Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τον πτωχευτικό κώδικα

Ασκησαν κριτική σε διατάξεις στο πλαίσιο συζήτησης στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, με την ακρόαση των φορέων.

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης για τον πτωχευτικό κώδικα

«Σε αυτό το νομοσχέδιο αποτυπώνεται η πλέον σκληρή και, κυρίως, εκτός τόπου και χρόνου πολιτική αυτής της κυβέρνησης στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας των πτωχεύσεων και των πλειστηριασμών. Είναι προφανής η σκοπιά που βλέπει η κυβέρνηση τα πράγματα. Βλέπει την κοινωνική και οικονομική ζωή, μέσα από τα μάτια ενός τραπεζίτη» είπε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ´Εφη Αχτσιόγλου. Όπως είπε πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο, που καταργεί κάθε ευκαιρία σε όποιον πολίτη χρωστάει, τελικά, να σταθεί στα πόδια του, να εξελιχθεί και να ασκήσει το επάγγελμά του».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε πως «η μεσαία τάξη για την οποία έχει πει πάρα πολλά η Νέα Δημοκρατία, αλλά, δυστυχώς, έχει πράξει ελάχιστα, σίγουρα με το νομοσχέδιο αυτό μένει εκτός νυμφώνος. Με τα πολύ αυστηρά κριτήρια του νέου Πτωχευτικού, τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης βρίσκονται, κυριολεκτικά, στον αέρα, αφού είναι δραματικά περιορισμένο το εύρος των δικαιούχων, ενώ και για ειδικές κατηγορίες, όπως ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία, δεν υπάρχει ανάλογη ευρύτητα και ευελιξία, όπως θα περιμέναμε».

Συνέχισε επισημαίνοντας πως «για τη μεγάλη πλειοψηφία της μεσαίας τάξης, που δεν θεωρούνται ευάλωτοι, γιατί έχουν πάνω από 900 ευρώ και 610 το μήνα ως άτομα, ρευστοποιείται, αυτόματα, το σύνολο της περιουσίας. Άρα και η δυνατότητα που παρέχεται να παραμείνει κάποιος στο σπίτι ως ενοικιαστής, δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία της μεσαίας τάξης. Αυτοί, λοιπόν, δεν θα έχουν το δικαίωμα ούτε ως ενοικιαστές να μείνουν στο σπίτι τους».

«Πυρά» εξαπέλυσε από το ΚΚΕ η Μαρία Κομνηνάκα, τονίζοντας πως «οι αλλαγές που έρχονται στον Πτωχευτικό Κώδικα είναι το μεγαλύτερο μέρος ενός συνολικότερου πλαισίου βαθιά αντιλαϊκών ρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, όπου μαζί με το σχέδιο «γέφυρα» και τις επερχόμενες αλλαγές στον λεγόμενο «νόμο Κατσέλη» που πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ουσιαστικά, βάζουν οριστική ταφόπλακα στα όποια απομεινάρια δικαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας».

Από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος είπε πως «πρόκειται για ένα κάκιστο σχέδιο νόμου. Καμία σημαντική τομή στο πτωχευτικό δίκαιο, ενώ το χειρότερο είναι ότι δρομολογεί επίσημα το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δυστυχώς, οι θετικές ρυθμίσεις είναι απειροελάχιστες».

«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί πραγματικά ένα colpo grosso της κυβέρνησης. Χαρίζει στις τράπεζες τις πτωχευμένες επιχειρήσεις, καθώς οι τράπεζες στην πράξη θα ορίσουν τους διαχειριστές τους» σημείωσε από το ΜέΡΑ 25 ο Κρίτων Αρσένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v