Κυρώσεις και περιφερειακές συμμαχίες στη στρατηγική Μητσοτάκη

Με ποια ατζέντα θα υποδεχθεί τον Σαρλ Μισέλ. Οι ΑΟΖ στο επίκεντρο των συναντήσεων με Sameh Shoukry και Edi Rama. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Β. Μακεδονίας και η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, στο τετ α τετ με Ζόραν Ζάεφ.

Κυρώσεις και περιφερειακές συμμαχίες στη στρατηγική Μητσοτάκη

Οι τουρκικές προκλήσεις, παρόλο που τις τελευταίες ώρες βρίσκονται σε στάδιο ύφεσης, εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των Βρυξελλών και της ελληνικής κυβέρνησης. Η κρίσιμη, άλλωστε, Σύνοδος Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου πλησιάζει, το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας -τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά- είναι πάνω στο τραπέζι και οι επίσημες αλλά και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις περισσότερο έντονες από ποτέ.

Στο πλαίσιο αυτό επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα και αύριο τη Λευκωσία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αναμένεται να θέσει και πάλι στους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη την πρόταση για πολυμερή Διεθνή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόταση που, έως τώρα, δεν ευδοκιμεί, επειδή, εκτός των άλλων, η Τουρκία δεν δέχεται την ελληνική πρόταση να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία δεν αναγνωρίζει, ενώ αντίθετα ζητά να συμμετάσχει το ψευδοκράτος, κάτι που προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν συζητάει σε καμία περίπτωση.

«Επιθυμία μας δεν είναι να επιβληθούν κυρώσεις, διότι αν φτάσουμε στο σημείο να επιβάλουμε κυρώσεις, τότε δεν θα έχουμε πετύχει την απαραίτητη αποκλιμάκωση. Αλλά θα το κάνουμε ως Ευρώπη, εφόσον δούμε ότι η άλλη πλευρά συνεχίζει να μην κινείται στον δρόμο της λογικής», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το αν η Ελλάδα θα ζητήσει να ληφθεί απόφαση για την επιβολή κυρώσεων από αυτή τη Σύνοδο της Ε.Ε., από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι αυτό εξαρτάται από τη στάση της απέναντι πλευράς. «Σταθμίζονται όλα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας: «Περιμένετε να φτάσουμε ως τις 24-25 Σεπτεμβρίου και θα δείτε εκεί τι θα κάνουμε. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτό που θέλουμε να σταθμίσουμε είναι πώς θα έχει κινηθεί μέχρι τότε η Τουρκία και τι κινήσεις θα κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα».

Και αυτό ενώ σήμερα στις Βρυξέλλες θα γίνει η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και ΝΑΤΟ, για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του γ.γ. ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ με τις ελληνικές παρατηρήσεις επί αυτού. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πέτσας δεν το επιβεβαίωσε, επισημαίνοντας ότι «υπήρχε η πρόταση από τον κ. Στόλτενμπεργκ, για την οποία ζητήθηκαν γραπτές παρατηρήσεις των δύο χωρών. Δεν υπήρξε κάποια επαφή απευθείας».

«Τεχνικά προβλήματα»

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης δίνει έμφαση στην ενίσχυση των συμμαχιών σε διεθνές επίπεδο και σε αυτόν τον σχεδιασμό εντάσσονται οι επισκέψεις στην Αθήνα και οι συναντήσεις που θα έχει με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry, τον ομόλογό του της Αλβανίας Edi Rama και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, το τετ α τετ γίνεται λίγες μόλις μέρες μετά τη συμφωνία των δύο χωρών για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ενώ αντίστοιχη συμφωνία, προφανώς με άλλους όρους, προσδοκά να πετύχει και με τον κ. Ράμα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξή του, τάχτηκε υπέρ της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει συμφωνία στο θέμα αυτό μεταξύ των δύο χωρών. Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία, όπως είπε, διακόπηκαν με την άνοδο στην εξουσία της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ως εμπόδιο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων αποτέλεσαν, κατά τον ίδιο, «τεχνικά προβλήματα», όπως η ανάγκη ανασυγκρότησης της αλβανικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η νέα συμφωνία θα είναι περισσότερο επωφελής για την Αλβανία σε σχέση με την «παράλογη» του 2009.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, λίγες ώρες πριν έρθει στην Αθήνα, συναντήθηκε, όπως ανακοίνωσε στο Facebook, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κατοικία του τελευταίου στη Μαρμαρίδα. Κάποιοι συσχετίζουν τη συγκεκριμένη συνάντηση ως προετοιμασία για τη σημερινή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει γεύμα με τον Ζόραν Ζάεφ, για πρώτη φορά μετά τη νίκη του τελευταίου στις εκλογές της χώρας του και ενώ δήλωσε πρόσφατα ότι «το μείζον είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, μέσα από την οποία μπορούμε να λύσουμε πολλά ζητήματα, μέσα από τα προενταξιακά κεφάλαια, τα οποία θα ανοίγουν και θα κλείνουν».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, ερωτηθείς για τη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε: «Το ζήτημα έχει κλείσει από τη στιγμή που η Ελλάδα κύρωσε τη συμφωνία. Έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας, αλλά η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται τις συμφωνίες. Είναι ανοιχτό το θέμα της σωστής εφαρμογής αυτής της έστω κακής συμφωνίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v