Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρουφάκης: Κενό πουκάμισο ο προϋπολογισμός

«Κινούμενη άμμος... Ποτέ στο παρελθόν ελληνική κυβέρνηση δεν ωφέλησε τόσο πολύ, τόσους λίγους, την ώρα που οι πολλοί υπέφεραν τόσα πολλά» σημείωσε. Πρόταση του ΜέΡΑ 25 να ανοίξει ο «φάκελος της χρεοκοπίας και των μνημονίων».

Βαρουφάκης: Κενό πουκάμισο ο προϋπολογισμός

«Ο προϋπολογισμός σας είναι κενό πουκάμισο και θα καταπέσει όπως κάθε μνημονιακός προϋπολογισμός» σημείωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα. Συνέχισε τα βέλη λέγοντας «ξεκινάτε από λάθος ανάλυση, προχωράτε σε λανθασμένες προβλέψεις και καταλήγετε σε πολιτικές από τις οποίες η πλειοψηφία των πολιτών θα υποφέρει. Και το χειρότερο; Πολύ φοβάμαι ότι δεν σας ενδιαφέρει».

Μιλώντας στη Βουλή υπογράμμισε πως «ποτέ στο παρελθόν ελληνική κυβέρνηση δεν ωφέλησε τόσο πολύ, τόσους λίγους, την ώρα που οι πολλοί υπέφεραν τόσα πολλά». Παράλληλα σημείωσε πως «...είναι προϋπολογισμός που δεν μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο αλλά μόνο ως φύλλο συκής για να κρύβει όπως όπως τη γύμνια του».

Εξαπολύοντας πυρά στην κυβέρνηση ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε πως πέρσι είχε χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό του 2020 «μυθοπλασία» και φέτος μίλησε για έργο αντιεπιστημονικής φαντασίας που θα ακυρωθεί από τη ζωή την ίδια στιγμή που θα ψηφιστεί.

Μάλιστα σημείωσε πως ο φετινός προϋπολογισμός θυμίζει τον προϋπολογισμό του Δεκεμβρίου του 2009, που δεν άξιζε το χαρτί στο οποίο γράφτηκε. Και επισήμανε πως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που βασίζεται στην «κινούμενη άμμο» μιας παντελώς λανθασμένης δυναμικής ανάλυσης του δημόσιου χρέους. Έκανε εκτενή αναφορά στα στοιχεία του προϋπολογισμού και στην πορεία του χρέους, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε «είτε έτσι είτε αλλιώς, η τρόικα θα σας χτυπήσει την πόρτα».

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ζήτησε ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων, δίκαιες και ουσιαστικές φορολογικές τομές και ουσιαστική στήριξη του συστήματος υγείας. Μεταξύ άλλων πρότεινε κατάργηση του «Ηρακλή» και αντικατάστασή του από τον «Οδυσσέα», τη δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όπου περνούν τα κόκκινα δάνεια με αντάλλαγμα τα μελλοντικά έσοδα «Οδυσσέα» τιτλοποιημένα, με μια μικρή δημόσια εγγύηση επιπλέον. Οικογένειες και μικρομεσαίοι αποδίδουν μηνιαίο πάγιο που δεν ξεπερνά το 1/3 των διαθέσιμων καθαρών εισοδημάτων τους, με αντάλλαγμα το πάγωμα των δανείων, την προστασία από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας και εν λειτουργία επιχειρήσεων».

Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 σημείωσε ότι «όσο δεν ανοίγει ο φάκελος της χρεοκοπίας και των μνημονίων, η διχόνοια θα εργαλειοποιείται φέρνοντας νέα λάθη που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της κοινωνίας μας». Κατέθεσε πρόταση να διευρυνθούν τα αίτια και οι πράξεις από τη μεταπολίτευση έως σήμερα για να διερευνηθεί πώς οδηγήθηκε η χώρα στη χρεοκοπία.

Τέλος, κριτική άσκησε και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας πως η μία στρατηγική ήττα διαδέχεται την άλλη.

 

** Δείτε όλη την «Πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διεξοδική διερεύνηση των αιτίων της Γενικευμένης Χρεοκοπίας του 2010 (Κράτους, τραπεζών, νοικοκυριών και ιδιωτικού τομέα) και των Μνημονίων που ακολούθησαν», στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v