Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανδημία: Ολα στο τραπέζι για νέα σκληρά μέτρα και lockdown

Κρίσιμο το επόμενο 48ωρο, λένε στην κυβέρνηση. Ανοικτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας και στην Αττική από το απόγευμα. Ιδιαίτερη ανησυχία για την πρωτεύουσα και την… οικονομία.

Πανδημία: Ολα στο τραπέζι για νέα σκληρά μέτρα και lockdown

Προ των πυλών δείχνει να βρίσκεται το τρίτο κύμα της πανδημίας, με τα κρούσματα να έχουν αρχίσει να παίρνουν ξανά την ανιούσα, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται, όπως και η ανησυχία στην κυβέρνηση. Η αύξηση των κρουσμάτων, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν κάτι που φαινόταν από τα στοιχεία και δεν προκάλεσε έκπληξη. Γι’ αυτό άλλωστε, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε η λήψη περιοριστικών μέτρων στην Αττική.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει του ελέγχου, δεδομένων και των μεταλλάξεων και σε αναμονή των εμβολίων. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον προτάσσουν την προάσπιση της δημόσιας υγείας και δεν αποκλείουν τη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων, εφόσον -όπως λένε- το επιβάλει μια ενδεχόμενη επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου και στο τραπέζι έχουν ήδη πέσει όλα τα σενάρια, από την απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίς το απόγευμα (από τις 6 ή 7 μ.μ, σύμφωνα με εισηγήσεις των ειδικών) μέχρι και αυτό της επιβολής ενός νέου σκληρού lockdown. Και αυτό, σύμφωνα με τους υπέρμαχους της πρότασης, ακόμα και προληπτικά, για να προλάβουμε και να μην επαναληφθούν «εικόνες Θεσσαλονίκης», οι οποίες στην Αθήνα των πέντε εκατομμυρίων μπορεί να εξελιχθούν πολύ πιο επώδυνες.

«Παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα και κινούμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Έχουμε πει από την αρχή ότι δεν πρόκειται για ευθύγραμμη πορεία. Χρέος της κυβέρνησης -και αυτό ακριβώς κάνει- είναι να παρακολουθεί τα δεδομένα, να ακούει τις εισηγήσεις των ειδικών και να παίρνει τις αποφάσεις που απαιτούνται», τονίζουν από το Μαξίμου και χαρακτηρίζουν «κρίσιμο» το επόμενο 48ωρο. Εφόσον η ανοδική πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων συνεχιστεί, τα επιπλέον μέτρα θα πρέπει να θεωρούνται βέβαια.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.261 νέα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 244 και στους 22 οι νέοι θάνατοι, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κτύπησαν και τα 204 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 31 ήταν νέα.

Αυξημένες νοσηλείες

«Σίγουρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά», αναγνώρισε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας (στο Star), τονίζοντας ότι «μας ανησυχεί ιδιαίτερα η Αττική (652 νέα κρούσματα, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt ξεπέρασε οριακά τη μονάδα). Έχουν ανέβει σταθερά οι νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid-19». Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο αυστηρά μέτρα, ακόμα και ένα σκληρό τρίτο lockdown αν χρειαστεί, παραπέμποντας πάντως στη συνεδρίαση της ιατρικής Επιτροπής την Παρασκευή, που θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα καταθέσει τις προτάσεις της.

Πρόβλημα παρουσιάζουν και άλλες περιοχές πλην της Αττικής, όπως η Πάτρα, στην οποία εντοπίστηκαν 64 νέα κρούσματα, καθώς και η Θεσσαλονίκη με 126 νέες μολύνσεις. Στη συμπρωτεύουσα μάλιστα θα μεταβούν αύριο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, συμμετέχοντας σε έκτακτη σύσκεψη με φορείς της πόλης για την τοπική διασπορά και την αντιμετώπισή της.

Ενδεχόμενα πάντως επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα επιφέρουν νέο πλήγμα και στην -ήδη ταλαιπωρημένη- οικονομία. Όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το lockdown επιβαρύνει τα ταμεία του κράτους με 3 δισ. τον μήνα, κάτι που αναμφίβολα σκέφτεται πολλαπλά πριν λάβει τις όποιες αποφάσεις του. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε την ανάγκη να αυξηθούν τα 7,5 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί να διατεθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας το νέο έτος, με τον τελικό… λογαριασμό να μην μπορεί ακόμα να προβλεφθεί. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v