Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Δεκέμβριος δεν θα φέρει κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Κατά των κυρώσεων στη γειτονική χώρα τάσσεται η Γερμανία. Τι δόγμα ακολουθεί η Άγκυρα, για να «νομιμοποιήσει» τις παράνομες ενέργειές της. Ενα βήμα πίσω και από την Κομισιόν. Όλο το παρασκήνιο.

Γιατί ο Δεκέμβριος δεν θα φέρει κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η Γερμανία επιμένει να αρνείται να συζητήσει επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αυτό μας μεταφέρουν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες αλλά και το Βερολίνο. Μαζί, μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται πως «σέρνει» και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, παρά τις επίσημες δηλώσεις.

Ο λόγος; Κατά τις διαρροές, είναι η ισχυροποίηση Ερντογάν στη διεθνή σκακιέρα (αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο γαλλογερμανικός άξονας), αλλά και κάποιες τουρκικές διαρροές ότι η Αγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν, γνωρίζοντας πολύ καλά τη διχογνωμία στην ΕΕ και εκμεταλλευόμενος το κενό εξουσίας στις ΗΠΑ, συνεχίζει ανενόχλητος να τραβάει το σχοινί από όλες τις πλευρές. Και εισπράττει ως «ράπισμα» ανακοινώσεις του τύπου «περιμένουμε αποκλιμάκωση και καλή θέληση από πλευράς Τουρκίας, διαφορετικά θα εξετάσουμε όλα τα πιθανά μέτρα».

Μόνο που αυτή η δήλωση είναι μια «αντιγραφή», ίδια και απαράλλακτη εδώ και μήνες, από τότε που ο Ερντογάν αποφάσισε να «απλωθεί» σε όλες τις περιοχές, από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέχρι το Καστελόριζο.

Πέρασαν τρεις Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ, έξι συνεδριάσεις των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και πάμπολλες συνεδριάσεις αρμόδιων οργάνων. Το αποτέλεσμα; Η ΕΕ δεν έχει την ομοφωνία ούτε καν να σκεφτεί να προσδιορίσει σειρά μέτρων, ενώ με συνεχείς παρεμβάσεις η Γερμανία αφαιρούσε τη λέξη «κυρώσεις» και την αντικαθιστούσε με «περιοριστικά μέτρα» (restrictive measures).

Χθες ήταν σειρά της Κομισιόν να κάνει ένα βήμα πίσω. Υπενθυμίζουμε ότι η Κομισιόν είναι επιφορτισμένη, μέσω του Ζ. Μπορέλ, να καταρτίσει δέσμες κυρώσεων και να τις καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να αποφασίσουν οι ηγέτες ποιες κυρώσεις θα λάβουν κατά της Άγκυρας. Σε ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του κ. Μπορέλ προς δημοσιογράφους, ο κ. Στάνο επανέλαβε ότι «η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση».

«Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο για να ξαναδούν τι έγινε από την πλευρά της Τουρκίας και να επανεκτιμήσουν αν η ΕΕ θα προχωρήσει στον δρόμο της θετικής ατζέντας και της δέσμευσης με έναν εποικοδομητικό διάλογο ή εάν θα διερευνηθούν όλες οι άλλες επιλογές, όπως υπογραμμίστηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου» επισήμανε ο κ. Στάνο, τονίζοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Με άλλα λόγια, εν μέσω εντυπωσιακών προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας, η ΕΕ περιμένει ακόμα την αποκλιμάκωση…

Σε αυτό το πλαίσιο τίθενται μια σειρά ερωτήματα: Αποκλιμάκωση από τι; Σε ποιο σημείο πρέπει να φτάσει η κλιμάκωση για να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση; Η ΕΕ τόσους μήνες αρνήθηκε να θέσει κόκκινη γραμμή στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς τι αποδέχεται η ΕΕ και τι όχι.

Οπως ανέφεραν στο Euro2day.gr πηγές από τις Βρυξέλλες, τα λόγια του κ. Στάνο περί θετικής ατζέντας δείχνουν ότι χώρες όπως η Γερμανία δεν είναι ακόμα διατεθειμένες να λάβουν μέτρα κατά της Άγκυρας. Όχι μόνο αυτό, αλλά -σε περίπτωση που ο κ. Στάνο δεν έκανε λάθος (misspoke)- η δήλωση της Κομισιόν δείχνει ότι μέχρι και σήμερα η ατζέντα της ΕΕ με την Τουρκία θεωρείται «θετική».

