Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με «σημαία» το εμβόλιο πορεύεται η κυβέρνηση

Μεγάλη… δόση της αισιόδοξης προοπτικής στη ρητορική του Μαξίμου. Ποια η απάντηση στην κριτική για τη Δυτική Αττική. Το click away και οι εκκλησίες. Ανοικτή η απαγόρευση πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία.

Με «σημαία» το εμβόλιο πορεύεται η κυβέρνηση

Σε ρυθμούς… εμβολίου κινούνται πλέον στην κυβέρνηση. Μπορεί η πορεία της πανδημίας να αργεί να πάρει την κατιούσα, παρά τον 1,5 μήνα καραντίνας, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου αρχίζουν να βλέπουν το ποτήρι… μισογεμάτο, επενδύοντας πολύ στη διαδικασία υλοποίησης του σχεδίου εμβολιασμού του πληθυσμού. Η αρχή θα γίνει στο τέλος αυτής της εβδομάδας και προσδοκία της κυβέρνησης είναι έως τον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί η πλειοψηφία των πολιτών.  

«Ο εμβολιασμός, όταν με το καλό ολοκληρωθεί, θα γράψει τις τελευταίες γραμμές στον επίλογο αυτής της μεγάλης μάχης κατά της πανδημίας και θα είναι ο πρόλογος μιας νέας εποχής ασφάλειας και ευημερίας», τόνισε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ρητορική του οποίου -όπως και των υπόλοιπων κυβερνητικών στελεχών- θα περιλαμβάνει πλέον μεγάλη δόση από την αισιόδοξη αυτή προοπτική.

Το Σάββατο θα φτάσουν στην Ελλάδα 300.000 δόσεις εμβολίων και την επομένη θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός, αρχικά σε όποιους από τους υγειονομικούς το επιθυμούν, στη συνέχεια στους φιλοξενούμενους των οίκων ευγηρίας και ακολούθως σε όσους ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του θα εμβολιαστούν στον Ευαγγελισμό στις 28 Δεκεμβρίου, σε μια συμβολική κίνηση, ενώ το ίδιο, όπως έχει γίνει γνωστό, θα κάνει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την οποία ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών τους.  

Πέραν του εμβολίου, πάντως, στην κυβέρνηση δίνουν σημασία και στις 12.000 δειγματοληπτικά τεστ που θα κάνουν ημερησίως σε ενδιαφερόμενους πολίτες, μέσα από την ιστοσελίδα testing.gov.gr. Όπως σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου, γίνεται μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ασυμπτωματικοί που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, προκειμένου να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα της διασποράς του ιού. 

Μεταλλαγμένο στέλεχος

Την ίδια ώρα, με προσοχή κυβέρνηση και επιστήμονες παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Βρετανία, μετά τις εξελίξεις από τη γνωστοποίηση μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού. Προσώρας, αυτό που αποφασίστηκε είναι η καραντίνα 7 ημερών στην οποία υποχρεούνται να παραμείνουν οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο από σήμερα το πρωί, ωστόσο, αναλόγως με τα δεδομένα, στην κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναπροσαρμόσουν τον σχεδιασμό τους.

Πέραν τούτου, επισημαίνεται διαρκώς η ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων από τους πολίτες, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν το σύστημα click away στο λιανεμπόριο ενόψει και της εορταστικής περιόδου που κορυφώνεται, καθώς και οι εκκλησίες ενόψει του εορτασμού των Χριστουγέννων. Μεταξύ των ειδικών, κυρίως, υπάρχει ανησυχία μήπως κλήρος και πιστοί δεν εφαρμόσουν όπως πρέπει τις συστάσεις, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να εκτροχιάσει και πάλι την πορεία ελέγχου της πανδημίας. Χθες, στη Θεσσαλονίκη επιβλήθηκε πρόστιμο 1.500 ευρώ σε ιερέα που τελούσε κρυφά Θεία Λειτουργία, φαινόμενο που η κυβέρνηση δεν αποκλείει να επιχειρηθεί να επαναληφθεί.  

Στο μεταξύ, απαντώντας στην κριτική για το σκληρό lockdwn που επιβλήθηκε από το Σάββατο στη Δυτική Αττική, η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τους κινδύνους με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις 9 Δεκεμβρίου, μέσω του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ δύο μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον Νίκο Χαρδαλιά, όπου τονίστηκε η κρισιμότητα της κατάστασης.

Όπως διαμηνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέκαθεν ακολουθούν τις οδηγίες-συστάσεις των ειδικών και στην περίπτωση της Δυτικής Αττικής έκαναν το ίδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v