Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν στη Βουλή Κικίλιας, Χαρδαλιάς, Αρκουμανέας και Σ. Τσιόδρας

Επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να κληθούν σε ακρόαση οι Β. Κικίλιας, Ν. Χαρδαλιάς, Π. Αρκουμανέας και Σ. Τσιόδρας.

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν στη Βουλή Κικίλιας, Χαρδαλιάς, Αρκουμανέας και Σ. Τσιόδρας

Με επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να εξεταστούν πρόσωπα με μείζονα ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας για θέματα διαφάνειας και λειτουργίας των θεσμών.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης -που είναι μέλη της Επιτροπής- ζητούν να κληθούν σε ακρόαση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής ιατρικής -ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων- Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επιστολή τους σημειώνουν πως «στο φως της δημοσιότητας έχουν έρθει πια δημοσιεύματα που θέτουν ιδιαίτερα σοβαρά ζητήματα, ιδίως σε σχέση με την επιστημονική δεοντολογία, την πολιτική αξιοπιστία και την τήρηση της νομιμότητας». Όπως αναφέρουν: «Κατόπιν αυτών γεννιούνται, μάλιστα, ερωτήματα για τον βαθμό που η διατήρηση ενός "παρασυστήματος" καταγραφής των κρουσμάτων σε "διπλά βιβλία" συνέβαλε στα θλιβερά αποτελέσματα των καταστροφικών κυβερνητικών επιλογών. Γεννιούνται, επίσης, ερωτήματα για το αν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην "επιτροπή εμπειρογνωμόνων" του Υπουργείου Υγείας αφέθηκαν μέσα σε κρίσιμες στιγμές να αποφασίζουν "στα τυφλά"».

Ειδικότερα αναφέρονται σε δημοσιεύματα (στις εφημερίδες «Βήμα», «Δημοκρατία», «Τα Νέα») που όπως σημειώνουν, αναδεικνύουν πολύ σοβαρές καταγγελίες. Προσθέτουν δε πως «ζητήσαμε έγκαιρα με τροπολογία την πλήρη δημοσιοποίηση των γνωμοδοτήσεων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων προς το Υπουργείο Υγείας, θεωρώντας τη διαφάνεια υποστύλωμα και δύναμη της επιστήμης και της πολιτικής. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα αρνήθηκε μετ’ επιτάσεως. Δεν απορούμε, όμως, πια για τον λόγο που έγινε αυτό. Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις είναι αμείλικτες. Φαίνεται ότι κρίσιμες υπηρεσίες του κράτους που διοικούνται από πρόσωπα που βρίσκονται δίπλα στην κυβέρνηση, όπως ο ΕΟΔΥ, δρούσαν με τρόπο που υπονόμευε την αξιοπιστία των στοιχείων που χρησίμευαν ως βάση για τις αποφάσεις των αρμόδιων επιστημόνων. Άλλωστε, ο νυν υπουργός Υγείας δεν μπορεί παρά να ήξερε τι συνέβαινε σε σχέση με έναν άμεσα εποπτευόμενο από τον ίδιο φορέα».

* Δείτε την επιστολή στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v