Ο Ταγίπ Ερντογάν αγνόησε τελικά τη διεθνή κοινότητα και έκανε την απειλή του πράξη, ανοίγοντας την παραλία στα Βαρώσια της Αμμοχώστου και συνεχίζοντας απτόητος τις προκλήσεις. Ωστόσο, ούτε αυτό ούτε οι χθεσινές νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου, που με τη βοήθεια χαρτών επιχείρησε να παραχαράξει, ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του, την ιστορία και τις διεθνείς συμφωνίες, φαίνονται να στέκονται εμπόδια για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Αυτό αποτυπώθηκε κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, όπου ουσιαστικά ανακοινώθηκε η κοινή τους απόφαση να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, χωρίς πάντως να ξεκαθαρίσει ο χρόνος αλλά και η ατζέντα αυτής της συζήτησης.
Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να ισορροπήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί, από τη μία, συνεχίζοντας να στηρίζει την Κύπρο, η οποία δέχεται και τις μεγαλύτερες πιέσεις όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ενώ από την άλλη, τάσσεται σταθερά υπέρ του διαλόγου και των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, ακόμα και στις πιο έκρυθμες καταστάσεις.
Εν προκειμένω, με φόντο τις έξωθεν ασφυκτικές πιέσεις για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου και με δεδομένο ότι το ερευνητικό Ορούτς Ρέις και τα τουρκικά πολεμικά πλοία αποχώρησαν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και η κατάσταση στο Αιγαίο είναι σχετικά ήρεμη, η κυβέρνηση κινείται σε δύο επίπεδα:
- Θα αναμένει ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών από την τουρκική πλευρά αφού ο επόμενος γύρος, ο 61ος, θα φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη και θα συμμετάσχει κανονικά σε αυτές, με στόχο την επίλυση της μόνης διαφοράς που υπάρχει, της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών. Δεν δείχνει διατεθειμένη να μπει σε παζάρια διεύρυνσης της θεματολογίας, αφού έχει ξεκαθαρίσει ότι το νήμα θα πιαστεί από εκεί που αφέθηκε το 2016, όταν και διακόπηκε ο διάλογος με ευθύνη της Άγκυρας.
- Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει τη διπλωματική προσπάθεια ανάδειξης των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και δη στην κυπριακή ΑΟΖ, επιδιώκοντας τη διατήρηση της στενής επαφής και της κοινής γραμμής με τη μεγαλόνησο. Όπως προανήγγειλε μάλιστα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εφόσον οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο δεν υποχωρήσουν άμεσα, Κύπρος και Ελλάδα θα φέρουν το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, αλλά και νωρίτερα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Λουξεμβούργο την προσεχή Δευτέρα.
«Θα το βρει μπροστά της»
Κυρώσεις πάντως δεν αναμένεται να ληφθούν ακόμα (εάν ληφθούν), αφού μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, η διορία που έχει δοθεί στον Ταγίπ Ερντογάν για να… συμμαζευτεί, είναι μέχρι τον Δεκέμβριο. Κάτι που πολύ δύσκολα να αλλάξει, από τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι τάσσονται αναφανδόν κατά της επιβολής οικονομικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας.
«Αυτή τη στιγμή, μένουμε στο γεγονός ότι έχει μια ευκαιρία η Τουρκία να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, θα το δούμε αυτό την επόμενη εβδομάδα. Το πλαίσιο, φυσικά, των κυρώσεων, υπάρχει», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαμηνύοντας πως οι τουρκικές προκλήσεις «είναι θέμα ευρύτερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Αν η Τουρκία δεν κάνει ένα βήμα πίσω, θα το βρει μπροστά της», σημείωσε.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά διαχωρίζει το θέμα των προκλήσεων Ερντογάν στην Κύπρο από αυτό της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών, χωρίς βέβαια οι προσδοκίες από αυτές να είναι πολλές.
Τα παράπονα της χώρας μας πάντως αφορούν και στην Ε.Ε., η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί δίπλα στην Ελλάδα, όπως τουλάχιστον θα θέλαμε. «Η χώρα μου έχει αισθανθεί πολλές φορές μόνη της, για παράδειγμα στην πρόσφατη κρίση με την Tουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν αισθανθήκαμε ότι έχουμε όλη την αλληλεγγύη που θέλαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στη σχετική διαπραγμάτευση. Ειδικά για την Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως παρότι υπήρχε σαφής παράνομη ενέργεια και άλλες τεράστιες προκλήσεις εναντίον ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, «για άλλη μια φορά η Ένωση ήταν εξαιρετικά απρόθυμη να επιβάλει κυρώσεις».