Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΞ διαψεύδει ΝΑΤΟ για τον τεχνικό διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας

Οι δυο σύμμαχοι συμφώνησαν να συζητήσουν, δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ. Αποκλιμάκωση σημαίνει άμεση απομάκρυνση των τουρκικών πλοίων από την υφαλοκρηπίδα, απαντά η Αθήνα. Αντίθετα, η Άγκυρα στηρίζει την πρωτοβουλία.

ΥΠΕΞ διαψεύδει ΝΑΤΟ για τον τεχνικό διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας

Με δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προαναγγέλλει συμφωνία για τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών το διαψεύδουν: «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ φέρεται να κατέθεσε στους στρατιωτικούς αντιπροσώπους της Ελλάδος και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έγγραφο με το οποίο προτείνει διάφορους τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Διπλωματικές πηγές σχολιάζουν ότι «η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου».

Στη δήλωσή του o Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρει:

Μετά τις συζητήσεις μου με ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι δυο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο ΝΑΤΟ για να εγκαταστήσουν μηχανισμούς για στρατιωτική αποκλιμάκωση ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ μια σημαντική πλατφόρμα για συζητήσεις για όλα τα θέματα που άπτονται της κοινής μας ασφάλειας. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρούμε λύση στις εντάσεις στο πλαίσιο της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ.

 Η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να στηρίξει την πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρεται στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και καλεί την Ελλάδα να στηρίξει τον διάλογο, όπως μεταδίδουν  η ΕΡΤ και το Sputniknews.

Η πρωτοβουλία του κ. Στόλτενμπεργκ, η οποία υποστηρίζεται από τη χώρα μας, τονίζει η Άγκυρα, αποσκοπεί στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή ατυχημάτων μεταξύ ναυτικών και αεροπορικών μονάδων» τονίζεται αρχικά στην ανακοίνωση.

«Οι συνομιλίες αυτές που αποσκοπούν στην εκτόνωση δεν σχετίζονται με την επίλυση των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά κατ’ ουσίαν με τις διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών» συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως αναμένει από την Αθήνα να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

«Εξάλλου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την εξεύρεση δίκαιων και μόνιμων λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα προβλήματα με την Ελλάδα» καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Το μπάχαλο με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ εκθέτει τη χώρα

"Για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός μαθαίνει μέσω τρίτων για πρωτοβουλίες διαλόγου με την Τουρκία στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα. Επιπλέον, παρακολουθεί τη χώρα να εκτίθεται διεθνώς, διαψεύδοντας με κυβερνητικές διαρροές τον ΓΓ του ΝΑΤΟ", αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Η Κυβέρνηση οφείλει πρώτα απ' όλα να σοβαρευτεί και να ξεκαθαρίσει το μπάχαλο που παρακολουθούμε που ζημιώνει τα συμφέροντα της χώρας. 

Δεύτερον, να διευκρινίσει εάν η μεσολάβηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ εντάσσεται σε κάποια εθνική στρατηγική ή τουλάχιστον για ποιον λόγο και με ποιους όρους την αποδέχτηκε. Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε την ανοχή που έχει επιδείξει το ΝΑΤΟ στην τουρκική επιθετικότητα και ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος OrucReis παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση οφείλει να μας εξηγήσει επιτέλους πώς μπορεί να διαμορφωθεί η εθνική συναίνεση που όψιμα επικαλείται, όταν η αντιπολίτευση ενημερώνεται εκ των υστέρων και από τρίτους".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v