Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επιστήμονες ζητούν αύξηση τεστ και η κυβέρνηση... τα μειώνει

Ανησυχία από τα μόλις 6.105 μοριακά τεστ που έγιναν το προηγούμενο 24ωρο. «Επίπλαστη εικόνα βελτίωσης της κατάστασης ή κάτι άλλο;». Πώς σχολιάζει την καθυστερημένη «απολογία Μητσοτάκη» για την Πάρνηθα.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επιστήμονες ζητούν αύξηση τεστ και η κυβέρνηση... τα μειώνει

Την ώρα που όλοι οι επιστήμονες «φωνάζουν» για περισσότερα τεστ, ο ΕΟΔΥ τα μειώνει, οπότε είτε υπάρχει ανομολόγητο πρόβλημα είτε το κάνει συνειδητά.

Αυτό αναφέρουν «με έκπληξη και ανησυχία», όπως επισημαίνουν, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραπέμποντας στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες: 1.251 κρούσματα μεν, αλλά σε σύνολο μόλις 6.105 μοριακών τεστ που διενεργήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα

Κατά τις ίδιες πηγές, είναι επείγουσας σημασίας ερώτημα εάν η κυβέρνηση μειώνει τον αριθμό των τεστ για να δημιουργήσει μία επίπλαστη εικόνα βελτίωσης της κατάστασης «που θα της επιτρέψει να ανοίξει σταδιακά την αγορά» ή εάν η χώρα έχει ξεμείνει από αντιδραστήρια.

Πιθανότερη θεωρούν την πρώτη εκδοχή, δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι της αγοράς πιέζουν για άνοιγμα λόγω χριστουγεννιάτικου τζίρου. Οι μετρήσεις των επόμενων ημερών, συνεπώς, θα είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις, καθώς μία διαφορετική αναλογία τεστ/κρουσμάτων δεν θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δώσουν θετική εισήγηση.

Από πλευράς υπουργείου Υγείας, πάντως, η απάντηση παραπέμπει στην υπολειτουργία του Σαββατοκύριακου, καθώς στη διάρκειά του δεν διενεργούνται rapid test, ενώ είναι λίγα τα εργαστήρια που δέχονται να κάνουν αναλύσεις. Αν αυτό είναι αληθές, σημαίνει ότι στο «πικ» της πανδημίας τα τεστ γίνονται... με όρους πενθήμερης εργασίας, οπότε γεννιούνται ερωτηματικά για το πώς ελέγχει η κυβέρνηση τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι και οι πέντε επιστήμονες οι οποίοι μετείχαν στην «ζωντανή» διαδικτυακή εκδήλωση με τον Αλέξη Τσίπρα χθες το μεσημέρι, ζήτησαν με επιμονή τη μαζική συνταγογράφηση τεστ. Και, μάλιστα, τη στοχευμένη διενέργειά τους, με έμφαση στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, ώστε να βγαίνουν ασφαλή συμπεράσματα – και αποφάσεις.

Επισήμως, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση.
«Ενώ οι σκληροί δείκτες θανάτων και διασωληνωμένων παραμένουν δραματικά υψηλοί, σήμερα (σ.σ. χθες) πραγματοποιήθηκαν τα λιγότερα τεστ τον τελευταίο μήνα. Με μόλις 6.105 μοριακά τεστ, τα 1.251 επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν δείχνουν υποχώρηση της πανδημίας αλλά αντίθετα επικίνδυνη αύξηση της θετικότητας στους πολίτες. Είναι εγκληματικό λάθος να μειώνονται τα τεστ σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία. Οι επιστήμονες καλούνται να κάνουν εισηγήσεις στα τυφλά και οι πολίτες παίρνουν εντελώς λάθος μηνύματα εφησυχασμού. Επιτέλους, η κυβέρνηση να σοβαρευτεί, δεν γίνεται να παίζει κορώνα γράμματα τη δημόσια Υγεία”.

Δεν είναι άτρωτο το “κάστρο Μητσοτάκη”…

Όσο για την καθυστερημένη (κατά εννέα ημέρες) αυτοκριτική του κ. Μητσοτάκη σχετικά με την “ποδηλατάδα” της προηγούμενης Κυριακής στην Πάρνηθα και τα φωτογραφικά ενσταντανέ με περαστικούς χωρίς να φοράει κανείς μάσκα (ούτε ο πρωθυπουργός), στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αποδίδουν στην ιδιαίτερα κακή αντανάκλαση που είχε στην κοινωνία.

“Το περίφημο επικοινωνιακό κάστρο του κ. Μητσοτάκη δεν είναι άτρωτο”, σημειώνουν, χαρακτηριστικά, αναφερόμενοι στην πρωθυπουργική “απολογία” όχι μόνο για τα της Πάρνηθας, αλλά και για την καθυστέρηση των μέτρων στη βόρεια Ελλάδα που πυροδότησε την εκτίναξη των “μαύρων” αριθμών.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: “Υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων, με το ΕΣΥ υπό κατάρρευση, την πανδημία εκτός ελέγχου και τις ανθρώπινες απώλειες να είναι σχεδόν τριψήφιες καθημερινά, ο κ. Μητσοτάκης σύρθηκε στη σημερινή συνέντευξη - απολογία. Για ακόμα μία φορά κούνησε το δάχτυλο στους πολίτες για «στιγμές ανεμελιάς» για να κρύψει τις εγκληματικές του ευθύνες.

Ακόμα και έτσι όμως, δεν κρύβονται οι παραδοχές του:

  1. Ότι δεν προετοίμασε τη χώρα για το δεύτερο κύμα γιατί επαναπαύτηκε.
  2. Ότι η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα έπρεπε να έχουν κλείσει νωρίτερα.
  3. Ότι υπάρχει «υποσύστημα» καταγραφής του ΕΟΔΥ.
  4. Ότι μπορεί να υπάρχει χρονική καθυστέρηση στην καταγραφή ενός κρούσματος.


Η «ανεμελιά» του κ. Μητσοτάκη είναι η κυνική ομολογία της αποτυχίας του. Δυστυχώς, έχει δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα και τη δημόσια Υγεία”.

Με την επισήμανση προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση: “όταν λες «να κρατήσουμε το ΕΣΥ όρθιο», το ελάχιστο που περιμένει κανείς είναι να κάνεις πράξη τα αυτονόητα: Προσλήψεις γιατρών, επιτάξεις ιδιωτικών ΜΕΘ, συνταγογράφηση των τεστ που διαρκώς μειώνονται και πληρωμή των εφημεριών των υγειονομικών, τις οποίες αρνήθηκε στη Βουλή. Ας σταματήσει επιτέλους τον φαρισαϊσμό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v