Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γάμοι και… γεννητούρια στη «δεξιά πολυκατοικία»

Έντονες διεργασίες στον χώρο της κεντροδεξιάς. Τι σηματοδοτεί η συνεργασία Θάνου Τζήμερου και Φαήλου Κρανιδιώτη. «Δεν είμαστε ακροδεξιοί... είμαστε πατριώτες», έσπευσαν να διαβεβαιώσουν. Οι προσδοκίες του πολιτικού εγχειρήματος του Γιώργου Τράγκα.

Γάμοι και… γεννητούρια στη «δεξιά πολυκατοικία»

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στον χώρο της κεντροδεξιάς, όπου κόμματα -νέα και παλαιά- και πρόσωπα επιχειρούν να πλασαριστούν στην καλύτερη δυνατή θέση, ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών, όποτε και αν γίνουν αυτές. Και επειδή η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κατά κάποιους, ίσως να μην αργήσει λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία, κάποιες πρωτοβουλίες επισπεύδονται, με τη δυναμική τους να αποτυπώνεται το επόμενο διάστημα.

Με τα τωρινά δεδομένα και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, πλην της κυβερνώσας παράταξης, το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα του συγκεκριμένου ιδεολογικού χώρου, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, δείχνει να συγκρατεί τις δυνάμεις της και σε κάποιες περιπτώσεις να ενισχύεται κιόλας.

Ωστόσο, δύο νέες κινήσεις που στοχεύουν στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων προσδοκούν να ανακατέψουν την τράπουλα και να αξιοποιήσουν ενδεχόμενη δυσφορία ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και να ικανοποιήσουν ψηφοφόρους που αναζητούν νέα πολιτική στέγη.

«Δημιουργία»

Η πρώτη αφορά την εκλογική συνεργασία του Θάνου Τζήμερου, επικεφαλής του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» (0,74% και 41.631 ψήφοι στις βουλευτικές εκλογές του 2019) και του Φαήλου Κρανιδιώτη, επικεφαλής της «Νέας Δεξιάς», που δεν είχε συμμετάσχει στις τελευταίες εθνικές κάλπες, ενώ στις ευρωεκλογές λίγο πριν είχε λάβει 0,66% και 37.540 ψήφους. Ο συνασπισμός ονομάζεται «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» και επικεφαλής είναι ο κ. Τζήμερος.

Τα δύο κόμματα, όπως σημειώνουν οι επικεφαλής τους, διατηρούν την αυτοτέλειά τους, ωστόσο «έχουν κοινές απόψεις σε πολλά μείζονος σημασίας πολιτικά θέματα και θέλουν να συνεργαστούν για την προώθησή τους προς όφελος της χώρας». Όπως σημειώνουν στη διακήρυξη της συνεργασίας τους, «δεν είμαστε ακροδεξιοί, όπως τα φερέφωνα της παρακμής έσπευσαν να διαδώσουν, ούτε εθνικιστές, με την έννοια του “παρελθοντοκάπηλου” και του “φουστανελολάγνου”. Αλλά είμαστε πατριώτες. Αγαπάμε την πατρίδα μας όπως και την οικογένειά μας, διότι η πατρίδα μας είναι η ευρύτερη οικογένειά μας. Είμαστε ανοιχτόμυαλοι, πολίτες του κόσμου, που θέλουν η Ελλάδα να πάψει να είναι ο “παρίας” της διεθνούς κοινότητας και να πρωταγωνιστήσει στον διεθνή στίβο ως χώρα παραγωγής προϊόντων, ιδεών, τεχνολογίας και πολιτισμού».

Μεταξύ άλλων, πρεσβεύουν την προστασία της εθνικής μας ταυτότητας από την «ισλαμική εισβολή», τη «σθεναρή στάση απέναντι στην τουρκική βουλιμία», την απαλλαγή της οικονομίας από τον «βρόχο του κρατισμού», τη χαμηλή, γραμμική (flat tax) φορολογία, μόνο σε υπαρκτά εισοδήματα, όχι σε τεκμαρτά ή μελλοντικά, την «πάταξη της θεσμικής ανομίας της Αριστεράς» και την κατάργηση του «κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού».

