Γιατί «τράβηξε το αυτί» στους υπουργούς ο Μητσοτάκης

Ποια… κρούσματα ενδοκυβερνητικών παραφωνιών εκνεύρισαν τον πρωθυπουργό. Πώς προτίθεται να αντιδράσει σε τυχόν νέες αστοχίες. Συναντήσεις με Σαρλ Μισέλ και φον ντερ Λάιεν, πριν την κρίσιμη Σύνοδο.

Γιατί «τράβηξε το αυτί» στους υπουργούς ο Μητσοτάκης

Αρκετές ήταν το τελευταίο διάστημα οι αστοχίες και οι παραφωνίες υπουργών της κυβέρνησης για διάφορα θέματα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς όλους.

«Όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε. Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλίει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα», ανέφερε, κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο, θέλοντας να διορθώσει την εικόνα δυσλειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος, με το ατομικό να επικρατεί συχνά του συλλογικού. «Όλοι μαζί αναλαμβάνουμε την ευθύνη και των επιτυχιών μας αλλά και των όποιων αστοχιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας στο μυαλό του μια σειρά ενεργειών που μόνο σε «καλοκουρδισμένη μηχανή» δεν παρέπεμπαν.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο χαρακτηρισμός της συμφωνίας των Πρεσπών ως «ιστορικής», κατά την κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ. Και ναι μεν επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί το θέμα από τα επίσημα κυβερνητικά χείλη, ωστόσο το λάθος είχε γίνει, η αντιπολίτευση το έκανε «σημαία» και στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε μεγάλος εκνευρισμός.

Και δεν ήταν η πρώτη φορά κατά τις τελευταίες μέρες που υπήρξε αντίστοιχο… ατόπημα. Το φιάσκο με τις μάσκες, για παράδειγμα, οι καθυστερήσεις, καθώς και η έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας ήταν εμφανή, με την κάθε πλευρά να αποποιείται την όποια ευθύνη και με το πρόβλημα ακόμα να μην έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Αλλά και για την πανδημία, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, «μόνο ωραία εικόνα δεν ήταν αυτή υπουργών να… νίπτουν τας χείρας τους, ισχυριζόμενοι πως δεν έχουν καμία εμπλοκή στο ζήτημα και  αφήνοντας να βγάλει ‘το φίδι από την τρύπα’ κατά βάση το υπουργείο Υγείας».

Ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου είχε προκαλέσει και πρόσφατη πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Κουμουτσάκου να λάβει τη Θεία Κοινωνία κατά τη διάρκεια εκκλησιασμού του, αγνοώντας -κατά κάποιους- τους κανόνες που ζητά η κυβέρνηση να εφαρμοστούν από τους πολίτες. Κακή εντύπωση, από την άλλη, προκάλεσε και το δημόσιο «άδειασμα» του κ. Κουμουτσάκου από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, δυσχεραίνοντας τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης.

«Ναρκοθετούν» την πορεία

Εκνευρισμός φέρεται να υπάρχει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και με την απόφαση του υπουργού Οικονομίας Χρήστου Σταϊκούρα να δημοσιοποιήσει -μόλις χθες και μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας- τη διαφωνία του με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, για την επέκταση της προσφυγικής δομής στις Θερμοπύλες, περιοχή που ανήκει στην εκλογική περιφέρεια του κ. Σταϊκούρα.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να μην επιτρέψει τέτοιες παραφωνίες να διαταράξουν ή ακόμα και να «ναρκοθετήσουν» την πορεία της κυβέρνησης, σε μια μάλιστα τόσο δύσκολη συγκυρία με πολλά ανοικτά μέτωπα. Και η χθεσινή παρέμβασή του, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, ήταν η αρχή. Εφόσον χρειαστεί, κατά την ίδια πηγή, θα επανέλθει ακόμα πιο έντονα και ίσως δεν μείνει μόνο στα λόγια.

Προσώρας, ο κ. Μητσοτάκης αφήνει τις ενδοκυβερνητικές παραφωνίες πίσω και ρίχνεται στη δύσκολη μάχη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αμέσως μετά την άφιξή του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ δεδομένες θεωρούνται οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις. Η ελληνική θέση, όπως επανέλαβε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη. Έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Διαφορετικά η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο». Στη Σύνοδο, λένε στην κυβέρνηση, θα εξεταστεί αναλυτικά η τουρκική συμπεριφορά και το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: να σταματήσει τις προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο χωρίζει τις δύο χώρες και δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v