«Είναι ντροπή, εν μέσω πανδημίας ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν πτωχεύσεις και ρευστοποιήσεις, εδώ να εφαρμόζετε μνημόνια χωρίς μνημόνιο». Με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Δεσμευόμενος, ταυτόχρονα, ότι ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις το κόμμα του επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας, θα είναι αυτός, δηλαδή ο νέος Πτωχευτικός νόμος που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ.
«Η δεύτερη φορά, να το ξέρετε, θα είναι αλλιώς. Όχι για εμάς, ούτε για εσάς. Για τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας και απάντησε σε όσα καταλόγισαν στην κυβέρνησή του οι ομιλητές από την πλευρά της κυβέρνησης.
Τα κυριότερα σημεία:
- Μας κατηγόρησε η κυβέρνηση, πώς είναι δυνατόν σε μια τέτοια περίοδο με ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κορύφωση της κρίσης της πανδημία, να καταθέτετε πρόταση μομφής.
Να αντιστρέψω το ερώτημα: πώς είναι δυνατόν, τη στιγμή που τα κρούσματα και οι νεκροί από τη πανδημία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, που η αδυναμία σας να στηρίξετε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας, μείωση εισοδημάτων και χιλιάδες λουκέτα και που βιώνουμε τη χειρότερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εσείς να μην έχετε άλλο νταλκά, από το πώς θα πτωχεύουν οι Έλληνες και πως θα παίρνουν τη πρώτη κατοικία των πτωχευμένων νοικοκυριών οι τράπεζες.
Και μόνο που φέρνετε ένα νομοσχέδιο σαν αυτό, την ώρα της μέγιστης ανασφάλειας και αβεβαιότητας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, σας αξίζει η μομφή.
- Από το 2010 και μέχρι να εκλεγείτε εσείς, καμία άλλη κυβέρνηση δεν κατήργησε τη προστασία της πρώτης κατοικίας.
Τον Φλεβάρη του 2019 δεν έληξε η προστασία αλλά η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στο νόμο Κατσέλη. Και αμέσως μετά, τον Μάρτη του 2019, νομοθετήθηκε ο 4605/2019, ο λεγόμενος και Νόμος Φλαμπουράρη, που επίσης παρείχε προστασία.
Ο νόμος αυτός καθιέρωνε μία δεσμευτική για τις τράπεζες λύση ρύθμισης των χρεών που προστάτευε την κύρια κατοικία, με στόχο να λύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα και κατά το δυνατόν χωρίς δικαστήρια.
Ακόμη κι αν η τράπεζα αρνούνταν τη ρύθμιση, το Δικαστήριο (Ειρηνοδικείο) ήταν υποχρεωμένο να επικυρώσει τη συγκεκριμένη λύση που υποδείκνυε ο νόμος.
Ο οφειλέτης δεν είχε καμία ανασφάλεια ή αβεβαιότητα για την έκβαση της υπόθεσής του.
Είχαμε δημόσια δεσμευθεί και στους θεσμούς και στον ελληνικό λαό να φέρουμε ένα ολιστικό πλαίσιο προστασίας της κατοικίας στο τέλος του 2019. Αλλά ήρθατε εσείς το καλοκαίρι του 2019.
- Μας λέτε ότι παραλάβατε τη χώρα χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας και παράλληλα ότι εμείς είχαμε δεσμευτεί στους δανειστές για την μελλοντική κατάργηση της.
Θα μας τρελάνετε; Ή θα λέτε ότι την είχαμε καταργήσει ήδη, άρα τί να δεσμευτούμε, ότι καταργήσουμε τα καταργημένα; Ή θα λέτε ότι δεν την είχαμε καταργήσει και τάχα δεσμευόμασταν για κάτι στο μέλλον. Και τα δυο μαζί δε γίνεται.
Δε ντρέπεστε να λέτε τόσο χοντροκομμένα ψέματα.
- Λέτε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που διόγκωσε το ιδιωτικό χρέος. Ήμαρτον και έλεος. Και ντροπή ταυτόχρονα.
