Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φυλάκιση για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αναστολή εκτέλεσης ποινών μόνο σε όσους έλαβαν ελαφρυντικά. Αντίθετα, το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής οδηγείται στις φυλακές. Στα χέρια της αστυνομίας ο Μιχαλολιάκος. Ψάχνουν τον Παππά. Σε ποιες φυλακές πάνε, με τι καθεστώς.

Φυλάκιση για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Στη φυλακή οδηγούνται, προκειμένου να εκτίσουν την ποινή που τους επιβλήθηκε για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Ιωάννης Λαγός, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παππάς.

Αναστολή δόθηκε μόνο σε 12 από τους 51 κατηγορούμενους, στους οποίους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.  Μεταξύ αυτών είναι και η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια και οι πρώην βουλευτές Δημήτρης Κουκούτσης, Μιχάλης Αρβανίτης, Χρήστος Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Στη φυλακή οδηγείται και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που πήραν αναστολή εκτέλεσης των ποινών τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγύησης 20.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, καθώς και της εμφάνισης στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών όπου κατοικούν, κάθε 1η και 16η του μήνα. Περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν και στους άλλους 7 που έλαβαν αναστολή. 

Συνολικά καταδικάστηκαν 57 άτομα.

Επτά από τους καταδικασθέντες έχουν κριθεί ένοχοι για πλημμελήματα και γι' αυτούς δεν προβλέπεται φυλάκιση πριν το Εφετείο. Από τους υπόλοιπους 50 καταδικασθέντες, στη φυλακή οδηγούνται οι 38.

Αναστολή εκτός από τους πέντε πρώην βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του 2012, πήραν οι Γ. Σκάλκος, Γ. Δήμου, Κ. Αντωνακόπουλος, Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος, Αρ. Δασκαλάκης, Ι. Καστρινός.

Οι Γ. Δήμου και Γ. Σκάλκος καταδικάστηκαν για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Οι Θ. Μαρίας και Κ. Παπαδόπουλος καταδικάστηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών και τους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Οι Κ. Αντωνακόπουλος και Ι. Καστρινός έχουν καταδικαστεί για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Ο Αρ. Δασκαλάκης καταδικάστηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Συλλήψεις

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ο οποίος οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ. Ο Μιχαλολιάκος παρουσιάστηκε νωρίτερα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, στην Πεύκη, μαζί με την κόρη του Ουρανία Μiχαλολιάκου, η οποία παραπλάνησε τους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από το σπίτι τους.

Από το ΑΤ ο Μιχαλολιάκος με υπηρεσιακό όχημα μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ, ενώ τον συνόδευε με δικό της αυτοκίνητο η κόρη του μαζί με την καταδικασθείσα αλλά με αναστολή μητέρα της Ελένη Ζαρούλια. Η Ουρανία Μιχαλολιάκου μάλιστα επιτέθηκε με ύβρεις στους δημοσιογράφους μέσα από το αυτοκίνητό της ενώ ανάλογες σκηνές διαδραματίστηκαν κι έξω από ΑΤ Πεύκης.

Ο αρχηγός της ΧΑ οδηγήθηκε στον έβδομο όροφο, στο τμήμα αναζητήσεων, όπου βρίσκονται ήδη οι Κασιδιάρης, Γερμενής και Ηλιόπουλος

Nωρίτερα έξω από το σπίτι του, δήλωσε ότι «είναι περήφανος που πάει φυλακή για τις ιδέες του» και επέστρεψε στο σπίτι του, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελένη Ζαρούλια.

Οκτώ από τους καταδικασθέντες για τη Χρυσή Αυγή έχουν ήδη οδηγηθεί στην ΓΑΔΑ, από τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους όπου παρουσιάστηκαν, ενώ και άλλοι δύο έχουν εμφανιστεί αυτοβούλως μέχρι στιγμής.

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής οδηγήθηκαν πριν από λίγο τα ηγετικά στελέχη και πρώην βουλευτές του ναζιστικού μορφώματος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, οι οποίοι παρουσιάστηκαν αυτοβούλως νωρίτερα στο αστυνομικό τμήμα Ραφήνας.

Επίσης στην ΓΑΔΑ μεταφέρθηκαν με οχήματα της Ασφάλειας και οι Γιώργος Πατέλης και Γιάννης Καζαντζόγλου, οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί στο Α.Τ. Νίκαιας, ο Αναστάσιος Πανταζής και ο Μάρκος Ευγενικός από το Πέραμα, ο Γ. Τσακανίκας από την Ασφάλεια Νοτιοανατολικής Αττικής, ενώ στην Δραπετσώνα έχει παρουσιαστεί και ο Μάριος Αναδιώτης.