Και αυτό παρά τη σημερινή νέα πρόκληση, με την άρνηση της Αγκυρας να επιτρέψει επιθεώρηση από το προσωπικό γερμανικής φρεγάτας τουρκικού φορτηγού πλοίου ανοικτά της Λιβύης.

Το δόγμα που ακολουθεί ο Ερντογάν

Πολιτική πηγή από την Τουρκία κλήθηκε από το Euro2day.gr να σχολιάσει τις εξελίξεις και να αποκρυπτογραφήσει τις κινήσεις του Ερντογάν. Η πηγή ανέφερε ότι η Άγκυρα ακολουθεί πιστά τη λογική του «submitted, done, therefore exists». Δηλαδή, η τουρκική διπλωματία, όπως μας εξήγησε η εν λόγω πηγή, τόσους μήνες εργαζόταν με σχέδιο και βήμα βήμα και ότι είναι λάθος της ΕΕ να νομίζει ότι «όλα αυτά είναι απλά προκλήσεις που ο κ. Ερντογάν θα πάρει πίσω».

«Όλες οι ενέργειές μας, οι Navtex, τα προγράμματα γεωτρήσεων και οι παρεμβάσεις μας στη Λιβύη έχουν κατατεθεί στα αρμόδια όργανα και στο ΝΑΤΟ. Το δεύτερο βήμα ήταν να πραγματοποιηθούν τα σχέδιά μας εντός των ημερομηνιών που δηλώθηκαν, όπως και έγινε», ανέφερε η τουρκική πηγή.

«Εάν η Ευρώπη και η Αθήνα νομίζει πως το ρολόι θα γυρίσει πίσω, κάνουν λάθος. Από τη στιγμή που οι ενέργειές μας πραγματοποιήθηκαν χωρίς προβλήματα, είναι υπαρκτές και συνεπώς μη διαπραγματεύσιμες», συμπλήρωσε.

Η προσμονή της Αθήνας για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Μέχρι χθες τουλάχιστον, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και πιέσεις προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, για να αποσπάσει συγκεκριμένη δέσμευση ότι θα συζητηθούν κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Αρκείται στις δηλώσεις περί αλληλεγγύης σε Αθήνα και Λευκωσία.

«Περιμένουμε να δούμε τι θα μας δώσουν» ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Euro2day.gr. Φράση που δηλώνει σχετική παθητικότητα και αποδοχή ότι οι ισχυροί της ΕΕ θα αποφασίσουν τι θα γίνει.

Οι ελπίδες στηρίζονται στην επικοινωνιακή πολιτική και μερικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που στηλιτεύουν τις ενέργειες του Ερντογάν. Για παράδειγμα, η γερμανική εφημερίδα SZ επέκρινε την αμήχανη αντίδραση της Ευρώπης στην παρέλαση Ερντογάν στην κλειστή Αμμόχωστο, τα Βαρώσια.

Για τον Ερντογάν παρατηρεί: «Στοχευμένα συνεχίζει μία πολιτική προκλήσεων, που συνδέονται μεταξύ τους. Εδώ και μήνες, δίνει εντολή στα ερευνητικά πλοία του να αναζητούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στέλνει το πολεμικό ναυτικό εν είδει συνοδείας, αδιαφορεί επιδεικτικά για τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας, που αναγνωρίζουν οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Και ποια είναι η αντίδραση της ΕΕ, της οποίας αν μη τι άλλο είναι μέλος η Κυπριακή Δημοκρατία; Πρακτικά τίποτα. Το μόνο που έχουν να πουν οι Βρυξέλλες είναι ότι η τακτική της Άγκυρας "δεν θα απέφερε παρά μόνο μεγαλύτερη δυσπιστία και νέες εντάσεις…" Μα αυτό ακριβώς είναι που θέλει και ο Ερντογάν με την επιθετική στρατηγική που ακολουθεί», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Το μόνο που αποδεικνύουν τα γερμανικά δημοσιεύματα είναι η άρνηση της ΕΕ να χαράξει κόκκινη γραμμή στην Τουρκία. Γιατί όσο αρνείται η ΕΕ τόσο επελαύνει η τουρκική στρατηγική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v