Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πίεση στο σύστημα υγείας φέρνει νέα μέτρα

Γιατί αγωνιούν και πάλι κυβέρνηση και επιστήμονες. Η αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και τα κρίσιμα επόμενα 24ωρα. Φρένο στην… πολυφωνία των ειδικών επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Η πίεση στο σύστημα υγείας φέρνει νέα μέτρα

Εντείνεται η ανησυχία στην κυβέρνηση, με τη σταθερά ανοδική πορεία που έχει πάρει τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας και όσων χρειάστηκε να διασωληνωθούν.

Το εθνικό σύστημα υγείας, μετά την ανάπαυλα του προηγούμενου διαστήματος, έχει αρχίσει να πιέζεται εκ νέου, με την εικόνα -κατά τους ειδικούς- να είναι περίπου η ίδια με αυτήν στις αρχές του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Μόνο από τη σύγκριση του αριθμού των διασωληνωμένων κατά τις τελευταίες ημέρες, τα συμπεράσματα είναι σαφή: 246 την Παρασκευή, 249 το Σάββατο, 262 την Κυριακή και 276 χθες, Δευτέρα. Και αυτά ενώ οι κλίνες Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής είναι σχεδόν πλήρεις, ενώ και οι κλίνες στις ΜΕΘ γεμάτες κατά 70% περίπου. Αριθμοί που τρομάζουν τους επιστήμονες, οι οποίοι αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Εκ των πραγμάτων, λίγα 24ωρα μετά την κατά τόπους αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, όπως αποφάσισε η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας στη γεμάτη ένταση συνεδρίαση της Παρασκευής, στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου μπαίνει και πάλι το ενδεχόμενο νέων μέτρων, αλλά και ενός σκληρού γενικού lockdown, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, αποτυπώνοντας τις κυβερνητικές προθέσεις, την ώρα που και τα κρούσματα της μετάλλαξης του ιού πολλαπλασιάζονται, διαφοροποιώντας τα δεδομένα.

Ουσιαστικά, η πορεία των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων πολιτών κατά τις επόμενες μέρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες, με το κυβερνητικό επιτελείο να βρίσκεται σε επιφυλακή για όλα τα ενδεχόμενα. Τον προβληματισμό επιτείνουν και οι εκτιμήσεις του καθηγητή αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκου Θωμαΐδη για την κατάσταση στην Αττική, όπου ίσως και το 60% των ενεργών κρουσμάτων είναι οι ασυμπτωματικοί! Γεγονός που αποτυπώνεται από τη συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία είχε μια αύξηση της τάξης του 205%, όταν πριν από 15 ημέρες η αύξηση αυτή ήταν της τάξης του 80% και σηματοδοτούσε την έναρξη μιας νέας επικίνδυνης φάσης.

Σύγχυση και προβλήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής, δέκα από τα τριάντα μέλη της Επιτροπής των Επιστημόνων τάχθηκαν υπέρ του lockdown νώ δώδεκα ήταν αυτοί που ζήτησαν το κλείσιμο των σχολείων στις «κόκκινες» περιοχές. Κάτι που τότε δεν πέρασε από την πλειοψηφία, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί για τη συνέχεια, εφόσον η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Πάντως, οι διαφορετικές γνώμες που κατά καιρούς ακούγονται δημοσίως από τα μέλη της Επιτροπής, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, προκαλεί κάποιες φορές σύγχυση στους πολίτες αλλά και προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης, καθώς κάποιες φορές προαναγγέλλονται πράγματα που στη συνέχεια δεν υλοποιούνται. Μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή αναφορά της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα: «Το ζήτημα είναι οι ειδικοί να μιλούν με μία ενιαία φωνή. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, που βλέπουμε φως στο τούνελ, αλλά έχουμε ακόμη δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας. Χρειάζεται περισσότερος υπεύθυνος λόγος, περισσότερη αυτοσυγκράτηση και λιγότερη έκθεση υποκειμενικών απόψεων, που δεν εξυπηρετούν τη συλλογική ανάγκη», σημείωσε. Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι το μήνυμα αυτό εκπέμπεται αρκετά καθυστερημένα από το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι από την αρχή της πανδημίας, κάποια από τα μέλη της Επιτροπής ήταν σαφές ότι αρέσκονται στις δημόσιες εμφανίσεις και στη δημοσιοποίηση των θέσεών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v