Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ελάχιστα τα έργα για τη θωράκιση των νοσοκομείων

Ατύχημα για τη χώρα η διαχείριση της πανδημίας από κυβέρνηση που αντιμάχεται ιδεολογικά το ΕΣΥ. Τι του μετέφεραν οι γιατροί του νοσοκομείου Λάρισας. Οργή για «το εμπόριο ελπίδας με ένα εμβόλιο που ακόμα δεν υπάρχει».

Τσίπρας: Ελάχιστα τα έργα για τη θωράκιση των νοσοκομείων

Για ένα προκλητικό εμπόριο ελπίδας με το εμβόλιο κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το χθεσινό «σόου» του Βασίλη Κικίλια. Κι αυτό διότι ο υπουργός Υγείας αφιέρωσε το χθεσινοβραδινό, ωριαίας διάρκειας, briefing στην παρουσίαση του «πώς» θα γίνει ο εμβολιασμός στη χώρα, παρουσιάζοντας μάλιστα γραφήματα που, στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε ότι είχαν αντληθεί από παρουσίαση εταιρείας για καταψύκτες εμβολίων.

«Την ημέρα που έχουμε 3.209 κρούσματα, 480 διασωληνωμένους και 60 νεκρούς, όταν γιατροί και νοσηλευτές βγάζουν κραυγή αγωνίας ότι εργάζονται σε συνθήκες πολέμου χωρίς προσωπικό, η κυβέρνηση αντί να δώσει ανάσα στο ΕΣΥ συνεχίζει το εμπόριο ελπίδας με ένα εμβόλιο, που ακόμα δεν βρίσκεται καν διαθέσιμο», κατήγγειλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι ευχή όλων να έρθει το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε, για να καταλήξει: «Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά να επιμένει να στήνει επικοινωνιακά σόου, παίζοντας με την αγωνία των πολιτών».

«Είμαστε πλήρεις»

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας και, κυρίως, στη βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίζει τις επιτόπιες αυτοψίες στα νοσοκομεία των επιδημιολογικά «κόκκινων» περιοχών. Κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, χθες, άκουσε από πρώτο χέρι τα στοιχεία που οδηγούν σε απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το εάν το ΕΣΥ είναι πλέον σε θέση να δώσει τη μάχη μέχρι τέλους. Όπως μετέφερε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, είναι πλήρης όχι μόνο η ΜΕΘ αλλά και η μονάδα με τα βαριά περιστατικά στους θαλάμους αρνητικής πίεσης.

«Εχουμε 17 βαριά περιστατικά στους 17 θαλάμους αρνητικής πίεσης που έχουμε και 14 ασθενείς στη ΜΕΘ στα 14 κρεβάτια που διαθέτουμε για περιστατικά Covid», υπογράμμισε ο διευθυντής, αποκαλύπτοντας την ισχυρή πίεση που δέχεται το νοσοκομείο.

Σε ερώτηση του κ. Τσίπρα εάν έχει ενισχυθεί με επικουρικούς γιατρούς το νοσοκομείο, ο διευθυντής της ΜΕΘ απάντησε ότι υπήρξαν εισροές. Διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο καθαρός αριθμός των γιατρών που δούλευαν πέρυσι και φέτος στη ΜΕΘ είναι ο ίδιος, «παρά το γεγονός ότι τώρα πρέπει να αντιμετωπιστεί μια ιστορική υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού».

«Αν είχε βρεθεί προσωπικό και αναπνευστήρες, θα μπορούσαν με πολλή προσπάθεια να βρεθούν και λύσεις εκτός ΜΕΘ, όπως γινόταν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που βρίσκονταν υπό μεγάλη πίεση», υποστήριξε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Λάρισας, μιλώντας ανοικτά για έλλειψη σχεδιασμού κεντρικά.

Να ανοίξουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Επικαλούμενος αυτά ακριβώς τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χώρα δεν θωρακίσθηκε, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ατύχημα για τη χώρα» το γεγονός ότι αυτή την πανδημική κρίση τη διαχειρίζεται μια κυβέρνηση με εμφανείς ιδεολογικές εμμονές ενάντια στο ΕΣΥ. «Είναι σαν να καλείς έναν πυρομανή να γίνει πυροσβέστης. Δεν μπορεί να γίνει. Και βεβαίως υπάρχουν και στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ανικανότητα», τόνισε.

Έκανε, δε, ιδιαίτερη αναφορά στις δωρεές που μένουν ανεκμετάλλευτες. «Υπήρξαν δωρεές πολύ σημαντικές από τον ιδιωτικό τομέα. Μόνο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει κάνει 16,5 εκατομμύρια από τον Απρίλιο για 179 κρεβάτια. 155 για ΜΕΘ και 19 ΜΑΘ. Τι έχει προχωρήσει από όλα αυτά, οκτώ μήνες μετά; Για 15 νοσοκομεία, μόνο τα 4 έχουν ξεκινήσει εργασίες», κατήγγειλε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε κρίσιμο θέμα να ανοίξουν τώρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και για Covid περιστατικά. «Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να γίνονται από το νοσοκομείο της Λάρισας διακομιδές σε άλλους μακρινούς νομούς και να υπάρχουν δίπλα νοσηλευτήρια με δυνατότητα να νοσηλεύσουν περιστατικά σε μονάδες εντατικής θεραπείας και να μην ανοίγουν», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v