Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μεταρρυθμίσεις στην κορυφή της ατζέντας Μητσοτάκη

Τι αναμένεται να πει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός. Ο σχεδιασμός για τους εμβολιασμούς και η ανησυχία για τις συναθροίσεις και τις συναντήσεις στα σπίτια. Ψηλά στην κυβερνητική ρητορική η υπόθεση της Folli Follie.

Οι μεταρρυθμίσεις στην κορυφή της ατζέντας Μητσοτάκη

Στην ανάγκη προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων προκειμένου -όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου- η χώρα να αφήσει πίσω της τα δύσκολα και να μπει σε μια τροχιά ανάκαμψης, αναμένεται να επικεντρωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή -τελευταία για φέτος- συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί θα προχωρήσουν στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου του απερχόμενου έτους και στον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς, για την έκβαση της οποίας, παρά τις αναμφίβολες δυσκολίες, θα εκπεμφθεί ένα αισιόδοξο μήνυμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε χθες για ένα «γενναίο πλέγμα μεταρρυθμίσεων» για το 2021, σημειώνοντας πως «η διαδρομή του 2020 κατέδειξε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά τις κρίσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις με βασική στόχευση τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων».

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι, παρά τις πολλές και ταυτόχρονες δυσκολίες, η κυβέρνησή του ανταποκρίθηκε σε αυτές, ενώ θα προτρέψει τους υπουργούς του να βρίσκονται διαρκώς δίπλα στον πολίτη.

Όσον αφορά την πανδημία, θα επικεντρωθεί στις θετικές προοπτικές που φέρνει το εμβόλιο, το οποίο φτάνει και στην Ελλάδα στο τέλος της εβδομάδας,  καλώντας για μία ακόμη φορά όλους να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό, ώστε η άσχημη περιπέτεια να πάρει σύντομα τέλος.

Στη σημερινή συνεδρίαση -που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη- θα συζητηθούν επίσης κάποια σημαντικά θέματα, όπως ο τρόπος εισόδου στα Πανεπιστήμια με το νέο σύστημα που θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Παιδείας, η αστυνομική φύλαξη Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και η σύσταση κυβερνητικής επιτροπής συντονισμού και διαχείρισης εμβολιασμού για τον κορωνοϊό.

Σημαίνουν συναγερμό

Ειδικά για το θέμα των εμβολίων, τον συνολικό συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που έχει και τη μεγαλύτερη εμπειρία στον εφοδιασμό. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει αναπτύξει τις πλατφόρμες που αφορούν το κλείσιμο των ραντεβού, την πλατφόρμα για τη διενέργεια του εμβολιασμού στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς και το περίπλοκο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου του εφοδιασμού. Εξάλλου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια της φύλαξης, από τη στιγμή που τα εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα, στις αποθήκες, στη διανομή και στα εμβολιαστικά κέντρα.

Πέραν του εμβολίου πάντως και παρά τη μικρή νέα βελτίωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, εξακολουθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι επιστήμονες σημαίνουν συναγερμό ενόψει τον εορτών. «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί τις ημέρες των εορτών, ώστε να μη βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση του ιού εντός του πρώτου μήνα του 2021», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Εξέφρασε δε τη μεγάλη ανησυχία του για τις συναθροίσεις και τις συναντήσεις στα σπίτια. «Όλοι έχουμε κουραστεί από την καραντίνα που μας απομάκρυνε από τους αγαπημένους μας, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε μια συνάντηση λίγων ωρών να απειλήσει τις ζωές μας και να καταστρέψει όλα όσα πετύχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες», σημείωσε.

Η κυβερνώσα παράταξη θα διατηρήσει ψηλά στην ατζέντα και το θέμα που προέκυψε με τη Folli Follie και την εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση, προκειμένου -όπως καταγγέλλεται- να καθυστερήσει η έρευνα για το σκάνδαλο της εταιρείας. Θα συνεχίσει να ζητά απαντήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, αν «είναι κανονικό να εμφανίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως νταραβερτζήδες και εκπρόσωποι προφυλακισμένων επιχειρηματιών». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v