Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα 3+1 στοιχήματα Μητσοτάκη για το νέο έτος

Η αγωνία για τη διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών της. Η οικονομία και το «Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο» για το 2021 στην κορυφή της ατζέντας. Ζητούμενο η διάρκεια «στη συνέπεια και τη συνέχεια» της Τουρκίας για την επανέναρξη του διαλόγου.

Tα 3+1 στοιχήματα Μητσοτάκη για το νέο έτος

Με την ελπίδα το απερχόμενο έτος και όσα δεινά αυτό έφερε, να αποτελέσει σύντομα μια κακή ανάμνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει θέσει υπόψιν των υπουργών του τους κυβερνητικούς στόχους για το 2021, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη, όπως αποδεικνύεται χρονική συγκυρία.

Η πανδημία ανέτρεψε τα πάντα και μαζί όλους τους σχεδιασμούς που είχαν αρχίσει να ξεδιπλώνονται πέρυσι, τέτοιο καιρό, ενώ και οι προκλήσεις διαρκείας της Τουρκίας, σε Έβρο, ανατολικό Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο δυσχέραναν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Βασική επιδίωξη αυτή τη στιγμή είναι η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και η χθεσινή άφιξη των πρώτων εμβολίων στη χώρα μας εκτιμάται πως μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Η τελική και αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας αποτελεί το πρώτο μεγάλο στοίχημα του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να δοθεί τέλος στην επώδυνη -απ’ όλες τις απόψεις- περιπέτεια και να αρχίσουν στη συνέχεια να ξεδιπλώνονται όλες οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες που έχει στην ατζέντα του.

Προς ώρας, 1,5 και πλέον μήνα μετά την επιβολή του lockdown, τα επιδημιολογικά δεδομένα βελτιώνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, με τους επιστήμονες να προβληματίζονται εντονότερα από τον σταθερά υψηλό αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στα νοσοκομεία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να πιέζεται και η ανησυχία για ένα ενδεχόμενο τρίτο κρούσμα υπαρκτή, δεδομένης και της φυσιολογικής χαλαρότητας που υπάρχει τις γιορτινές μέρες.

Πλέον, βασικό μέλημα είναι η υλοποίηση του πρωτόγνωρου σχεδίου εμβολιασμού, με κομβικούς παράγοντες την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς και την έγκαιρη έλευση του απαιτούμενου αριθμού εμβολίων, βάσει της συμφωνίας που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Βούληση κυβέρνησης και επιστημόνων είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό για να υπάρξει ανοσία και επαναφορά στην φυσιολογική -έστω και υπό όρους- ζωή.

Αναπόφευκτο κόστος

Την ίδια ώρα, πάντως, όσο αυτή η κανονικότητα δεν έρχεται, τόσο η οικονομία θα επιβαρύνεται και η ύφεση θα αυξάνεται. Ο πρωθυπουργός, όπως έχει ξεκαθαρίσει, προτάσσει την δημόσια υγεία έναντι οτιδήποτε άλλου, γνωρίζοντας το αναπόφευκτο κόστος σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εργαζομένους. Από την αρχή της πανδημίας έλαβε -και συνεχίζει σταδιακά να λαμβάνει- συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της κοινωνίας, το ύψος των οποίων και τη διαδικασία να έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και μέρους της αγοράς.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου αντιτείνει την άγνωστη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και τη διαρκή ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη και για όσο διάστημα απαιτηθεί, προς το παρόν τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο. Στο πλαίσιο αυτό, χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιστραφεί το 50% των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Όπως και να’ χει, η οικονομία αποτελεί το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση ενόψει της επόμενης μέρας και το δεύτερο σημαντικό στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός ποντάρει πολλά για την επανάκαμψη στο Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του 2021, όταν και αναμένονται τα πρώτα ευρωπαϊκά χρήματα και προς τη χώρα μας. Πέραν της κρίσιμης συμβολής του στην επανεκκίνηση της οικονομίας, το συγκεκριμένο Ταμείο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προσδοκίες, θα συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση των συνθηκών για την ολική μεταμόρφωση της χώρας προς το καλύτερο.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει κατ’ επανάληψη την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα, με άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση των προκλήσεων που θα ανακύψουν μετά την πανδημία. Πρόκειται για το λεγόμενο «Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο» για το νέο έτος, το οποίο παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό Άκη Σκέρτσο, με στόχο -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- «την αύξηση του επιπέδου των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ, τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, καθώς και τη σύνδεση της προστασίας της κοινωνίας με το άνοιγμα της Ελλάδας στο μέλλον».

Οι υπουργοί, υπό το πρίσμα αυτό, έλαβαν τους στόχους που θα πρέπει να επιτύχουν το 2021, με συγκεκριμένες κινήσεις και δράσεις, με φόντο την επόμενη μέρα. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «με το ‘’επιθετικό’’ μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, η Ελλάδα θα καταφέρει να καταστεί μια εξωστρεφής και ανταγωνιστική χώρα, που θα πρωταγωνιστήσει στις ‘’δίδυμες επαναστάσεις’’ του μέλλοντος, την ψηφιακή και την ενεργειακή επανάσταση».

«Δεν αρκεί ένα πυροτέχνημα»

Τέταρτο και τελευταίο στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, μετά το ταραχώδες τελευταίο διάστημα και με τελευταία εξέλιξη τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. «Δεν αρκεί ένα πυροτέχνημα μιας δήλωσης από την πλευρά της Τουρκίας ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Ο διάλογος πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένος», δήλωσε χθες (στο ΟΡΕΝ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσδιορίζοντάς τον εντός του πλαισίου των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Όπως λένε στην κυβέρνηση, χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποδειχθεί «η συνέπεια και η συνέχεια» της αποκλιμάκωσης που θέλει να δείξει τώρα η Άγκυρα, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει διαφανεί. Το νήμα των συζητήσεων, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να ξαναπιαστεί από εκεί που έμεινε το Μάρτιο του 2016, όταν οι συζητήσεις διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας.

Χθες πάντως συνεχίστηκε η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, με αφορμή την κατηγορία εκ μέρους του Χαμί Ακσόι, εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, προς τη χώρα μας, ότι «με Notam κήρυξε 15 περιοχές άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών που είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης κι έκλεισε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με μια μεγάλη περιοχή από τις από τις 4 Ιανουαρίου μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου του 2021». Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η εν λόγω ΝΟΤΑΜ «αφορά τον προγραμματισμό της άσκησης Τρίαινα στις ίδιες περιοχές, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεσμεύονται εδώ και χρόνια. Οι περιοχές δεσμεύονται χωριστά και όχι όλες ταυτόχρονα, για συγκεκριμένες μέρες και ώρες και όχι για το σύνολο της περιόδου 4 Ιανουαρίου-26 Φεβρουαρίου 2021 όπως λανθασμένα και παραπλανητικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ. Οι συγκεκριμένες περιοχές που δεσμεύονται, καθώς και η χρονική περίοδος στις οποίες ισχύει η δέσμευση προκύπτουν ξεκάθαρα από το κείμενο της ανωτέρω ΝΟΤΑΜ», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v