Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Ο απολογισμός της πανδημίας και τα επόμενα βήματα

Η αυτοκριτική, ο φόβος για τρίτο κύμα και η δοκιμασία του Συστήματος Υγείας. Επενδύει πολλά στο εμβόλιο, αισιοδοξεί για την άμεση αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία. Το χρονοδιάγραμμα για το σταδιακό άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας.

Μητσοτάκης: Ο απολογισμός της πανδημίας και τα επόμενα βήματα

Αρκετή δόση αυτοκριτικής, περιγραφή των πολύπλευρων δυσκολιών που είχε να διαχειριστεί τους προηγούμενους μήνες, προσδιορισμό των επόμενων βημάτων, αλλά και αισιοδοξία για την επιστροφή στην κανονικότητα περιλάμβανε η χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha (Αντ. Σρόιτερ). Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε αστοχίες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και επανέλαβε την προτεραιότητά του στην προστασία της δημόσιας υγείας, εστιάζοντας στην άμεση έναρξη του εμβολιασμού στις αρχές Ιανουαρίου. Δήλωσε πάντως ανήσυχος για ενδεχόμενη νέα χαλάρωση και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, καθώς «ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά μας».

Αλλά και στον τομέα της οικονομίας, όπως είπε, «μία ύφεση της τάξης του 9%-10% δεν μπορεί να μην αφήσει κάποιες πληγές», μολονότι εξέφρασε τη βεβαιότητα για άμεση ανάκαμψη, τόσο με τη συμβολή της Ε.Ε. όσο και με την πολιτική της κυβέρνησής του. «Η τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα φιλοδοξώ να μην έχει καμία σχέση με τη δεύτερη δεκαετία. Διότι η δεύτερη δεκαετία ήταν πολύ τραυματική για τη χώρα. Και γι’ αυτό και πρόθεσή μου είναι όχι απλά να μην πατήσω φρένο στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις, αλλά να πατήσω γκάζι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτή τη στιγμή, ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο πρωθυπουργός προσδιόρισε την έντονη δοκιμασία του Συστήματος Υγείας, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, την οποία, όπως παραδέχθηκε, «θα έπρεπε ίσως τη Θεσσαλονίκη να την είχαμε κλείσει μία εβδομάδα νωρίτερα». Επίσης, αυτό που θα έκανε διαφορετικά τον Ιούλιο, σημείωσε, «όταν πιστέψαμε όλοι μας ότι κάπου είχε περάσει αυτή η περιπέτεια, θα ήταν να είμαι πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει. Το ξέραμε ότι θα επανέλθει, αλλά κάπου νομίζω ότι όλοι επαναπαυθήκαμε από την επιτυχία του πρώτου κύματος, με αποτέλεσμα να πιαστούμε, χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό ως κοινωνία, δεν θα πω απροετοίμαστοι, αλλά αιφνιδιασμένοι από την ένταση του δεύτερου κύματος».

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα από εδώ και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «σταδιακό άνοιγμα κάποια στιγμή, για να αποφύγουμε το τρίτο κύμα», επαναλαμβάνοντας ότι προσώρας δεν θα ανοίξουν τα σχολεία (εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου) και η εστίαση, ενώ δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μία περιφέρεια στην άλλη.

«Η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας»

Σχετικά με το λιανεμπόριο, οι αποφάσεις -όπως είπε- θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μπορούμε να σώσουμε έστω κάτι από τη χριστουγεννιάτικη σεζόν, να λειτουργήσουν με κάποιο τρόπο τα καταστήματα».

Για τον τομέα της διασκέδασης, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα ανοίξει πριν από το Πάσχα, καθώς σε αυτήν «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού», την ξεχώρισε όμως από την εστίαση.

Για τις γιορτινές μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν κυρίως τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα Χριστούγεννα, με την οικογένειά μας, με μία οικογένεια ακόμα, maximum 9 άτομα».

Ερωτηθείς για το εμβόλιο, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί από την Ε.Ε. το εμβόλιο της Pfizer και πως «εντός 48 ωρών θα το έχουμε στη χώρα μας και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί». Το εμβόλιο, υποστήριξε, είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό τον πολύ σκοτεινό χειμώνα». Επειδή, πάντως, οι πρώτες δόσεις είναι διπλές, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «ανοσία δεν πρόκειται να αρχίσουμε να αποκτάμε πριν από τον Φεβρουάριο», ενώ προανήγγειλε εκστρατεία για πειστούν οι καχύποπτοι που διστάζουν να εμβολιαστούν.

Σχετικά με το περιστατικό με τη φωτογράφιση στην Πάρνηθα, που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «λάθος ότι δέχτηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα, όχι λάθος ότι πήγα για ποδήλατο. Θέλω να τονίσω ότι η άσκηση επιτρέπεται εντός Περιφερειακής Ενότητας. Αλλά εκ των υστέρων, προφανώς και θα φορούσα μάσκα την ώρα που ζήτησαν οι συμπολίτες μου να φωτογραφηθούμε. Και πρέπει να σας πω ότι ο ίδιος βάζω τον πήχη των προσδοκιών πιο ψηλά για τον εαυτό μου». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v