Ένας ακόμα από τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, ο Ιωάννης- Βασίλειος Κομιανός, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην Κέρκυρα.

Άλλοι δέκα συνελήφθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στα δικαστήρια, όπου είχαν μεταβεί αναμένοντας την απόφαση και θα οδηγηθούν κατευθείαν στο Τμήμα Μεταγωγών, απ' όπου θα μεταχθούν στις φυλακές.

Ψάχνουν τον Παππά

Στη διάθεση των αρχών βρίσκονται πλέον όλα τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, εκτός από τον υπαρχηγό Χρήστο Παππά, που παραμένει άφαντος μέχρι στιγμής και τον Γιάννη Λαγό που είναι ευρωβουλευτής.

Από την Αστυνομία έχουν ξεκινήσει έρευνες προκειμένου να εκτελεστεί η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Χρήστου Παππά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί.

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων κλιμάκια της Ασφάλειας έκαναν έρευνες σε τρία σπίτια του ναζιστή υπαρχηγού της οργάνωσης, ένα στο Ίλιον και δύο στου Παπάγου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ αναμένεται έρευνα σε ένα ακόμα σπίτι ιδιοκτησίας του στα Γιάννενα.

O Χρήστος Παππάς, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, είχε την υποχρέωση, βάσει περιοριστικών όρων να δίνει το παρών κάθε 1η του μηνός, στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου, κάτι που τηρούσε μέχρι και αυτό το μήνα απαράβατα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μέχρι το 2015 από το δικαστήριο του είχαν επιβληθεί οι όροι να παρουσιάζεται τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, αλλά αυτό άλλαξε με βούλευμα και μεταβλήθηκε σε μία φορά το μήνα, κάτι που τηρούσε απολύτως τυπικά μέχρι και αυτό το μήνα. Τις τελευταίες μέρες όμως έχει εξαφανιστεί.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν πιθανό να εμφανιστεί τελευταίος, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν για να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά αυτό δεν μειώνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την σύλληψη του.

Μέχρι αυτή την ώρα, μετά την εμφάνιση και των τελευταίων του «διευθυντηρίου» της οργάνωσης που προσήλθαν αυτοβούλως, στη ΓΑΔΑ κρατούνται συνολικά 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός Νίκος ΜΙχαλολιάκος, ενώ άλλοι 10, ανάμεσα τους και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος συνελήφθησαν στο Εφετείο, όπου ήταν παρόντες την ώρα της ανακοίνωσης της τελικής απόφασης και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Μεταγωγών..

Ο δρόμος για τα κελιά

Όλοι οι καταδικασθέντες, που θα φυλακιστούν σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είτε παραδοθούν είτε συλληφθούν, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, θα οδηγηθούν στη ΓΑΔΑ, όπου έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για την κράτησή τους στον 7ο όροφο και στη συνέχεια στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη σήμανσή τους και στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών στο Εφετείο, ο οποίος θα ορίσει και το σωφρονιστικό κατάστημα όπου θα κρατηθεί ο καθένας.

Αμέσως μετά θα οδηγηθούν στο Τμήμα Μεταγωγών, για τη μεταγωγή τους στις φυλακές.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ηγετική ομάδα, εκτός απροόπτου, θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, ενώ οι υπόλοιποι θα μοιραστούν στις ίδιες φυλακές καθώς και στα καταστήματα κράτησης Μαλανδρίνου και Τρικάλων, εκτός και αν είναι διαφορετικές οι αποφάσεις του αρμόδιου εισαγγελέα.

Πάντως, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αρμόδιος παράγοντας της ΕΛ.ΑΣ, η Ασφάλεια είναι πανέτοιμη να προχωρήσει στην εκτέλεση των συλλήψεων και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών.

Για τον σκοπό έχουν συσταθεί 20 ομάδες συλλήψεων, οι οποίες είναι στα σημεία που βρίσκονται οι καταδικασθέντες, προκειμένου, αν δεν παρουσιαστούν αυτοβούλως, να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει αρκετές ώρες, δεδομένου ότι για κάθε σύλληψη πρέπει να υπάρχει εισαγγελέας, καθώς οι περισσότεροι είναι στα σπίτια τους.

Στις φυλακές όλοι οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν για 14 μέρες σε καραντίνα λόγω Covid-19, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, και στη συνέχεια στα κελιά τους. 

