Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανδημία: Τα μέτρα που βάζουν στο τραπέζι κυβέρνηση-επιστήμονες

Συναγερμός από τα τετραψήφια νούμερα νέων κρουσμάτων. Η εντατικοποίηση των ελέγχων και οι σκέψεις για διεύρυνση του ωραρίου απαγόρευσης μετακινήσεων στην Αττική. Το ρωσικό εμβόλιο και η απάντηση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πανδημία: Τα μέτρα που βάζουν στο τραπέζι κυβέρνηση-επιστήμονες

Την Παρασκευή προσδιορίζει το Μέγαρο Μαξίμου ως την κρίσιμη μέρα κατά την οποία θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με την πανδημία. Τα τετραψήφια νούμερα των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες αναπόφευκτα έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει η επιδημιολογική επιβάρυνση του τελευταίου διαστήματος να συνεχιστεί. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το σημερινό και το αυριανό φορτίο που θα προκύψει από τον ΕΟΔΥ, θα αξιολογηθεί από την ιατρική επιτροπή του υπουργείου Υγείας η οποία θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση και η τελευταία θα αποφασίσει.  

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία, παρατηρείται στην Αττική (612 νέα κρούσματα χθες), η οποία, κατά τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, «χρειάζεται ειδική προσοχή».

Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, αλλά, μέχρι και χθες, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η κατάσταση δεν δικαιολογούσε νέο σκληρό lockdown. «Από εκεί και πέρα βέβαια, επειδή τα δεδομένα αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη, δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε ούτε να προαναγγείλουμε τίποτα. Οι όποιες αποφάσεις θα έχουν την κατεύθυνση που θα δώσουν οι ειδικοί», σημειώνουν.

Η εξέλιξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων θα κρίνει αν θα υπάρξει αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων από το Σαββατοκύριακο ή όχι, με τις γνώμες ακόμα και των αρμοδίων να μην ταυτίζονται.

Μία από τις προτάσεις που βρίσκονται επί τάπητος είναι και στην Αθήνα να αυξηθεί το ωράριο της απαγόρευσης μετακινήσεων και αντί από την 9η βραδινή, να ξεκινά νωρίτερα, το απόγευμα. Κάτι τέτοιο πάντως παρουσιάζει πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή του, όπως αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση, δεδομένου και του υπερπληθυσμού αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών της πρωτεύουσας.

Από εκεί και πέρα, θεωρείται σίγουρο ότι θα εντατικοποιηθούν οι αστυνομικοί έλεγχοι, ιδίως όπου υπάρχει υπόνοια συνωστισμού, ενώ μία ακόμα σκέψη είναι να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων τροφίμων και των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να υπάρχουν μικρότερες -στο μέτρο του δυνατού- ουρές από καταναλωτές.

Η τακτική του «ακορντεόν»

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα πισωγυρίσματα με τα σχολεία και την αγορά, στο Μέγαρο Μαξίμου ναι μεν δεν το επιθυμούν, αλλά δεν μπορούν και να το αποκλείσουν. Άλλωστε, το σύστημα «ακορντεόν» είχε σχολιαστεί θετικά και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη κατά την τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Η τακτική του ακορντεόν έχει μία πολύ θετική πλευρά. Το ακορντεόν ανοίγει και κλείνει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρεις πότε θα το ανοίξεις και πότε θα το κλείσεις το ακορντεόν αυτό. Θα πρέπει να γίνεται πάντα με βάση τα δεδομένα που έχεις και λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το πολυσυζητημένο τελευταία ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαμηνύουν ότι η Ελλάδα λειτουργεί στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ξεκαθαρίζουν ότι κάθε εμβόλιο θα πρέπει να εγκριθεί από τον αρμόδιο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Απαντώντας δε στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, «επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην Αθήνα κυκλοφορούσαν 850 λεωφορεία και μόλις 230 στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, έπειτα από λιγότερο από δύο χρόνια, κυκλοφορούν στην Αθήνα 1.225 λεωφορεία, δηλαδή αύξηση 44% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019, ενώ έχει επιτευχθεί αύξηση των εκτελούμενων δρομολογίων κατά 3.000 ημερησίως. Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν ήδη 400 λεωφορεία, ενώ έχει γίνει και σημαντική ανανέωση του στόλου». Αναγνωρίζουν πάντως ότι ο στόλος είναι παλιός και τα προβλήματα μεγάλα, ενώ και για το Μετρό, όπως υποστηρίζουν, «η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά, με μείωση των χρονοαποστάσεων και αύξηση των συρμών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v