Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαξιφισμοί κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπ. Ναυτιλίας

Σε εξειδικευμένα πρόγραμμα για τη στήριξη των νησιών αναφέρθηκε ο Γ. Πλακιωτάκης. Ονομαστική ψηφοφορία σε συγκεκριμένα άρθρα ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διαξιφισμοί κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπ. Ναυτιλίας

Ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που περιλαμβάνει πληθώρα διατάξεων. Ωστόσο η κατάθεση τροπολογιών στο νομοσχέδιο προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με το ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ονομαστική ψηφοφορία.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, σημείωσε πως πρόκειται για «ένα σχέδιο νόμου που αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο που το κράτος προσεγγίζει τα νησιά και τους νησιώτες». Όπως είπε «για πρώτη φορά οι αποσπασματικές παρεμβάσεις δίνουν τη θέση τους σε μια ολιστική προσέγγιση».

Ο υπουργός σημείωσε πως στο παρελθόν υπήρχε έλλειψη εξειδικευμένων προγραμμάτων για τα νησιά και εστίασε σε μια σειρά παρεμβάσεων που δρομολογούνται. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση έργων δημόσιου χαρακτήρα μέσω του προγράμματος Νέαρχος, στο πρόγραμμα νησιωτικής επιχειρηματικότητας (σε συνεργασία με την αναπτυξιακή τράπεζα), στο ταμείο «θαλάσσιας και γαλάζιας οικονομίας» για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και στη σύσταση «εθνικού μητρώου φορέων θαλάσσιας οικονομίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας σε τρία άρθρα του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα:

- Στο άρθρο 22 που αφορά τη διαδικασία εξαίρεσης πλοίων από την πλοήγηση σε λιμένες και χορήγησης πιστοποιητικού εξαίρεσης.

- Στο άρθρο 25 για την ανανέωση συμβάσεων λιμενικών υπηρεσιών παραλαβής και διαχείρισης απόβλητων πλοίων και καταλοίπων φορτίου.

- Στο άρθρο 30 που αφορά στην εξαίρεση συγκεκριμένων έργων ναυσιπλοΐας και θαλάσσιας επιτήρησης από τις διαδικασίες περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, δεσμεύσεων και μελετών επιπτώσεων.

Επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στις δύο υπουργικές τροπολογίες : Η πρώτη αφορά στο ανώτατο όριο προστίμων για παραβίαση των ορίων εργασίας και ανάπαυσης ναυτικών. Η δεύτερη τροποποιεί συγκεκριμένες διατάξεις του ν. 4389/2016 κι επανακαθορίζει αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

Από το Κίνημα Αλλαγής ο εισηγητής Δημήτρης Μπιάγκης σημείωσε πως «λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές μας τις οποίες με λεπτομέρεια σας έχουμε αναπτύξει όλο αυτό το διάστημα όπως επίσης και τις τροπολογίες τις οποίες οψίμως καταθέσατε και οι οποίες αφορούν την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένα (ουσιαστική κατάργηση της Ανεξάρτητης Αρχής), και την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη ναυτική εργασία δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το εν λόγω νομοσχέδιο. Αν πραγματικά επιθυμείτε συγκερασμό απόψεων και ουσιαστικό διάλογο δεν έχετε παρά να το αποδείξετε εμπράκτως αποσύροντας τις δυο προαναφερόμενες τροπολογίες».

Κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί το ΚΚΕ με το βουλευτή του κόμματος Γιώργο Μαρίνο να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση πως νομοθετεί «σε βάρος των ναυτεργατών, πλοηγών, σπουδαστών και νησιωτών»

Τέλος να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, που αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα. Μεταξύ άλλων έκανε πρωτοφανή επίθεση στον επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία Παύλο Αποστολίδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v