Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς διαβάζει την αλλαγή στάσης Μητσοτάκη στη Βουλή

«Σχέδιο σωτηρίας της χώρας προτείνουμε, δεν θέλουμε να σώσουμε την κυβέρνησή σας», η διευκρίνιση Τσίπρα. Τα μέτρα που πρότεινε για την κοινωνία και «η στροφή 180 μοιρών» του πρωθυπουργού στην τριτολογία του.

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς διαβάζει την αλλαγή στάσης Μητσοτάκη στη Βουλή

Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει τη χθεσινή ειδική συζήτηση στη Βουλή «του γύρισε μπούμερανγκ», διότι βρέθηκε απέναντι σε μέτωπο από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Αυτή είναι η αποτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή αντιπαράθεση στην Ολομέλεια, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός, μπροστά σ' αυτή την «απομόνωση», υποχρεώθηκε να εξαγγείλει διάφορα μέτρα, συμφωνώντας ονομαστικά με έναν προς έναν... τους πολιτικούς αρχηγούς που είχαν καταθέσει νωρίτερα σχετικές προτάσεις.

Έτσι, παρότι στην πρωτολογία και στην δευτερολογία επιχείρησε σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, στην τριτολογία του αποδέχθηκε την πρότασή του να ενισχυθούν οι οικογένειες που υποχρεούνται σε τηλεργασία και τηλεκπαίδευση, ταυτόχρονα, χωρίς να έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν δύο-τρία υπολογιστές και ισχυρό Internet. (η διευκρίνιση του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο, ότι θα σταλούν στα σχολεία επιπλέον υπολογιστές (μέχρι... το τέλος Φεβρουαρίου, αποδυναμώνει σαφώς την εξαγγελία, καθώς τούτο σημαίνει άλλο ένα χαμένο τρίμηνο για τους ενδιαφερόμενους μαθητές).

Γενικά, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπίστωσαν ότι ο πρωθυπουργός έκανε στροφή «180 μοιρών», ως προς το ύφος και το λεξιλόγιο, στην τριτολογία του, μετά από ένα πεντάωρο σφυροκόπημα όλων των πολιτικών αρχηγών. Σε βαθμό, λένε, που «αναγκάσθηκε» να παραδεχτεί τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εκρηκτική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Η αποδοχή του αιτήματος για πάγωμα των πλειστηριασμών και για ενίσχυση των πληττόμενων νοικοκυριών εντάσσεται στην παραπάνω «στροφή», αν και οι λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες θα αποδείξουν την ειλικρίνεια των λόγων του.

Το... φάντασμα της «συγκυβέρνησης»

Κατά τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πέρασε απαρατήρητη η ερώτηση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στον κ. Τσίπρα, με αφορμή την πρόταση του τελευταίου για ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής: «μήπως θέλετε και να συγκυβερνήσουμε;», ρώτησε. Με τον τρόπο αυτό έδωσε στον κ. Τσίπρα την «πάσα» να εξηγήσει ότι η εν λόγω πρόταση προϋποθέτει διακομματική συμφωνία σε ένα εξάμηνο σχέδιο δράσης για να αντιμετωπισθεί η πανδημία. “Ζητάμε σχέδιο σωτήριας και όχι συγκυβέρνησης, δεν θα σας σώσουμε εμείς”, είπε χαρακτηριστικά.

Επ' ευκαιρία δε, πρότεινε ως υπουργό Υγείας την καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθηνά Λινού. Πρόταση που, κατά τις πληροφορίες, προκάλεσε αμηχανία στα «γαλάζια» έδρανα, αφού η κ.Λινού είναι αναγνωρισμένη επιστήμων, παρεμβαίνει σχεδόν καθημερινά με εξηγήσεις και συστάσεις, ενώ... δεν ανήκει σtον ΣΥΡΙΖΑ.

Κόντρα για τις ΜΕΘ

Ως ένδειξη αμηχανίας του κ. Μητσοτάκη αναφέρουν και το επιχείρημά του ότι οι κλίνες ΜΕΘ δεν θα είναι ποτέ αρκετές και ότι πάντοτε σημειώνονταν θάνατοι εκτός Εντατικής. “Ε, τότε γιατί δεν καταργείτε κι αυτές που έχουμε;», τον ρώτησε ειρωνικά ο κ. Τσίπρας.

Ο αντίλογος, πάντως, ήρθε λίγο αργότερα από την πνευμονολόγο Αναστασία Κοτανίδου (σ.σ. την οποία επικαλέσθηκε πολλές φορές ο κ. Μητσοτάκης χθες ενώ βρέθηκε και στο πλευρό του κ. Κικίλια στην ενημέρωση της Τρίτης): μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό η γιατρός είπε ότι ο ασθενής που «μπαίνει» σε ΜΕΘ έχει αυξημένες πιθανότητες (κατά 70%) να επιζήσει.

Επί της ουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ακόμα και τώρα με τη χώρα «στο κόκκινο», η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να παρουσιάσει σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ. Δεν θέλει, λένε, μόνιμες προσλήψεις, ΜΕΘ και συνταγογράφηση για τεστ, διότι το σχέδιό της είναι οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελός του.

Όταν δε, κατά την πάγια συνήθεια της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέσθηκε τον μεγάλο αριθμό νεκρών από κορωνοϊό σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας του απάντησε: «να πείτε στις οικογένειες όσων χάνουν ανθρώπους τους ότι στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι». Κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι συνεχίζει την «τυμβωρυχία» που έκανε ως αντιπολίτευση για πολιτικά οφέλη.

Ο Άδ. Γεωργιάδης και... η Bild

Εν κατακλείδι, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στη Βουλή απολογητικός, κρυπτόμενος πίσω από την Επιτροπή επιστημόνων και κατάφερε:

  • Να επιβεβαιώσει πως στην Ελλάδα υπάρχουν 11 εκατομμύρια ατομικές ευθύνες εκτός από τις ευθύνες του ίδιου και της κυβέρνησής του,
  • Να κρύψει τις ευθύνες του για “σαρδελοποίηση” πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, στα γηροκομεία, στις σχολικές αίθουσες με αυξημένο αριθμό μαθητών, και να ρίξει το “ανάθεμα” σχεδόν αποκλειστικά στους νέους.
  • Να «μπαλώσει» την αλήθεια που είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι «πέσαμε έξω» με το άνοιγμα του τουρισμού και φθάσαμε στην έκρηξη του δεύτερου κύματος. Το ίδιο δηλαδή, λένε, που είχε παραδεχθεί και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με συνέντευξή του στο CNN στις 20 Αυγούστου. Επ' αυτού μάλιστα η γερμανική Bild ανέβασε δημοσίευμα χθες, σύμφωνα με το οποίο «Οι παραθεριστές στην Ελλάδα ανέφεραν επανειλημμένα ότι δεν υπήρχε κανένας έλεγχος για κορωνοϊό στα αεροδρόμια».

Πέραν του υγειονομικού ζητήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην ικανοποίηση του αιτήματος που κατέθεσε ο κ.Τσίπρας χθες για στήριξη των οικονομικά αδυνάμων. Όπως:

  • Επίδομα έκτακτης ανάγκης τη περίοδο των Χριστουγέννων στα πληττόμενα νοικοκυριά, με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικο 200 για τον δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Να αναλάβει το κράτος την πλήρη κάλυψη του δώρου των Χριστουγέννων στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί καλύπτοντας 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Το συνολικό κόστος των μέτρων αυτών ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v