Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμβόλιο για κορωνοϊό: Καμία έκπτωση σε θέματα ασφαλείας σημειώνει η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε.

Κοντά σε συμφωνία με έξι συνολικά φαρμακευτικές εταιρείες για το εμβόλιο η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε ο Βασίλης Κικίλιας.

Εμβόλιο για κορωνοϊό: Καμία έκπτωση σε θέματα ασφαλείας σημειώνει η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε.

Στις κινήσεις που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διασφαλιστούν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε στη Βουλή η επίτροπος- αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων- Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας πως δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση σε θέματα ασφαλείας. Η επίτροπος τόνισε πως ο εμβολιασμός θα σώσει ζωές και υπογράμμισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί άδεια για εμβόλια που δεν παρέχουν την ασφάλεια που πρέπει.

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών υποθέσεων σημείωσε πως «η στρατηγική για τα εμβόλια περιλαμβάνει και τα 27 κράτη-μελή. Όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε δυνατοί».

Παράλληλα υπογράμμισε πως τους τελευταίους 6 μήνες έχει γίνει διαπραγμάτευση με μεγάλο αριθμό φαρμακευτικών εταιρειών και τόνισε πως «στόχος είναι να δημιουργήσουμε διευρυμένο χαρτοφυλάκιο και έτσι να αυξήσουμε τις πιθανότητες εντοπισμού ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου».

Για να προσθέσει πως έχουν υπογραφεί συμβόλαια με την AstraZeneca, την Johnson & Johnson και την Sanofi και εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί συμφωνία με την Pfizer. Επίσης είναι κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την CureVac , ενώ διαπραγματεύσεις γίνονται και με την Moderna.

«Όταν υπάρξει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο θα έχουν πρόσβαση όλα τα κράτη μέλη. Ο τελικός έλεγχος θα γίνει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων» δήλωσε χαρακτηριστικά η Σ. Κυριακίδου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως στην Ελλάδα θα υπάρχουν περισσότερα από 1000 κέντρα για τον εμβολιασμό. Όπως σημείωσε θα υπάρχουν δύο βάρδιες- πρωί και απόγευμα- ενώ τα ραντεβού θα κλείνονται τηλεφωνικά, διαδικτυακά ή και με sms. Συνέχισε σημειώνοντας πως ο εμβολιασμός θα γίνεται από Δευτέρα έως και Σάββατο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο σχεδιασμός αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v