Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού βάζει στο τραπέζι νέα μέτρα

Τι εξετάζουν ειδικοί επιστήμονες και κυβέρνηση μετά το νέο ρεκόρ σε κρούσματα κορωνοϊού. Η ολιγοήμερη καραντίνα και τα υποχρεωτικά τεστ. Ανοικτό το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας και σε όλους τους ανοικτούς χώρους.

Το ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού βάζει στο τραπέζι νέα μέτρα

Το χθεσινό, νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων (269, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ) ενέτεινε τον προβληματισμό σε κυβέρνηση και επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει και του δύσκολου -όπως όλα δείχνουν- φθινοπώρου.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας στη χώρα μας τείνει να ξεπεράσει οριακά το 1 και το ζητούμενο τα ημερησία κρούσματα να γίνουν διψήφια φαντάζει αυτή τη στιγμή μακρινό. Καθοριστικές θεωρούνται από τους ειδικούς οι επόμενες μέρες, όπου θα φανεί εμπράκτως αν ο πληθυσμός ανταποκρίθηκε στις συστάσεις τήρησης των βασικών κανόνων για να μην υπάρξει επιπλέον διασπορά του ιού.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, με όλα τα δεδομένα να τίθενται επί τάπητος και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων εξαιρετικά πιθανό.  

Ήδη χθες αποφασίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το θέμα της χρήσης μάσκας, όσον αφορά την ηλικία των παιδιών που θα την φορέσουν. «Επιστροφή στα σχολεία, με όποια μέτρα χρειάζονται, ώστε να παραμείνουν ασφαλή τα παιδιά», είναι η γενική γραμμή, την ίδια ώρα που οι ειδικοί αναζητούν την ασφαλέστερη επιλογή για την ομαλή επιστροφή των πολιτών στο εργασιακό τους περιβάλλον. Επί τάπητος έχουν τεθεί τα μέτρα της προληπτικής ολιγοήμερης καραντίνας για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους, ειδικά από «επικίνδυνους προορισμούς», καθώς και των υποχρεωτικών τεστ σε πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλής επικινδυνότητας.  

Επίσης, ανοικτό πάντα παραμένει το ενδεχόμενο τοπικών lockdown ή περιορισμών όπως στην περίπτωση του Πόρου και του Αμπελώνα Λάρισας, με 8ωρο κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης, το κλείσιμο των μπαρ, η οριζόντια χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση συνάθροισης πολλών ατόμων.

«Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες…»

Οι ειδικοί παρακολουθούν και τις εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου επίσης την αύξηση των κρουσμάτων ακολούθησαν νέα περιοριστικά μέτρα. Λόγου χάρη,  στην Ιταλία ο υπουργός Υγείας διέταξε το κλείσιμο των νυχτερινών κλαμπ και επέβαλε την χρήση μάσκας το βράδυ στους δρόμους, στην Ισπανία έκλεισαν οι ντίσκο και τα μπαρ, στο Παρίσι απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων και γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ στη Μάλτα έκλεισαν οι ντισκοτέκ, τα νυχτερινά κέντρα, οι αίθουσες συναυλιών και οι αθλητικοί χώροι.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακοίνωση του χθεσινού αριθμού των κρουσμάτων, εστίασε στη σημασία της μάσκας για την προστασία απέναντι στον κορωνοϊό. Αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε πως «αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, μπορεί τα πράγματα να πάρουν άσχημη τροπή».

Η ανησυχία ενόψει του φθινοπώρου σχετίζεται και με το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο θα επανεμφανιστεί και η γρίπη, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαιώνει ότι κύριοι μεταδότες του κορωνοϊού είναι τώρα οι εικοσάχρονοι, τριαντάχρονοι και σαραντάχρονοι, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. Γεγονός που εκ των πραγμάτων θέτει σε κίνδυνο όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο καθηγητής Χ. Γώγος σε χθεσινή συνέντευξή του (στον ΣΚΑΪ), άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν χιλιάδες κρούσματα ασυμπτωματικών στην Ελλάδα, ενώ συσχέτισε το εμβόλιο της Οξφόρδης με τη λύση στην ανοσία της αγέλης. «Το θέμα είναι να είναι αποτελεσματικό στο 60-70% και να εφαρμοστεί στο 70% ώστε να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης. Μένει να δούμε από τις μελέτες πόσο ασφαλές είναι και πως θα λειτουργήσει στις ευπαθείς ομάδες στις οποίες θα γίνει πρώτα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v