Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επόμενες κινήσεις Ελλάδας και Τουρκίας στη διπλωματική σκακιέρα

Νέες ισορροπίες στην περιοχή της Α. Μεσογείου μετά τη συμφωνία Αθήνας-Καΐρου για την ΑΟΖ ως απάντηση στο τουρκολυβικό μνημόνιο. Υψηλοί τόνοι από την Άγκυρα. Πώς επηρεάζουν τις εξελίξεις, οι συσχετισμοί στην αντιπαράθεση Σάρατζ-Χαφτάρ στη Λιβύη.

Οι επόμενες κινήσεις Ελλάδας και Τουρκίας στη διπλωματική σκακιέρα

Με μία ρητορική έντασης απαντά η Τουρκία στη συμφωνία για τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. H επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών - που σχεδιαζόταν για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου - πήγε στις καλένδες, ενώ o Τούρκος πρόεδρος μιλά για επανάληψη των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Με την τουρκική λίρα να κατρακυλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προβάλει στο εσωτερικό της χώρας τα σχέδια του για το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Βασικό «χαρτί» στην προσπάθεια αυτή είναι η σχέση με την κυβέρνηση της Τρίπολης, που οδήγησε και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σε αυτή ακριβώς τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης θέλει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση, με την υπογραφή της τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Η συμφωνία αυτή φαίνεται πως αιφνιδίασε σε πρώτη φάση την Άγκυρα, η οποία είχε στο παρελθόν επιχειρήσει να βρει σημεία επαφής με το Κάιρο σε αυτό το θέμα.

Ωστόσο οι τότε προσπάθειες είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κάθε άλλο παρά καλές είναι με αφορμή τις εξελίξεις στη Λιβύη. Από τη μία πλευρά η Αίγυπτος είναι στην πλευρά του στρατάρχη Χαφτάρ και από την άλλη πλευρά η Τουρκία στηρίζει την κυβέρνηση Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει ότι με τη συμφωνία επιβεβαιώνεται η πάγια θέση ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Οσον αφορά στο διάλογο επισημαίνεται πως η μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Σχολιάζοντας στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημείωσε πως«καταλαβαίνω πως χρειάζεται χρόνος για να αντιληφθεί κάποιος την πραγματικότητα. Το Δίκαιο της Θάλασσας είναι σαφές». Συμπλήρωσε πως «εύχομαι η Τουρκία να το αντιληφθεί και να συνεργαστεί με όλες τις χώρες της περιοχής», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα αναθεωρήσει.

«Εμεις θα υπερασπίσουμε την κυριαρχία μας» τόνισε στο Open, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η Τουρκία επιχειρήσει να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ωστόσο προτίμησε να μην πάρει θέση για το εάν περιμένει αύξηση των εντάσεων και επανέλαβε ότι υπάρχει μια υπαρκτή διαφορά με την Τουρκία με την οποία είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αλλά όχι υπό το καθεστώς απειλών.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι έχει οριστεί επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας για τις διερευνητικές επαφές και αναμένεται και από την Τουρκία να πράξει το ίδιο. «Αν οι ίδιοι θέλουν να καθυστερήσουν, θέλουν να πάνε πιο πίσω, αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Αυτό που δεν δεχόμαστε, είναι απειλές και τετελεσμένα» σημείωσε.

Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός πρόκειται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και ο φάκελος με τα έγγραφα θα δοθεί στα κόμματα. Παράλληλα η συμφωνία με την Αίγυπτο - όπως και η προηγούμενη με την Ιταλία - θα περάσουν από τη Βουλή.

Να σημειωθεί πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής έχουν ζητήσει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό την χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει ενημέρωση, εστιάζοντας κυρίως στο γιατί η συμφωνία με την Αίγυπτο προβλέπει μερική οριοθέτηση . Σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά η συμφωνία δεν αφήνει έξω κάτι, αλλά επιλύει ένα πρόβλημα σε μια περιοχή και συνεχίζεται η συζήτηση για να ολοκληρωθεί στο μέλλον.

Στον αντίποδα κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της άσκησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όταν υποχωρεί κανείς χωρίς αρχές απέναντι σε φιλικές χώρες, δεν λύνει προβλήματα, αλλά ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v