Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στους αρχηγούς

Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα. Τουρκικές προκλήσεις και Ταμείο Ανάκαμψης στην ατζέντα των κατ’ ιδίαν συναντήσεων. Το κάλεσμα για εθνική ενότητα και το «μικρό καλάθι» του Μαξίμου στην οικονομία. Το πρώτο σχόλιο για Παπαγγελόπουλο.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στους αρχηγούς

Ο συναγερμός στο Αιγαίο και το Ταμείο Ανάκαμψης θα βρεθούν στο επίκεντρο των σημερινών κατ’ ιδίαν συζητήσεων που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο του στη Βουλή. Η σχετική απόφαση οριστικοποιήθηκε χθες το πρωί, κατά τη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες, εν μέσω και των διπλωματικών κινήσεων της κυβέρνησης, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.

Στο τραπέζι υπήρξε και η σκέψη για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο επιλέχθηκαν τα ξεχωριστά ραντεβού, όπως άλλωστε είχε συμβεί και τον περασμένο Ιανουάριο, πάλι με αφορμή τις προκλήσεις της Άγκυρας, αλλά και τον εκλογικό νόμο που θα ερχόταν στη συνέχεια στη Βουλή προς ψήφιση.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να δραματοποιήσει την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως θα αποτυπωνόταν με μια ενδεχόμενη σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών, την ίδια ώρα, εξάλλου, που θεωρείται περισσότερο ευέλικτη για τον πρωθυπουργό η επιλογή των κατ’ ιδίαν συναντήσεων παρά αυτή με τη συμμετοχή όλων των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων.  

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς δραματικούς τόνους, θα επαναλάβει την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στους συμμάχους. Θα εκφράσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων και την αποφασιστικότητα όλων να προασπιστούν την εθνική  μας κυριαρχία». Αυτό τόνιζε χθες στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με τη στάση που αυτός θα κρατήσει στα σημερινά τετ α τετ, κατά χρονική σειρά με τον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά, τον Κυριάκο Βελόπουλο, τον Γιάνη Βαρουφάκη και αύριο το πρωί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη επίδειξης απ’ όλες τις πλευρές πνεύματος συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας. «Έχουμε αυτοπεποίθηση στο δίκιο μας. Η εθνική ενότητα αποτελεί παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την προχθεσινή του ομιλία στον Ωρωπό, σε εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, ενόψει και των σημερινών συναντήσεων.

Εθνικό σχέδιο

Αντίστοιχη αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών για την οικονομία και τη στήριξη των χωρών που επλήγησαν από την πανδημία. «Αυτή η συζήτηση αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα. Και προφανώς και θα λάβουμε υπόψη προτάσεις και σκέψεις των κομμάτων, για να καταλήξουμε σε ένα εθνικό σχέδιο το οποίο θα αντανακλά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις προτεραιότητες που πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει η χώρα αλλά και τις προτεραιότητες εκείνες -θυμίζω- που θα εγκριθούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, θα εξηγήσει στους συνομιλητές του ότι ο συμβιβασμός που έγινε κατά τη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους «σκληρούς του Βορρά» ήταν αναπόφευκτος, αλλά «εύλογος και τελικά δίκαιος». Ο πρωθυπουργός θα προσδιορίσει στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης τις προτεραιότητές του, όσον αφορά στην αξιοποίηση του πακέτου που θα λάβει η χώρα μας,

Πάντως, ειδικά για το θέμα της οικονομίας, στην κυβέρνηση κρατούν «μικρό καλάθι» σχετικά με τη ζητούμενη συναίνεση. Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δώσει τα σχετικά δείγματα γραφής κατά τις δηλώσεις και ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών και μόνο έκπληξη δεν θα προκαλέσουν οι ενδεχόμενες νέες διαφωνίες.

Στο κλίμα συναίνεσης πάντως δεν συμβάλλουν και όλα όσα έγιναν χθες στη Βουλή, στη συζήτηση και ψηφοφορία για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Όπως αναφέρουν γαλάζιες κομματικές πηγές, «με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί από τις καταθέσεις μαρτύρων στην προανακριτική επιτροπή για τη δραστηριότητα του παραδικαστικού κυκλώματος, που είχε στηθεί στη Δικαιοσύνη επί ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν μπορούσε παρά να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για βαρύτατα αδικήματα. Είναι σαφές από την ακροαματική διαδικασία ότι υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ -με τη συνδρομή δημοσιευμάτων που στοχοποιούσαν εισαγγελικούς λειτουργούς επειδή δεν υπέκυπταν στις πιέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης- όπως επίσης και ένα άλλο κεφάλαιο της δράσης του παραδικαστικού συστήματος Παπαγγελόπουλου, αυτό της στοχοποίησης και των εκβιασμών επιχειρηματιών και δημοσιογράφων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v