Σημειώνεται ότι έχει προβλεφθεί να μην έρχονται σε επαφή με άλλους κρατουμένους αλλά και μεταξύ τους όσοι βρίσκονται σε διαμάχη, για λόγους ασφαλείας.

Μάγδα Φύσσα: Δικαίωση για τον κόσμο που αγωνίστηκε

Κατέρρευσε η Μάγδα Φύσσα στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, που στέλνει στη φυλακή τους βασικούς συνεργούς της δολοφονίας του γιου της και τη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Η κα Φύσσα ξέσπασε σε αναφιλητά μόλις η πρόεδρος ανακοίνωσε τις φυλακίσεις, πλαισιωμένη από συγγενείς, από φίλους του Παύλου Φύσσα, αλλά και τους δικηγόρους της οικογένειας, που επί 5,5 χρόνια παραστάθηκαν αφιλοκερδώς σε αυτή τη δίκη, όπως και όλη η Πολιτική Αγωγή.

Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η μητέρα του Παύλου δήλωσε:

«Μπήκαν φυλακή οι εγκληματίες. Θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική αγωγή για τον αγώνα που έδωσε, όπως και όλο αυτόν τον κόσμο που μας στήριξε. Δεν ξέρω αν ο Παύλος δικαιώνεται. Μακάρι να ήταν εδώ να το έλεγε ο ίδιος. Δεν είναι όμως εδώ ο Παύλος. Άρα δεν νομίζω πως υπάρχει δικαίωση για τον Παύλο.

Δικαίωση είναι για εμάς, για όλο αυτόν τον κόσμο που αγωνίστηκε για να αποδείξει πως ήταν μια εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος. Θέλω να ευχαριστήσω για πολλοστή φορά την πολιτική αγωγή, γιατί χάρη στη δική τους δουλειά, τη δική τους προσπάθεια, αποδείχθηκε πως ήταν εγκληματική οργάνωση. Μιλάω για τους δικηγόρους, αλλά και όλον αυτόν τον κόσμο που μας στήριξε όλα αυτά τα χρόνια. Να είναι καλά».

Έξω από τη δικαστική αίθουσα, δεκάδες πολίτες, που είχαν συγκεντρωθεί, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα την απόφαση, αλλά και δίνοντας συγχαρητήρια στους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, ενώ φώναζαν «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Πολιτική Αγωγή: Ιστορική μέρα η 22α Οκτωβρίου 

«Ημέρα νίκης και ημέρα δικαίωσης» χαρακτήρισε την 22η Οκτωβρίου και ο Θανάσης Καμπαγιάννης, σε δηλώσεις έξω από τη δικαστική αίθουσα. «Είναι μια μέρα που μπορεί να κλαίμε, αλλά κλαίμε από τη χαρά μας. Είναι μέρα δικαίωσης. Στο πρόσωπο του Παύλου Φύσσα και της Μάγδας Φύσσα δικαιώνονται όλοι οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες που όρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι στη Χρυσή Αυγή.

Στο πρόσωπο του Αμπουζίντ Εμπάρακ και του Σαχζάτ Λουκμάν δικαιώνονται οι εκατοντάδες μετανάστες που χτυπήθηκαν, μαχαιρώθηκαν ή ακόμα και δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική οργάνωση. Στο πρόσωπο των κομμουνιστών συνδικαλιστών δικαιώνονται οι εργάτες και οι εργάτριες που βγάζουν το μεροκάματο τους και την ίδια στιγμή είναι μαχητές της τάξης τους, συνδικαλιστές και κομμουνιστές» είπε ο δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής.

Σσχολιάζοντας αιχμηρά υπογράμμισε, «σήμερα δεν είναι μέρα που μπορούν να πανηγυρίζουν όψιμα εκείνοι που από το πολιτικό σύστημα ενίσχυσαν πολύπλευρα τη ναζιστική οργάνωση».

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, ο κ. Καμπαγιάννης είπε «εξακολουθούμε να ζητάμε δικαιοσύνη και ζητάμε να ξηλωθούν από τους κρατικούς μηχανικούς όλοι εκείνοι που συνέργησαν και ενίσχυσαν την εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής».

 

 

«Νομοθετική ρύθμιση για την αποζημίωση των θυμάτων»

Για την Μάγδα Φύσσα, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, συγκινημένος, δήλωσε «απέναντι στην Μάγδα Φύσσα είχαμε ένα μεγάλο χρέος, ένα μεγάλο καθήκον και αυτό το χρέος θεωρούμε ότι το εκπληρώσαμε και θα πρέπει πλέον να συμπορευτούμε με αυτή την οικογένεια και τους εντολείς μας και στο Εφετείο προκειμένου να υπερασπιστούμε αυτή την απόφαση».