Την τελευταία εβδομάδα στη Νέα Δεξιά προσχώρησαν ο Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης (γιος του Γιάννου Παπαντωνίου, που είχε επιλεχθεί στο μητρώο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας) και η Μάρω Δασκαλάκη-Κάσση (πρώτη σε σταυρούς στον Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής).

Όπως ξεκαθαρίζουν πάντως από τα δύο κόμματα, πρόκειται για αμφίπλευρη διεύρυνση, αφού το νέο εγχείρημα αφορά το πεδίο από την πατριωτική δεξιά μέχρι την πατριωτική αριστερά, όπως θα φανεί και σε μεταγραφές που θα ανακοινωθούν σύντομα. Παράλληλα θα απευθύνουν προσκλητήριο σε όσες πολιτικές δυνάμεις έχουν τους ίδιους στόχους και το ίδιο όραμα, να συμμετάσχουν στον συνασπισμό, «χωρίς τις αγκυλώσεις της κομματικής γεωγραφίας του παρελθόντος».

«Ελεύθεροι Άνθρωποι»

Με στόχο να εκφράσει τη μεγάλη μερίδα των «Ελλήνων φτωχοποιημένων πατριωτών που είναι προσανατολισμένοι στην υπέρβαση των πολιτικών συμβολισμών και όλων των "στεγανών" του παρελθόντος που παγίδευσαν την προοπτική της χώρας και την οδήγησαν σε αδιέξοδα», το κόμμα του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα, οι «Ελεύθεροι Άνθρωποι», σε λίγες μέρες αναμένεται να λάβει και επισήμως «σάρκα και οστά», μέσω του Πρωτοδικείου. Μαζί του, ο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Νικολόπουλος, που δηλώνει βέβαιος ότι οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» με «πίστη και αλληλεγγύη» θα τα καταφέρουν. Γεννημένο από τον λαό, όπως σημειώνουν οι εμπνευστές του, το συγκεκριμένο κίνημα είναι ανοικτό προς όλους, ανεξάρτητα τι ψήφιζαν μέχρι χθες και που «διψούν για ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη και ανεξαρτησία».

Επιδίωξή τους, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των απογοητευμένων πρώην ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ψηφοφόρων που είχαν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα εμφανίζονται απογοητευμένοι με τις προηγούμενες επιλογές τους.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τράγκα, «μετά από μια μεγάλη πορεία στην ελληνική δημοσιογραφία, θα είμαι παρών στις εκλογές. Κλείνοντας τη μακρά πορεία μου, έχω μια δουλειά ακόμα να κάνω. Να πρωταγωνιστήσω στη δημιουργία ενός νέου παλλαϊκού ρεύματος ανατροπής του ζόφου και όσων ζούμε. Που θα φέρει στην επιφάνεια ελεύθερους ανθρώπους. Όσοι θέλετε μπορείτε να πάρετε μέρος, χωρίς κομματικές ταυτότητες. Στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του '21, είναι καιρός να δώσουμε μια μεγάλη ελπίδα στα παιδιά και στα εγγόνια μας».

Οι «Ελεύθεροι Άνθρωποι» θέτουν ως στοίχημα να στήσουν τα δικά τους «αναχώματα και οδοφράγματα στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και του εθνομηδενισμού» και  θέλουν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα, τουλάχιστον σύμφωνα με τις προσδοκίες των ιδρυτών τους, «από τη λαϊκή δεξιά του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ελλάδος και την καραμανλική κεντροδεξιά, μέχρι την αριστερά του Πατριωτικού ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ».

Στην «μετα-Καρατζαφέρη» εποχή έχει περάσει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, ο οποίος προσώρας προχωρά με προσωρινό πρόεδρο τον πρώην ευρωβουλευτή Νίκο Σαλαβράκο. Είχε προγραμματιστεί τον Μάρτιο του 2020 συνέδριο του κόμματος για την εκλογή νέου προέδρου, ωστόσο η πανδημία ανέτρεψε τα σχέδια και ο κ. Σαλαβράκος εξακολουθεί να προεδρεύει. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v