Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Χαμόγελα για το εμβόλιο, εγρήγορση για τα μέτρα

Αισιοδοξία για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Όμως, «ο πόλεμος δεν τελείωσε», προειδοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου. Προβληματισμός για τον χρόνο άρσης του περιορισμού της κυκλοφορίας.

Κυβέρνηση: Χαμόγελα για το εμβόλιο, εγρήγορση για τα μέτρα

Ως την αρχή του τέλους του εφιάλτη της πανδημίας χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τη χθεσινή μέρα, κατά την οποία ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας. Οι συμβολισμοί υψηλοί, τα θετικά μηνύματα πολλά και η αισιοδοξία περισσεύει στο Μέγαρο Μαξίμου, με  τη θετική δοσολογία εκ των πραγμάτων να αυξάνεται στη ρητορική των κυβερνητικών στελεχών. Από την άλλη, όμως, η κατευθυντήρια γραμμή που έχει δοθεί σε αυτά είναι οι σχετικοί πανηγυρισμοί να μην υπερκαλύψουν την προειδοποίηση για πιστή εφαρμογή των συστάσεων των ειδικών και των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπούν νέα δυσάρεστα απρόοπτα.

«Ο πόλεμος δεν τελείωσε», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν υψηλά, μειούμενα με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι 469 διασωληνωμένοι και οι 53 νέοι θάνατοι κατά το τελευταίο 24ωρο μόνο ευχάριστα συναισθήματα δεν προκαλούν και η παραμικρή χαλάρωση, γνωρίζουν καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους.

«Δεν είναι το τέλος ακόμα. Το τέλος θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων ανθρώπων», σημείωσε χθες, αμέσως μετά τον εμβολιασμό του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, συστήνοντας σε όλους υπομονή και προσοχή.

Μέχρι στιγμής, η χώρα μας έχει παραλάβει περίπου 10.000 δόσεις του εμβολίου και από τον Ιανουάριο αναμένεται, εκτός απροόπτου, να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα συμμετέχουν στη διαδικασία. Στόχος είναι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι πολίτες, κατορθώνοντας έτσι να επιτευχθεί το επιθυμητό ποσοστό ανοσίας.

«Κακιά ανάμνηση»

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «δέκα σχεδόν μήνες μετά την αρχή της πανδημίας, βρισκόμαστε στην απαρχή για την επίτευξη της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Η επιστήμη άρχισε να δαμάζει τον ιό και προσδοκούμε πως εντός του νέου έτους ο εφιάλτης  της υγειονομικής κρίσης, με τα όσα δεινά αυτή επέφερε, να αποτελέσει μια κακιά ανάμνηση. Στο χέρι όλων μας», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «είναι πια, εμπιστευόμενοι τους ειδικούς και αξιοποιώντας το δώρο που έκανε στην ανθρωπότητα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα η επιστήμη, να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να προχωρήσουμε σε μαζικούς εμβολιασμούς, ώστε η νίκη μας να είναι οριστική».

Από το πρώτο crash test κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, στην κυβέρνηση διαπίστωσαν αναμενόμενη αυξημένη μεν κινητικότητα του πληθυσμού, ωστόσο -όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας-, αν συγκρίνει κανείς τις εικόνες στην Ελλάδα με αυτές που είδαμε σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, διαπιστώνει ότι η ανταπόκριση των συμπολιτών μας ήταν πολύ καλύτερη. «Δείχνουμε την υπευθυνότητα που πρέπει. Ελπίζουμε να τη δείξουμε και τις άλλες ημέρες. Να μη χαλαρώσουμε μέσα στις γιορτές», τόνισε ο κ. Πέτσας, χαρακτηρίζοντας «καθοριστικό» τον στενό κύκλο των επαφών του καθενός.  

Από εκεί και πέρα, δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για την άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας αλλά και για τον χρόνο ανοίγματος των σχολείων, των καταστημάτων στην κανονική τους μορφή και στην εστίαση. Βούληση της κυβέρνησης είναι, εφόσον τα δεδομένα το επιτρέψουν, να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, πιθανόν αρχικά με τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων. Ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε αυτό να συμβεί κατά την ημερομηνία που έχει ήδη ανακοινωθεί, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ωστόσο οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν τις πρώτες μέρες του νέου έτους. Στο τραπέζι βρίσκονται και τα σενάρια αρχικά, στη συγκεκριμένη ημερομηνία, να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά σχολεία και να ακολουθήσουν αργότερα γυμνάσια και λύκεια, ενώ μία ακόμη πρόταση θέλει να ανοίγουν όλα τα σχολεία μαζί δέκα ημέρες μετά, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v