Κυβερνήσατε βρε αθεόφοβοι 40 χρόνια και για το χρέος φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Αφήσατε το 2009 έλλειμα 15% και τα νοικοκυριά υπερχρεωμένα. Φέρατε το PSI και κουρέψατε ασφαλιστικά ταμεία και ομολογιούχους. Πιο πριν φτιάξατε τη φούσκα των δομημένων ομολόγων, τη φούσκα των στεγαστικών δανείων, των καταναλωτικών δανείων. Και σας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ ;
Σε ποιους τα λέτε; Που μας αφήσατε άδεια ταμεία και μια χώρα χρεοκοπημένη στα μνημόνια και σας αφήσαμε 37 δις, ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος και 11 συνεχόμενα τρίμηνα με ανάπτυξη;
- Φυσικά έγιναν πλειστηριασμοί, αλλά έγιναν γι’ αυτούς που αφού φέσωσαν τις επιχειρήσεις τους, ζούσαν ζωή πλουσιοπάροχη. Με τα λεφτά στο εξωτερικό και με τις βίλες, τα κότερα, τα σκάφη άθικτα στο εσωτερικό.
Έγιναν πλειστηριασμοί γι’ αυτούς που χρωστούσαν εκατομμύρια και δεν τους άγγιζε κανείς. Η πρώτη κατοικία ήταν επί των ημερών μας θεσμικά και νομικά πάντοτε κατοχυρωμένη.
Αν γινόταν άλλωστε, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες, κάποιου λαϊκού νοικοκυριού , τι πιστεύετε, θα μας είχατε αφήσει έτσι; Δεν θα σπεύδανε τα τσακάλια οι ρεπόρτερς των καναλιών και των εντύπων του κου Αλαφούζου και του κου Μαρινάκη να το προβάλουν;
Πρώτη είδηση θα το είχαν. Θα ήταν με τις κάμερες έξω από τα σπίτια και θα έπαιρναν συνεντεύξεις. Θα μαθαίναμε ονόματα διευθύνσεις, big brother και survivor μαζί θα έστηναν. Ακούσατε εσείς τίποτα; Μάθατε τίποτα; Όχι. Διότι δεν έγινε.
- Οι τράπεζες έχουν βασική ευθύνη και για τη χρεοκοπία αλλά και για τη πορεία της οικονομίας.
Ευθύνονται για τα θαλασσοδάνεια, τα δανεικά και αγύριστα. Ευθύνονται για τις φούσκες των κόκκινων δανείων. Ευθύνονται και για τη μη παραγωγική χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Και φυσικά για χάρη τους, προκειμένου να σωθούν αυτές, υποβληθήκαμε σε τεράστιες θυσίες, μέσα από τα μνημόνια της ακραίας λιτότητας. Και τις κρατήσαμε πράγματι – και ορθώς – όρθιες, με τρείς απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις με δημόσιο χρήμα, από το υστέρημα των πόρων του ελληνικού λαού.
Ωστόσο ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν είναι μόνο οι τράπεζες και οι τραπεζίτες το πρόβλημα. Κυρίως είναι οι πολιτικές ηγεσίες, οι κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα.
- Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, είτε μέσω της αύξησης καταθέσεων, είτε μέσω της άντλησης από το Ευρωσύστημα, τη διατραπεζική αγορά και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχει αυξηθεί μέσα στο 2020 κατά 56 δισ.
Από τα 56 δισ. ξέρετε πόσα πήγαν σε δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά; Μόλις τα 10. Από αυτά, τα μισά, 5 ολόκληρα δισεκατομύρια, ξέρετε που έχουν κατευθυνθεί; Σε πέντε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά. Δηλαδή σε αυτούς που είτε τα έχουν λιγότερο ανάγκη, είτε μπορούν να αποδείξουν ότι δε τα χρειάζονται. Αλλά σπεύδουν να ευνοηθούν. Και αυτοί καλά κάνουν από την πλευρά τους. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους υπόλοιπούς;
- Οι πραγματικά στρατηγικοί κακοπληρωτές όχι μόνο δεν ιδρώνουν αλλά πίνουν για άλλη μια φορά εις υγείαν των κορόιδων.
