Μείωση ενοικίου τον Γενάρη στο 80% για τις κλειστές επιχειρήσεις

Το μέτρο θα ισχύσει και τον Φεβρουάριο. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το Δημόσιο θα αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων στο 60%. Κατώτατο όριο 1.000 ευρώ στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 που θα δοθεί τον Ιανουάριο.

Μείωση ενοικίου τον Γενάρη στο 80% για τις κλειστές επιχειρήσεις

Τη μείωση του ενοικίου για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατά 80% για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις, που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021.

Για το 60%, σημείωσε ο πρωθυπουργός, θα δοθεί αποζημίωση στους ιδιοκτήτες για να μην έχουν παραπάνω επιβάρυνση και αυτοί θα πληρώσουν το 20% του ενοικίου.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, θα έχει πάλι κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έναν απολογισμό του απερχόμενου έτους, υπερασπιζόμενος την κυβερνητική οικονομική πολιτική, επιχείρησε να αποδομήσει πολλές από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και δήλωσε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα.

«Το εμβόλιο καθίσταται στο σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο στη μετα-covid εποχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «σαφή και ειλικρινή».

Επισήμανε πως «οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δις ευρώ. Επεκτείνουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για να τονωθεί η απασχόληση και προγραμματίζουν την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Έκανε δε λόγο για «προσδιορισμένη και στρατηγική διάσταση» του προϋπολογισμού που «απαντά και σε τρέχοντα ζητούμενα και μακροχρόνιες δημοσιονομικές στοχεύσεις», ενώ αναγνώρισε ότι «η εκτέλεσή του συναρτάται από πορεία της υγειονομικής κρίσης».

Από Μάρτιο, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, η Πολιτεία έχει διαθέσει 23,9 δις ευρώ σε 62 διαφορετικές δράσεις προστασίας εισοδήματος και επιχειρηματικότητας, ενίσχυσε το ΕΣΥ και το κράτος έγινε ο καθολικός εργοδότης της χώρας.

Όταν το τραπεζικό σύστημα δεν μπόρεσε να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το κράτος άνοιξε το δημόσιο ταμείο και τις χρηματοδότησε απευθείας. Όλα αυτά έγιναν χωρίς κανέναν νέο φόρο. Μια έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε επιβολή πρόσθετων βαρών στους πολίτες για πρώτη φορά».

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 και στην υποχώρηση κατά 4 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, τονίζοντας ότι «προτεραιότητά μας απέναντι στην πανδημία ήταν πάνω απ’ όλα να θωρακιστεί η απασχόληση».

Επένδυση στην ηλεκτροκίνηση

Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό πως την Τετάρτη θα υπάρξει ανακοίνωση ξένης εταιρείας που θέλει να επενδύσει στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας και αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που έχει «σαφές πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο».

Υπερασπίστηκε τον καθηγητή Πισσαρίδη, σημειώνοντας πολλά θετικά σημεία της έκθεσής του, η οποία πάντως -όπως διευκρίνισε- δεν ταυτίζεται με το κυβερνητικό πρόγραμμα. «Έχει έρθει πια η ώρα η χώρα να αποκτήσει ένα βιώσιμο μοντέλο που θα αξιοποιήσει τις ανεξάντλητες δυνάμεις της και θα δημιουργήσει νέο πλούτο που θα κατανεμηθεί δίκαια προς όλους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τον μαζικό εμβολιασμό του επόμενου διαστήματος, τόνισε την «αδιαπραγμάτευτη ανάγκη αυτή η μεγάλη άσκηση να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και επιτυχία» και έκανε γνωστό πως η έγκριση από την Ευρώπη ενδεχομένως να γίνει μια εβδομάδα νωρίτερα απ’ όσο υπολογιζόταν. «Θα καταφέρουμε να φέρουμε σε πέρας με επιτυχία την άσκηση αυτή, προσοχή όμως, η απειλή θα καραδοκεί μέχρι να εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, γι’ αυτό η προσήλωση στα μέτρα προστασίας πρέπει να συνεχιστεί», είπε.

Ο πρωθυπουργός, όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day.gr, έκανε γνωστό πως σε λίγες μέρες υπογράφεται στην Αθήνα η συμφωνία για την απόκτηση από τη Γαλλία 18 μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ, ενώ επανέλαβε την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, με αυξημένο κατά 57% σε σχέση με το 2019 τον σχετικό προϋπολογισμό για την Άμυνα.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι σαφέστερες από ποτέ υπέρ των δικαίων της Ελλάδα και της Κύπρου, καθώς διευρύνεται η λίστα των κυρώσεων προς άτομα και οντότητες. Ταυτόχρονα εξουσιοδοτείται για πρώτη φορά ο ύπατος εκπρόσωπος και η Κομισιόν να αξιολογήσουν συνολικά τις σχέσεις Ε.Ε. και Τουρκίας και να προτείνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέτρα, στα οποία μπορούν να περιλαμβάνονται και τομεακές κυρώσεις, αν διαπιστωθεί ότι θίγονται συμφέροντα της Ε.Ε.».

Στα ευρωπαϊκά όργανα, τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν επικρατούν ποτέ οι εθνικές επιλογές με τρόπο απόλυτο όσο σωστές είναι αυτές, αλλά η κοινή συνισταμένη των προτεραιοτήτων όλων των μελών. Γι’ αυτό η ευρωπαϊκή πολιτική εφαρμόζεται με αργούς ρυθμούς». Πάντως εξέφρασε την ικανοποίησή του που «πετύχαμε η πίεση προς την Τουρκία σταδιακά να αυξάνει.

Χθες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή σημαντικών στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ χαιρετίζουμε αυτή την απόφαση. Η Τουρκία είναι σήμερα ολοένα και πιο απομονωμένη στο διεθνές περιβάλλον. Η θέση μας είναι σταθερή, σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Ο κεντρικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει ένα δίαυλο επικοινωνίας με τους γείτονες και η απειλή κυρώσεων μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε μια αλλαγή συμπεριφοράς. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και αν δεν συμφωνήσουμε, να πάμε στη Χάγη για να επιλύσουμε την εκκρεμότητα 40 ετών», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v