Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για μηχανισμό αποκλιμάκωσης

Επανήλθε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για τεχνικές συζητήσεις σε ό,τι αφορά μηχανισμό αποκλιμάκωσης. Υποστήριξε ότι αυτές έχουν ξεκινήσει. Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν είναι ειλικρινής. Ανάγκη να τερματιστούν οι προκλήσεις, απαντούν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για μηχανισμό αποκλιμάκωσης

Επανέλθε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο θέμα των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, είπε ότι οι δύο χώρες έχουν συναντηθεί για τεχνικές συζητήσεις αναφορικά με ένα μηχανισμό αποκλιμάκωσης. Δεν έχει συμφωνηθεί όμως ένας τέτοιος μηχανισμός.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι οι συζητήσεις «έχουν ήδη ξεκινήσει» σε στρατιωτικό επίπεδο και συμπλήρωσε ότι αυτές είναι συμπληρωματικές με τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική λύση.

Νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, με αφορμή την προσπάθεια διαμεσολάβησης του ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η Αθήνα έδειξε για άλλη μια φορά ότι δεν είναι κατάλληλη για διάλογο καθώς δεν ήταν ειλικρινής σε ό,τι αφορά τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ.

Σε αυτή τη δήλωση αντέδρασαν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα: «O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως "συνομιλίες" μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», σχολιάζουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

«Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα, που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία, με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο (και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v