Κυβέρνηση: Κλειστοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με ευθύνη Ερντογάν

«Μικρό καλάθι» κρατά το Μέγαρο Μαξίμου για την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ σε Αθήνα και Άγκυρα. Πώς σχολιάζει τις γερμανικές διαρροές περί τετ α τετ Δένδια - Τσαβούσογλου. Το μήνυμα στους εταίρους και οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Κυβέρνηση: Κλειστοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με ευθύνη Ερντογάν

Χαμηλά τοποθετεί το Μέγαρο Μαξίμου τον πήχη ενόψει της σημερινής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas σε Αθήνα και Άγκυρα, σε μια ακόμη προσπάθεια του Βερολίνου για επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

«Από τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά, αποδεικνύει ότι η δήθεν επίκληση εκ μέρους της του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου είναι προσχηματική», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, παραπέμποντας στις συνεχείς NAVTEX της Άγκυρας στο Αιγαίο, που «μόνο διάθεση για συνομιλίες δεν φανερώνουν».

Αναφορικά με το χθεσινό δημοσίευμα της DW, σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης Δένδια - Τσαβούσογλου στο Βερολίνο, τόσο από το πρωθυπουργικό γραφείο όσο και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνουν άγνοια. «Ίσως να είναι επιθυμία των Γερμανών, ωστόσο στην ελληνική πλευρά δεν έχει μεταφερθεί ένα τέτοιο αίτημα», λένε στην κυβέρνηση, που δεν βλέπουν καμία θετική ένδειξη εκ μέρους της Τουρκίας για αποκλιμάκωση της έντασης. «Ο Ερντογάν, με τις επιλογές του σε καθημερινή μάλιστα βάση, ουσιαστικά κλείνει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Ελλάδα. Πώς μπορούν άραγε να διαμορφωθούν συνθήκες διαλόγου, εφόσον αποφασίζει να παρατείνει τη NAVTEX για το Oruc Reis;», σημειώνει συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν χρειάζεται να είμαστε ενοχικοί απέναντι στη Γερμανία, απλώς έχουμε τις δικές μας θέσεις, με σεβασμό πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας και αυτές υπερασπιζόμαστε».

Για την πρόθεση του Βερολίνου να οδηγήσει τις δύο χώρες σε διάλογο, ερωτήθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος απάντησε: «Η Γερμανία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη. Ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., επομένως έχει ιδιαίτερη βαρύτητα όποια πρωτοβουλία θέλει να αναλάβει. Αλλά, επαναλαμβάνω, για να αναλάβει κανείς πρωτοβουλία και να περιμένει αποτελέσματα, πρέπει να έχει αξιόπιστους συνομιλητές. Απομένει στην Τουρκία να δείξει ότι είναι τέτοιος αξιόπιστος συνομιλητής», υπογράμμισε.

Η μόνη εκκρεμότητα

Η κυβέρνηση επιμένει πως η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες με την Τουρκία και η οποία θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τις διερευνητικές επαφές είναι αυτή των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Και αυτό αναμένεται να επαναλάβουν στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών σήμερα τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή να συζητήσει με τους γείτονές της, αλλά σε καμία περίπτωση σε κλίμα έντασης και διαρκών προκλήσεων από την άλλη πλευρά.

«Είναι βασικό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τους εταίρους μας αλλά και εμάς στην καθημερινή επαναξιολόγηση της στάσης της Τουρκίας, όχι ως άσκηση ισορροπίας και διπλωματικής πίεσης αλλά ως άσκηση αξιοπιστίας», σημείωσε ο κ. Πέτσας και εξήγησε: «Κατά πόσον, δηλαδή, ο κ. Ερντογάν και η τουρκική διπλωματία αυτά που λέει τα εννοεί. Έχει πολύ δρόμο ακόμη να αποδείξει η Τουρκία ότι αυτά που λέει, πράγματι τα εννοεί. Εμείς είμαστε έτοιμοι, αν φανεί έμπρακτα η αποκλιμάκωση, να ξεκινήσουμε οποιαδήποτε στιγμή».

Και αυτά, λίγα 24ωρα πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου αναμένεται να συζητηθούν ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ έχει αναλάβει να προετοιμάσει και να παρουσιάσει έναν κατάλογο μέτρων σε βάρος της Άγκυρας, στην περίπτωση που συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν θα αναβληθεί και πάλι η συγκεκριμένη συζήτηση, κάτι που δείχνει να επιθυμεί η Γερμανία, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, καθώς -όπως υποστηρίζει- θα ριχθεί ακόμα περισσότερο «λάδι στη φωτιά» και θα απομακρύνει περαιτέρω την επανέναρξη του διαλόγου.  Όπως και να ’χει, αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα, αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων να παραπεμφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Σεπτεμβρίου, με θέμα τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v