Επεκτείνονται οι δικαιούχοι από τους επιστημονικούς κλάδους που θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση, στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Η αρχική ρύθμιση προβλέπει την εφάπαξ ενίσχυση δικηγόρων, μηχανικών και οικονομολόγων, ωστόσο όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τροπολογία θα συμπεριληφθούν και άλλοι επιστημονικοί κλάδοι.
Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά γιατρούς, οδοντιάτρους, δικαστικούς επιμελητές και γεωτεχνικούς. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως η ενίσχυση αυτή θα είναι 400 ευρώ.
Μιλώντας στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε σε πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και το οποίο περιλαμβάνει εργασιακές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων εστίασε στην προβλεπόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που τη νέα χρονιά θα φτάσει τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας από τη συγκεκριμένη ρύθμιση ευνοούνται 265.216 επιχειρήσεις και 1.986.336 εργαζόμενοι, καλώντας τα κόμματα να τοποθετηθούν για το αν θα ψηφίσουν τη σχετική διάταξη. «Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι κάτι που το ήθελαν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις» είπε ο υπουργός και σημείωσε πως θα καλυφθεί όποιο κενό δημιουργείται στον ΟΑΕΔ (στα έσοδα λόγω της μείωσης των εισφορών).
Ο υπουργός παρουσίασε ενδεικτικά παραδείγματα για το όφελος που έχουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τα συγκεκριμένα παραδείγματα έχουν υπολογιστεί με μείωση εισφορών 3.9 ποσοστιαίων μονάδων, δηλαδή με το «ψαλίδι» των τριών ποσοστιαίων μονάδων που θα μπει σε ισχύ τη νέα χρονιά και την περικοπή των 0.9 ποσοστιαίων μονάδων που εφαρμόστηκε φέτος.
Ενδεικτικά ανέφερε τα εξής:
- Για μισθό 65Ο ευρώ το ετήσιο όφελος για την επιχείρηση είναι 207 ευρώ και για τον εργαζόμενο 148 ευρώ
- Για μισθό 700 ευρώ το ετήσιο όφελος για την επιχείρηση είναι 222 ευρώ και για τον εργαζόμενο 160 ευρώ
- Για μισθό 1500 ευρώ το ετήσιο όφελος διαμορφώνεται στα 477 ευρώ για την επιχείρηση και στα 342 ευρώ για τον εργαζόμενο.
Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εργασίας στο ασφαλιστικό και στα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην έκδοση των συντάξεων.
Μεταξύ άλλων εστίασε στο μέτρο της ψηφιακής σύνταξης αλλά και στο σύστημα «ΆΤΛΑΣ» όπου απεικονίζονται οι εκκρεμείς συντάξεις. «Κανένας υπουργός δεν θα κρύβει σε τσουβάλια τις συντάξεις» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως «έχει διπλό πρόσημο: οικονομικό και αναπτυξιακό» και μίλησε για κοινωνικές παρεμβάσεις υπέρ των αδυνάμων αλλά και ρυθμίσεις που θα αποτελέσουν «οξυγόνο» για την αγορά εργασίας.
Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά στην αντιπολίτευση για «μικροψυχία», λέγοντας πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με θετικό πρόσημο το οποίο επιχειρείται να ακυρωθεί πλήρως.