Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Κόντρες κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για οικονομία και πανδημία

Kαμπανάκι για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία ένα γενικό lockdown μέσα στα Χριστούγεννα έκρουσε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Για «μέτρα - μπαλώματα» και για «επικοινωνιακή διαχείριση» των προβλημάτων μίλησε από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Αλέξης Χαρίτσης.

Βουλή: Κόντρες κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για οικονομία και πανδημία

Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών και ο τρόπος αξιοποίησης του ΕΣΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι δεύτερη στην Ε.Ε. ως προς το μέγεθος και την ταχύτητα απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Για «μέτρα - μπαλώματα» και για «επικοινωνιακή διαχείριση» των προβλημάτων μίλησε από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Αλέξης Χαρίτσης.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως διανύουμε τη μεγαλύτερη καταστροφή από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα σημείωσε πως οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας μπορεί να κυνηγούν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην Ευρώπη. Ανέφερε δε ότι έρευνες δείχνουν πως το 50% των μικρών επιχειρήσεων στην Ευρώπη κινδυνεύει το επόμενο δωδεκάμηνο να κλείσει.

Παράλληλα έκρουσε καμπανάκι για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία ένα γενικό lockdown μέσα στα Χριστούγεννα. Και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση σημείωσε «σε αυτή την εθνική προσπάθεια δεν χωράνε γκρίνιες». Όσον αφορά στα σχολεία - θέμα για το οποίο είχαν υπάρξει αναφορές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ - είπε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό μετάδοσης του κορωνοϊού.

Κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια ο Αδ. Γεωργιάδης σημείωσε πως με βάση στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα είχε λιγότερες απώλειες θέσεων εργασίας από το lockdown σε σχέση με τα αλλά ευρωπαϊκά κράτη. Όπως είπε, λιγότερο από το 2% των εργαζομένων έχασε τη δουλειά του στην Ελλάδα όταν για παράδειγμα στην Ισπανία το ποσοστό αυτό έφτασε το 6.5%. Επίσης παρουσίασε αναφορές διεθνών οργανισμών, λέγοντας πως τελικά η ύφεση στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερη από ότι αρχικά προβλεπόταν. Για να κάνει εκ νέου αναφορά στα θετικά μηνύματα από την πρόσφατη έξοδο της χώρας στην αγορά

Τεράστια χαρακτήρισε την ευθύνη της κυβέρνησης ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας πως δεν αντιμετωπίζεται αυτή η πρωτοφανής κατάσταση με «μέτρα – μπαλώματα και επικοινωνιακή διαχείριση». Απευθύνοντας στην κυβερνητική πτέρυγα σημείωσε «αλλάξτε ρότα. Αξιοποιείστε τις δυνατότητες που υπάρχουν. Η ευελιξία και η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων στο ΕΣΠΑ δεν θα ισχύει για πάντα. Η πλήρης κάλυψη του κόστους δαπανών για τον κορωνοϊό από την Ευρώπη λήγει στο τέλος του 2020. Έχετε ήδη χάσει πάρα πολύ χρόνο».

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να απαντήσει για ποιο λόγο δεν αξιοποίησε το ΕΣΠΑ και με τι τρόπο σκοπεύει έστω και τώρα να το χρησιμοποιήσει «για να ενισχύσει τις δημόσιες κοινωνικές υποδομές, να στηρίξει τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά;»

Για «παλιές ίδιες και παλιές σκέψεις» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως είπε η κυβέρνηση δεν στηρίζει τη μεσαία τάξη παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά.

Μάλιστα διηγήθηκε μια ιστορία από τις διακοπές του στην Κίμωλο, λέγοντας πως μια κυρία του χάρισε μια μάσκα και του ζήτησε ως αντάλλαγμα να δώσει 13 ευρώ στον κύριο Γεωργιάδη γιατί αυτό πήρε από την φορολογία. Και σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προς τον κύριο Γεωργιάδη «φαίνεται πως εσείς είστε ο υπουργός της καρδιάς της. Δεν ξέρω αν θα τα μοιραστείτε με τον κύριο Σταϊκούρα».

Μπρα ντε φερ Γεωργιάδη - Παππά για τα λεωφορεία

«Κόντρα» ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς σημείωσε πως 16 οδηγοί είναι αποσπασμένοι σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία, «ενώ τα λεωφορεία κάθονται στα αμαξοστάσια».

Μάλιστα κάλεσε τον υπουργό να κάνει μια «γενναία κίνηση» και να άρει την απόσπαση οδηγού του ΟΣΥ που έχει στο γραφείο του και να κάνει το ίδιο και ο κ. Καραμανλής που - όπως είπε - έχει τέσσερις οδηγούς του ΟΣΥ στο γραφείο του.

Συνέχισε τα βέλη στην κυβέρνηση λέγοντας «κανένας σχεδιασμός για τις μεταφορές, κανένας προγραμματισμός, καμία πρόνοια για ανθρώπινους πόρους και εξοπλισμό».

Παράλληλα ο Νίκος Παππάς εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα μέσα ενημέρωσης.

«Εσείς κύριε Παππά να κάνετε κριτική στην κυβέρνηση ότι δίνει γραμμή στις εφημερίδες πάει πολύ. Δεν δίνει γραμμή η κυβέρνηση» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, ενώ μίλησε για παλαιότερες αναφορές του επιχειρηματία Χ. Καλογρίτσα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v