Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Τα σκληρά δεδομένα εμπόδιο για το άνοιγμα

Θάνατοι, διασωληνωμένοι και δείκτης θετικότητας του ιού προβληματίζουν κυβέρνηση και επιστήμονες. Πώς ερμηνεύουν το μακρύ χρονικό διάστημα για την αποτελεσματικότητα του lockdown. Ανακοινώσεις σήμερα από Στέλιο Πέτσα.

Κορωνοϊός: Τα σκληρά δεδομένα εμπόδιο για το άνοιγμα

Ούτε το Σαββατοκύριακο υπήρξε ουσιαστική βελτίωση και πτώση στα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Παρά το γεγονός ότι συμπληρώνεται ένας μήνας από τη στιγμή που εφαρμόστηκαν οι περιορισμοί της μετακίνησης, οι προσδοκίες της κυβέρνησης και των επιστημόνων για μείωση των επικίνδυνων ποσοστών που σχετίζονται με την πανδημία καθυστερούν να επαληθευθούν. Οι 600 διασωληνωμένοι ασθενείς, οι 101 νέοι θάνατοι και το 9,8% του δείκτη θετικότητας μετάδοσης του ιού (904 νέα κρούσματα σε 9.214 τεστ), μόνο ευχάριστα δεν ακούστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, που θέλει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, τη σταδιακή άρση του lockdown, απόλυτα αναγκαίου για την αγορά, αλλά αρκετά επικίνδυνου για τους ειδικούς, αν δεν γίνει με απόλυτη προσοχή και μελέτη.

Όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, με τις συνθήκες πολέμου που βιώνει η κοινωνία το τελευταίο δεκάμηνο, είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια κόπωση στους πολίτες και κατά συνέπεια δυσκολότερο να τηρήσουν σχολαστικά τα μέτρα, όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Γι’ αυτό, υποστηρίζουν, απαιτείται πιο πολύ χρονικό διάστημα για να εφαρμοστούν τα μέτρα, προκειμένου να υπάρξει το ίδιο αποτέλεσμα με πριν. «Τα μέτρα δεν είναι χαλαρά, είναι αυστηρά. Εδώ και πέντε εβδομάδες για παράδειγμα, στη Βόρεια Ελλάδα έχουν εφαρμοστεί πολύ σκληρές απαγορεύσεις, ενώ έχει ακολουθήσει και το γενικό lockdown», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος θα κάνει σήμερα ανακοινώσεις για τα μέτρα περιορισμού.

Στο επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς, με τους αριθμούς να εξακολουθούν «σκληροί». Σήμερα ανοίγουν τα 110 καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα (από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ), με τις ημερομηνίες για τις υπόλοιπες δραστηριότητες να αναμένεται να αποσαφηνιστούν άμεσα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, σειρά θα πάρουν τα καταστήματα που πωλούν παιχνίδια και τα βιβλιοπωλεία -κρουσμάτων… επιτρεπόντων, από τα πρώτα που θα ανοίξουν επίσης είναι τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής και στη συνέχεια το λιανεμπόριο. Αντίθετα, τα εμπορικά κέντρα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν αργότερα, ενώ άγνωστη είναι προσώρας η τύχη της εστίασης.

Διαφορετικές ταχύτητες

«Θα πάμε σταδιακά στη χαλάρωση των μέτρων. Βλέπουμε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ετοιμαζόμαστε να διαμορφώσουμε τις πτυχές ολόκληρου του σχεδίου μας και θα τις ανακοινώσουμε στις αρχές της άλλης εβδομάδας, ώστε να ξέρουν οι πολίτες -νοικοκυριά και επιχειρήσεις- τι τους ξημερώνει από τις 14 του μήνα», ανέφερε ο κ. Πέτσας, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως, αφενός, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εισηγήσεις από την Επιτροπή των Ειδικών για διαφορετικές ταχύτητες ανά Περιφέρεια και αφετέρου, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις είναι πολύ δύσκολο να επιτραπούν αυτή τη στιγμή.

Από σήμερα εξάλλου ενεργοποιούνται δύο επιπλέον μέτρα, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας. Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικοί σε έλεγχο που θα γίνεται στα χερσαία σύνορα της χώρας δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται επισκέψεις όσων δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους. Παράλληλα, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, εντείνονται ακόμα περισσότερο οι έλεγχοι, ιδίως στις επιβαρυμένες περιοχές, ενώ σε περίπτωση περιοχών όπου τα μέτρα δεν αποφέρουν αποτέλεσμα, όπως έχει ξεκαθαριστεί, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σήμερα του υπουργικού συμβουλίου που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και έρχεται σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας, προκειμένου να διευθετηθούν οι νομοθετικές εκκρεμότητες του Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v