Επαναλαμβάνοντας το αίτημα που είχε ήδη διατυπώσει ο συνάδελφος του Κώστας Παπαδάκης, και ο Θανάσης Καμπαγιάννης αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας ότι «τα θύματα ζήτησαν δικαιοσύνη και έχουν το δικαίωμα να αποζημιωθούν και οικονομικά για όσα πέρασαν. Χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση με την οποία να αντιμετωπιστεί αυτό το αίτημά τους».

Κλείνοντας, ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων αφιέρωσε τη νίκη «στους εκατοντάδες, τους χιλιάδες ανθρώπους του αντιφασιστικού κινήματος που στάθηκαν απέναντι στη Χρυσή Αυγή», σημειώνοντας, «Εάν δεν το είχαν κάνει, η ιστορία αυτού του τόπου θα ήταν διαφορετική».

«Ιστορική» χαρακτηρίζει ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, τη σημερινή ημέρα καθώς το δικαστήριο έβαλε «οριστική ταφόπετρα» στην «προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού και νομιμοποίησης της ναζιστικής βίας».

«Η 22α Οκτωβρίου 2020 μένει στην ιστορία ως μια ημέρα δικαιοσύνης, είναι η μέρα που τελείωσε η δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά από 5,5 χρόνια και δύο μέρες, μετά από 465 συνεδριάσεις», δήλωσε, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για μη παροχή αναστολών στους περισσότερους καταδικασθέντες.

Ο κ. Παπαδάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το Εφετείο Αθηνών, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο έπεσε αυλαία στη δίκη, τονίζοντας πως το «δικαστήριο απέδωσε δικαιοσύνη και αποφάσισε για το ανασταλτικό, ανάλογα και δίκαια, σύμφωνα με τη βαρύτητα των εγκλημάτων, σύμφωνα με την επικινδυνότητα των δραστών, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση που έκρινε 50 κατηγορούμενους ενόχους για εγκληματική οργάνωση». 

«Η προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού και νομιμοποίησης της ναζιστικής βίας δεν πέρασε στην Ελλάδα, γιατί το δικαστήριο, με ισχυρή και την παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος, έβαλε οριστική ταφόπετρα».
Σχολίασε, ακόμη, τα διάφορα αιτήματα που είχαν απευθυνθεί από τους κατηγορουμένους τις τελευταίες ημέρες και τα όσα ισχυρίστηκαν οι συνήγοροί τους για να λάβουν τις αναστολές, κάνοντας λόγο για «παραμύθι μίας οργανωμένης κλάψας».

«Φεύγουμε από τη δίκη με το κεφάλι ψηλά. Απέναντι στην κοινωνία, στη Μάγδα Φύσσα και στα θύματα της Χρυσής Αυγής», δήλωσε, ενώ συνέχισε αναφέροντας πως ανοίγει πλέον ο δρόμος για την αποζημίωση των θυμάτων της εγκληματικής οργάνωσης.

«Είναι η ώρα να αποζημιωθούν οικονομικά τα θύματα», δήλωσε, χαρακτηριστικά, ζητώντας να υπάρξει μία νομοθετική πράξη επί του ζητήματος που θα απαλλάξει τις οικογένειες από μία μακρά και πολυδάπανη διαδικασία και θα αποδείξει το αληθές των αντιφασιστικών μηνυμάτων που στέλνει η πολιτική σκηνή, με αφορμή τη δίκη.

Ο Ανδρέας Τζέλης, ο δικηγόρος που στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στην οικογένεια Φύσσα, εξερχόμενος από το Εφετείο, δήλωσε ότι «συνεχίζεται ο αγώνας». «Σήμερα ολοκληρώθηκε ό,τι ξεκίνησε την 7η Οκτωβρίου. Οι χρυσαυγίτες έλαβαν αυτό που τους αντιστοιχούσε ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και αυτοί που εκπαίδευσαν δολοφόνους για να βγουν στις γειτονιές της Αθήνας είναι στη φυλακή» υπογράμμισε ο κ. Τζέλης.

Για «δικαίωση» και για «συγκινητικές στιγμές» έκανε λόγο η Χρύσα Παπαδοπούλου, επίσης συνήγορος Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα.

