Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα

Σκέψεις για υποχρεωτική χρήση μάσκας λόγω της έξαρσης κρουσμάτων στην Αττική και την περιφέρεια. Τα εμπορικά καταστήματα, οι εκκλησίες και τα… πανηγύρια. Τι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου για τη μετακίνηση του πρωθυπουργού με το στρατιωτικό ελικόπτερο.

Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού κατά το τελευταίο διάστημα και κυρίως ο εφησυχασμός και η χαλαρότητα που δείχνουν όλο και περισσότεροι πολίτες, έχουν θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ώρα που η επιδείνωση των υγειονομικών δεδομένων αναγκάζει πολλές χώρες να επαναφέρουν κάποια από τα υγειονομικά μέτρα του πρώτου κύματος, και στην Ελλάδα επί καθημερινής βάσης επαναπροσδιορίζουν την κατάσταση και κινούνται αναλόγως.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή ανάρτηση στα social media του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εφιστά την προσοχή όλων στα μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή της νέας διασποράς του ιού και ενώ είχαν μόλις ανακοινωθεί 35 νέα κρούσματα, τα 17 από τα οποία στην Αττική.

Χθες ανακοινώθηκαν 17 νέα κρούσματα στην Αττική, σε μια απότομη αύξηση 100% στην καμπύλη από τα νέα κρούσματα των τελευταίων ημερών, ενώ εντοπίστηκαν ακόμη δύο στην Καβάλα, δύο στην Αχαΐα και από ένα κρούσμα σε Μαγνησία, Χαλκιδική και Βοιωτία, ενώ και τις προηγούμενες ημέρες έχουν εμφανιστεί μικροεστίες  σε τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος και η Σάμος. 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων και ενημερώνει το πρωθυπουργικό γραφείο για τις εξελίξεις, οι οποίες -όπως όλα δείχνουν- οδηγούν σε αυστηροποίηση κάποιων μέτρων.

Πέραν αυτών που αφορούν τους τουρίστες οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα μας, αποφασίστηκε ήδη να απαγορευτούν τα πανηγύρια (θα ισχύσει  και τον Αύγουστο), να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Όπως έγινε γνωστό, από τις 24 μέχρι τις 26 Ιουλίου, έγιναν 2.816 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν  παραβάσεις σε 198 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 220 πρόστιμα ύψους 86.050 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας καταστημάτων 90 ημερών συνολικά. 

Το επόμενο στάδιο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στις οποίες συνηγορούν και οι απόψεις τόσο των ειδικών όσο και της κυβέρνησης, είναι η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε διάφορους κλειστούς χώρους, μεταξύ των οποίων τα εμπορικά καταστήματα και οι εκκλησίες. Αν μάλιστα υπάρξει περαιτέρω αυξητική τάση των κρουσμάτων, οι αρμόδιοι δεν αποκλείουν την αναγκαστική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, με δεδομένο ότι ιδίως στα αστικά κέντρα μπορεί να έχει μεγάλη επικινδυνότητα η διασπορά στην κοινότητα.

«Όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το πρώτο κύμα της Covid-19, αλλά ο κίνδυνος δεν έφυγε και δεν πρέπει να ξεχαστούμε τώρα που είναι καλοκαίρι», επισημαίνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος ακούει με προβληματισμό τα μέλη της Επιτροπής να εκφράζουν την ανησυχία τους κυρίως για τους συνωστισμούς και τα «ορφανά» κρούσματα.

Ασφαλής χώρα

Πάντως, όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, παρά τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες. Και αυτό -υποστηρίζουν- είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που εφαρμόστηκε και των μέτρων που έχουν ληφθεί. «Θυμίζουμε τον ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας βοηθά να κάνουμε στοχευμένους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, την αποτελεσματική παρακολούθηση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, που συμβάλλουν ώστε  να αποφεύγεται η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, διαβεβαιώνοντας ότι «είμαστε -και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουμε- μια ασφαλής χώρα, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες μας».

Την ίδια ώρα, την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσαν οι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρωθυπουργός για τη μετακίνησή του το Σαββατοκύριακο χρησιμοποίησε στρατιωτικό ελικόπτερο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης  μετακινήθηκε στην Πάρο με την πτήση της γραμμής, ενώ την Κυριακή το απόγευμα από την Αντίπαρο προς την Επίδαυρο, με στρατιωτικό ελικόπτερο, προκειμένου να παραστεί στην παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου, ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που μεταδόθηκε με live streaming σε όλο τον κόσμο. Μετέβη εκεί, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, «ως πρωθυπουργός της χώρας, για να τιμήσει και να αναδείξει ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός» και προσθέτουν:

«Ο σχολιασμός των μετακινήσεων του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την απίστευτη ελαφρότητα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση. Έχοντας ίσως την εντύπωση πως ο κόσμος δεν θυμάται τι γινόταν κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν χιλιάδες μίλια και ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ για τις μετακινήσεις του κ. Τσίπρα και των υπουργών του, που έδειξαν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος». Πάντως, όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, «δεν μπαίνουμε στη λογική του συμψηφισμού. Πρέπει να είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός θα χρησιμοποιεί, με φειδώ, τα μέσα που διατίθενται από την Πολιτεία και χρειάζονται για να επιτελεί τα καθήκοντά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τη φθηνή αντιπολίτευση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v