Και αναφέρομαι σε μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, που πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους αλλά οι ίδιοι ζούνε προκλητική ζωή και βλέπουν τα δάνειά τους να κουρεύονται το ίδιο προκλητικά, από τις τράπεζες. Είτε είναι ιδιοκτήτες καζίνο είτε είναι γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες που δεν έχουν από τις ελληνικές τράπεζες την ίδια μεταχείριση στα δάνειά τους, σε σύγκριση με τους πολλούς ανώνυμούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που εσείς τώρα θα οδηγείτε μαζικά στη πτώχευση.
Μόνο η Τράπεζα Πειραιώς, προέβη σε κούρεμα σχεδόν μισού δις σε γνωστούς Έλληνες εφοπλιστές. Ένας πήρε δάνειο 130 εκατομμύρια δολάρια και κατέληξε να πληρώνει 11. Άλλος με 72 εκατομμύρια δάνειο, πλήρωσε μόνο 10,5. Τρίτος με 42 εκατομμύρια δάνειο, πληρώνει μόνο τα 7,2. Τέταρτος με 200 εκατομμύρια αρχική οφειλή, κατέληξε να πληρώνει μόνο 35.
Μπορώ να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα. Και έρχεστε τώρα εσείς και λέτε ότι θα πτωχεύετε τους μικρομεσαίους και τους ευάλωτους για χρέη 50 και 100 χιλιάδων.
- Ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής στη χώρα είναι το ίδιο το κόμμα σας κύριε Μητσοτάκη αλλά και εσείς προσωπικά.
Πως μπορεί να αισθάνεστε όταν το κόμμα σας έχει πάνω από 300 εκ δανεικά και αγύριστα και την ίδια στιγμή ετοιμάζεστε να πτωχεύετε νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα και να ρευστοποιείτε τη πρώτη τους κατοικία για χρέη λίγων χιλιάδων ευρω;
Συμφωνείτε με το παραλήρημα Χρυσοχοϊδη;
Ο κ.Τσίπρας δεν άφησε αναπάντητη τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ότι είναι εθνικισμός τα 12 μίλια.
«Το πρόβλημα είναι ότι μέσα στο παραλήρημά του τόλμησε να εκστομίσει ότι συνιστά εθνικισμό το πάγιο δικαίωμα της πατρίδας μας για μονομερή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια» είπε, και πρόσθεσε:
«Τι μήνυμα εκπέμπετε στην άλλη πλευρά, το έχετε καταλάβει; Τι μήνυμα εκπέμπετε όταν ο ένας υπουργός, ο πιο διπλανός σας (σ.σ. ο κ.Γεραπετρίτης) , μιλάει για κόκκινη γραμμή μόνο στα έξι μίλια, και ο άλλος υπουργός, ο πιο αγαπητός σας (σ.σ. ο κ.Χρυσοχοϊδης) μιλά για εθνικισμό αναφερόμενος στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος για επέκταση στα 12;».
Ως εκ τούτου, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει εάν υιοθετεί όσα είπε ο υπουργός.
Και, κυρίως, «να πάρει πρωτοβουλίες εθνικής και πατριωτικής ευθύνης». Επισημαίνοντας ότι: «Δεν σας προτρέπουμε να εμπλακείτε σε πολεμικές επιχειρήσεις, είμαστε πάγια εναντίον των στρατιωτικών λύσεων και υπερ της ειρήνης και του διαλόγου.
Είναι λάθος όμως να νομίζετε ότι το μήνυμα της αποτροπής είναι μήνυμα εμπλοκής. Είναι ακριβώς το αντίθετο: Ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές, είναι αυτό που εμποδίζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της άλλης πλευράς.
Σας ζητάμε να ασκήστε τώρα το κυριαρχικό μας δικαίωμα για 12 μίλια στη Κρήτη».