Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην… εντατική

Γέμισαν όλες οι ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Οι εφιαλτικοί αριθμοί και οι δύο προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου, εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην… εντατική

Ώρα μηδέν για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο έφτασε στα όριά του. Παρά το lockdown οι αριθμοί συνεχίζουν επικίνδυνα ανοδικοί και πλέον, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, ένα απλό -έστω- κρεβάτι για νοσηλεία ασθενή με κορωνοϊό θεωρείται είδος πολυτελείας, δεδομένου ότι οι ΜΕΘ πλέον έχουν γεμίσει. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι δραματική και η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίς το πρωί την επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων, μετά τη χθεσινοβραδινή άρνηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών να διαθέσουν 200 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό, σύμφωνα με το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας.

Ως επιχείρημα για την άρνησή τους επικαλέστηκαν το γεγονός ότι αδυνατούν να νοσηλεύουν ταυτόχρονα ασθενείς με Covid-19 και χωρίς Covid-19 (έχουν ήδη πάρει 200 από τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας), καθώς θα υπάρξει διασπορά του ιού. Η κρισιμότητα των στιγμών στη Θεσσαλονίκη είναι τέτοια, που ήδη είναι σε ετοιμότητα τρένο με έξι βαγόνια, προκειμένου να μεταφέρει στην Αθήνα ασθενείς με κορωνοϊό μέσα σε ειδική «κάψουλα», ενώ σε ετοιμότητα είναι και C130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας για τον ίδιο λόγο.

Προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού στη Βόρεια Ελλάδα, από σήμερα το πρωί έκλεισε το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής, ενώ όσοι εισέρχονται στη χώρα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στη Λάρισα, όπου οι ΜΕΘ είναι επίσης γεμάτες, ενώ από τα 104 κρεβάτια στην κλινική Covid-19 του νοσοκομείου της πόλης, μόλις τα 12 ήταν κενά χθες το βράδυ. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και σε άλλες περιοχές κυρίως της κεντρικής Ελλάδας και της Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως τα πράγματα πιο νότια είναι πολύ καλύτερα.

Συνθήκες πολέμου

«Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι συνθήκες πολέμου. Και γι’ αυτό δεν υπάρχουν διαφορετικοί χειρισμοί, μεταξύ των διαφόρων Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας. Αντιμετωπίζουμε τη χώρα σαν μία Υγειονομική Περιφέρεια», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας την ενίσχυση σε τοπικό επίπεδο των κλινών Μ.Ε.Θ. και την εξασφάλιση οποιασδήποτε περαιτέρω ενίσχυσης χρειάζεται από τον ιδιωτικό τομέα. «Θα μεταφέρουμε, εάν χρειαστεί, ασθενείς και θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου σε όλη την Επικράτεια να κερδηθεί η μάχη», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας το ενδεχόμενο «για επίταξη -εάν χρειαστεί- κλινών σε ιδιωτικές κλινικές», κάτι που τελικά έγινε σήμερα.

Οι χθεσινοί 59 νέοι θάνατοι, οι 499 διασωληνωμένοι και οι 3.227 νέα κρούσματα διατήρησαν τον κόκκινο συναγερμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, δεδομένου και του γεγονότος ότι το ποσοστό θετικότητας έφτασε πλέον το 13,83% από 12,45% προχθές.

Δύο είναι οι προτεραιότητες αυτή τη στιγμή της κυβέρνησης, όπως τις προσδιορίζει το Μέγαρο Μαξίμου: Η πρώτη, προφανώς, είναι η υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο όταν θα είμαστε απολύτως σίγουροι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, πάντα με βάση τις υποδείξεις των ειδικών».

Η δεύτερη προτεραιότητα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «είναι να στέκεται πάντα κοντά στους πιο αδύναμους και να κάνει πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη. Είναι η στήριξη στην κοινωνία, στην οικονομία, στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί η κρίση, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ένα μαζικό εμβολιασμό, που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια». Κάτι πάντως που, προσώρας, φαίνεται πολύ μακρινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v