Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Εκθετο το Μαξίμου από την αχρείαστη αστυνομική απαγόρευση

«Απαντήσαμε στον αυταρχισμό τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα». Πώς ερμηνεύει την αναδίπλωση Χρυσοχοΐδη για την (κατόπιν εορτής) εξαίρεση των «πολιτικών εκδηλώσεων». Επίσκεψη Τσίπρα στη Λάρισα.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκθετο το Μαξίμου από την αχρείαστη αστυνομική απαγόρευση

«Δεν σπάσαμε κανένα νόμο, αντιμετωπίσαμε την επίδειξη ισχύος και την κατάχρηση εξουσίας από την Αστυνομία. Δείξαμε ότι πειθαρχούμε στα υγειονομικά μέτρα, αλλά απειθαρχούμε στον αυταρχισμό».

Αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη στάση που τήρησε χθες, καθώς αγνόησε, όπως είχε προειδοποιήσει, την αχρείαστη αστυνομική απαγόρευση «συναθροίσεων πάνω από τρία άτομα σε ολόκληρη την Επικράτεια».

Η επιλογή του ΕΑΤ-ΕΣΑ για την κατάθεση στεφανιού, τόσο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και από το ΚΚΕ, οφείλεται στην άρνηση των δύο κομμάτων να αποτίσουν τιμή στο Πολυτεχνείο συνοδεία αστυνομικών και κατόπιν αιτήματος στην ΕΛ.ΑΣ. Εικόνα που «θα υπερέβαινε και την πιο νοσηρή φαντασία», όπως λένε.

Στελέχη του κόμματος θεωρούν «ήττα Χρυσοχοΐδη» την πραγματοποίηση, τελικά, της κατάθεσης στεφανιών από τους Αλέξη Τσίπρα και Δημήτρη Κουτσούμπα στον μαρτυρικό χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ, αλλά και της σύντομης παρουσίας περίπου 50 μελών του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον χώρο και 200 μελών του ΚΚΕ έξω από τον χώρο.

Ήττα, μάλιστα, που αποδέχθηκε και ο ίδιος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χθες το βράδυ, αφού υποστήριξε πως δεν επεβλήθησαν πρόστιμα στα δύο κόμματα (και στους συμμετέχοντες κατ' άτομο), επειδή επρόκειτο περί πολιτικών εκδηλώσεων. «Και τότε γιατί οι πολιτικές εκδηλώσεις δεν είχαν επιτραπεί ευθύς εξαρχής;», είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτουν.

Επιπλέον, επικαλούνται το γεγονός ότι άπαντες οι συμμετέχοντες στις εν λόγω πολιτικές εκδηλώσεις τήρησαν ευλαβικά τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, με μάσκες και αποστάσεις, σε αντίθεση με τις 6.000 αστυνομικούς οι οποίοι είχαν κατακλύσει δρόμους και πεζοδρόμια, χωρίς κανένα (υγειονομικό) μέτρο προστασίας. Ο αριθμός των 6.000 αστυνομικών, μάλιστα, αποδεικνύει, όπως λένε, το... σουρεάλ της υπόθεσης, καθώς αναλογούσαν 20 ένστολοι σε έναν συμμετέχοντα.

Ακόμα και η συμπλοκή των ΜΑΤ με τους περίπου 400 συγκεντρωμένους του ΠΑΜΕ, το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, γυρίζει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση, διότι ακυρώνει το «συστημικό» αφήγημα πολλών χρόνων: ότι το ΚΚΕ είναι πειθαρχημένο στις διαδηλώσεις και δεν προκαλεί προβλήματα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχείται από απείθαρχους ταραχοποιούς...

Εν προκειμένω, οι εκτιμήσεις που κάνουν (και) στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εισέπραξε «γαλάζια» οργή, ακριβώς επειδή τα δύο κόμματα της Αριστεράς, με τις πρωινές «πολιτικές εκδηλώσεις», εξέθεσαν την Αστυνομία και την κυβέρνηση, αφού παραβίασαν την αστυνομική απαγόρευση, χωρίς να τιμωρηθούν με πρόστιμα ή συλλήψεις. Γι' αυτό, λένε, «πήραν τη ρεβάνς» το απόγευμα, με την άγρια επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και τις συλλήψεις ακόμα και σε σπίτια «υπόπτων».

«Παντού ΜΑΤ - Πουθενά ΜΕΘ»

Η πολιτική αποτίμηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι:

  • Αποδείχθηκε η απομόνωση της κυβέρνησης από τις προοδευτικές δυνάμεις. Έστω κι αν το ΚΙΝΑΛ προτίμησε, τελικά, να μείνει κοινής στάσης για να μη διχασθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του, με αποτέλεσμα η Φώφη Γεννηματά να μην προσέλθει καν στο Πολυτεχνείο για κατάθεση στεφανιού, προκειμένου να μην μπει στο ίδιο «κάδρο» με τον κ. Μητσοτάκη.
  • Η επιλογή της Αστυνομίας (με εντολή, προφανώς, του κ. Χρυσοχοΐδη) να μην «τιμωρήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, για παραβίαση της αστυνομικής απαγόρευσης των συναθροίσεων, θα εμποδίσει την κυβέρνηση να χρεώσει στις «πολιτικές εκδηλώσεις» τα τυχόν νέα κρούσματα κορωνοϊού που θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες. «Δεν θα μπορεί να κάνει το ίδιο όμως και στα επίσης τυχόν κρούσματα μεταξύ των 6.000 αστυνομικών», παρατηρούν.
  • Το σύνθημα που άρχισε να κατακλύζει τα social media «Παντού ΜΑΤ - Πουθενά ΜΕΘ» αποτυπώνει πλήρως δύο από τα μείζονα προβλήματα των ημερών: τα τεράστια κενά στη δημόσια υγεία και τον κυβερνητικό αυταρχισμό «α λα Όρμπαν».

Στη Λάρισα ο Α. Τσίπρας

«Όταν το υπουργείο Υγείας έφτασε να ζητάει από τους... συνταξιούχους γιατρούς να προσέλθουν για δουλειά στα δημόσια νοσοκομεία, παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς πως ούτε τις απαιτούμενες προσλήψεις έκανε ούτε αξιοποίησε τη θερινή παρένθεση για να σχεδιάσει τη θωράκιση του ΕΣΥ», τονίζουν. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην «κόκκινη» (επιδημιολογικά) Λάρισα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του θα είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου θα έχει σύσκεψη με τους Διευθυντές κρίσιμων κλινικών του Νοσοκομείου στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εργαζόμενους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v