Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλ. Τσίπρας: Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Βέλη στον πρωθυπουργό για τις φωτογραφίες από την Πάρνηθα. Χαρακτήρισε εγκληματική την ευθύνη της κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Αλ. Τσίπρας: Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης

Σφόδρα πυρά στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Μίλησε για μια κυβέρνηση που απομακρύνεται καθημερινά από την πραγματικότητα και για «μια αποκρουστική έλλειψη ενσυναίσθησης για τα όσα περνούν σήμερα οι Έλληνες πολίτες». Από το βήμα της Βουλής έκανε αναφορά στην «κυβέρνηση των Βερσαλλιών» μακριά από την καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες και για κυβέρνηση με «Λουδοβίκους και Μαρίες Αντουανέτες».

Όσον αφορά στην πορεία του κορωνοϊού o Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως «κάθε μέρα και μια νέα αποκάλυψη έρχεται να ρίξει περισσότερο φως στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης». Αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα για ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Συνέχισε τα πυρά λέγοντας «ο κύριος Μητσοτάκη βάζει τον εκπρόσωπό της κυβέρνησης να λέει ψέματα και να αρνείται αρχικά την ύπαρξη της διπλής καταγραφής και να αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων» . Για να προσθέσει «αν βρισκόμασταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ και αποκαλύπτονταν παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, δύο μέρες μετά τη δημόσια διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου, θα είχαμε ή όχι παραιτήσεις των αρμοδίων Υπουργών αλλά και όσων έσπευσαν να συγκαλύψουν την αλήθεια;» Όπως είπε «το πρόβλημα εδώ είναι ακόμη μεγαλύτερο, γιατί η ευθύνη προφανώς αφορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «αλλά τα μέλη της επιτροπής μιλάνε, λένε δεν έχουμε αξιόπιστα στοιχεία. Ακόμα και οι Υπουργοί μιλάνε, λένε πέσαμε έξω. Αλλά και οι Βουλευτές της πλειοψηφίας ακούω μιλάνε, και λένε ότι για την πορεία της πανδημίας ευθύνεται το μπάχαλο στο άνοιγμα του τουρισμού που κόστισε βαριά. Όλοι παραδέχονται τα κυβερνητικά λάθη. Εκτός από την αυλή του Μαξίμου. Που επιμένει να κάνει σα να μη συμβαίνει τίποτα και πρακτικά λένε στον κόσμο, κρατήστε την ανάσα σας μέχρι να έρθει το εμβόλιο στη χώρα . Αλλά στο μεταξύ η υγειονομική κρίση εξελίσσεται σε εφιάλτη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά και στις φωτογραφίες του πρωθυπουργού από την Πάρνηθα. «Ο κύριος Μητσοτάκης εμφανίζεται να σπάει την καραντίνα και χωρίς μέτρα προστασίας να κάνει χαβαλέ με πολίτες που βρήκε στην Πάρνηθα, χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία του. Όταν πολίτης δεν μπορεί να το κάνει αυτό» σημείωσε. Και αναφέρθηκε σε παραδείγματα πολιτών που δέχθηκαν πρόστιμα σε περιοχές της Ελλάδας.

Συνέχισε τα πυρά λέγοντας «και έχετε πρεμούρα να πάρετε τηλέφωνα τα μέσα και τους καναλάρχες να μην παίξουν το κατάντημα του πρωθυπουργού»”. Για να προσθέσει «το χειρότερο δεν είναι ότι έσπασε την καραντίνα το χειρότερο είναι πως αντί να πείτε συγνώμη βγήκατε και από επάνω. Να μας πείτε ότι έσπασε την καραντίνα όχι επειδή μας γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του αλλά επειδή είναι ανθρώπινος».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τροπολογία για «να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος με τις απλήρωτες εφημερίες σε γιατρούς του ΕΣΥ». Επίσης σε άλλη τροπολογία προβλέπεται δωρέαν επανασύνδεση και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία. Και με τρίτη τροπολογία προβλέπονται μέτρα ενίσχυσης των αναπήρων πολιτών.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- που ψηφίζεται αύριο - σημείωσε προς τον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη «για δεύτερη φορά εν μέσω καραντίνας, φέρνετε ένα σκληρό νομοσχέδιο και έχετε ξανά όλους απέναντι». Συνέχισε λέγοντας «και πάμε τώρα και στην τροπολογία σας που με θράσος ονομάσατε «διαρθρωτικά και χρηματοοικονομικά μέτρα για τη στήριξη των ΑΠΕ». Από πότε τα χαράτσια ονομάζονται στήριξη; Είναι κάτι που θα είχε ενδιαφέρον να μας εξηγήσει κάποιος από την κυβέρνηση. Εσείς δεν είστε που μιλάτε για επενδύσεις και ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;».

Συνέχισε την κριτική στις προωθούμενες ρυθμίσεις, λέγοντας «η μόνη επιχειρηματικότητα που σας ενδιαφέρει είναι η επιχειρηματικότητα των αναθέσεων, της μίζας, της διαπλοκής και της δοσοληψίας. Αυτή την επιχειρηματικότητα την ευνοείτε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v