«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα σήμερα. Μετά την απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020, όταν το δικαστήριο καταδίκασε την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, σήμερα ολοκληρώθηκε η απόφαση αυτή με την απόρριψη του αιτήματος αναστολής και την οδήγησή τους κατευθείαν στις φυλακές. Είναι μια δικαίωση για την οικογένεια του Παύλου, είναι μια δικαίωση για όλα τα θύματα της ναζιστικής βίας στην Ελλάδα. Είναι παρά πολύ συγκινητικές οι στιγμές» είπε η κ. Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, η οικογένεια Φύσσα εξαρχής αντιλήφθηκε το «διακύβευμα» της δίκης, που δεν ήταν μόνο η καταδίκη των αυτουργών, αλλά πολύ μεγαλύτερο. «Θέλω να πω ότι η οικογένεια του Παύλου αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή ποιο ήταν το διακύβευμα αυτής της δίκης. Το διακύβευμα δεν ήταν μόνο η ποινική καταδίκη του δολοφόνου, του Ρουπακιά, αυτού που μαχαίρωσε. Ήταν η ποινική καταδίκη αυτών που εκπαίδευσαν και όπλισαν το χέρι του Ρουπακιά. Και με τη σημερινή του απόφαση το δικαστήριο απένειμε δικαιοσύνη» τόνισε η κ. Παπαδόπούλου και επανέλαβε και εκείνη ότι «δεν έχει τελειώσει ο αγώνας, ούτε μέσα στα δικαστήρια, ούτε έξω από τα δικαστήρια. Θα έχουμε το Εφετείο, όπου θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί, και βεβαίως, όπως έχουμε πει πολλές φορές, με μια δικαστική απόφαση δεν τελειώνουμε με τον ναζισμό. Το θέμα περνά στα χέρια της κοινωνίας».

«Με τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου και τη μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στις εφέσεις της πλειονότητας των κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε η μεγάλη νίκη που είχε ξεκινήσει με την καταδίκη τους στις 7 Οκτώβρη. Πεντέμισι χρόνια δόθηκε μια μάχη, μάχη για να αποδείξουμε το αυτονόητο, μάχη για να δικαιωθεί το αίμα του Παύλου και των υπόλοιπων θυμάτων της Χρυσής Αυγής και από εδώ και πέρα συνεχίζουμε» σχολίασε η Ελευθερία Τομπατζόγλου, η τρίτη εκ των συνηγόρων της οικογένειας Φύσσα. Όπως επισήμανε η ίδια, «υπάρχει ο δεύτερος βαθμός, τίποτα δεν έχει τελειώσει, ο αγώνας θα συνεχιστεί στην κοινωνία, ο καθένας από το μετερίζι του. Το θέμα είναι ότι επιτέλους αυτό που φωνάζουν τα θύματα της Χρυσής Αυγής επί δεκαετίες επισφραγίστηκε πλέον και θεσμικά».

Επίθεση χρυσαυγιτών σε φωτορεπόρτερ

Επίθεση από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής δέχτηκε έξω από το σπίτι του Νίκου Μιχαλολιάκου φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ που βρίσκονταν εκεί μαζί με άλλους συναδέλφους του και τηλεοπτικά συνεργεία για την κάλυψη της σύλληψης του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ καταγγέλλει ότι «ενώ στεκόμασταν απέναντι από την πύλη της πολυκατοικίας, κινήθηκαν εναντίον μας, ήρθαν πάνω μας και μας επιτέθηκαν», ο οποίος περιγράφει ως δράστες «4-5 άτομα, ομοιόμορφα ντυμένα, με μαύρη κουκούλα και μπουφάν που έκρυβαν εντελώς τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και μαύρα γυαλιά». Αφού έσπρωξαν όλους τους φωτορεπόρτερ και τους εικονολήπτες, κατάφεραν να απομονώσουν κάποιους από αυτούς τους οποίους και χτύπησαν. «Με χτύπησαν, μου έριξαν τη φωτογραφική μηχανή κάτω, χάλασαν τα καλώδια σύνδεσης...», αναφέρει.

«Εμένα με εμπόδισαν να κάνω τη δουλειά μου όπως έπρεπε. Κάποιοι συνάδελφοι ξέφυγαν και κατάφεραν να πάρουν φωτογραφίες. Στα βίντεο φαίνεται η αναστάτωση αλλά όλοι προσπαθούσαν να εστιάσουν στον Μιχαλολιάκο και όχι σε αυτό που συνέβαινε σε εμάς», συμπληρώνει ο φωτορεπόρτερ. Καταγγελία έγινε και στην Άμεση Δράση αφού ο φωτορεπόρτερ κάλεσε αμέσως το 100 και τους ενημέρωσε για την επίθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v