Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Με ιδεολογικό «πρόσημο» η αντιπαράθεση για τον πολιτισμό

Επί της αρχής του σχετικού νομοσχεδίου «ναι» είπαν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25, ενώ “παρών” είπε η Ελληνική Λύση.

Βουλή: Με ιδεολογικό «πρόσημο» η αντιπαράθεση για τον πολιτισμό

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την δημιουργία του νέου φορέα "Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις”, ωστόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έλειψαν οι … κόντρες. Επί της αρχής του νομοσχεδίου “ναι” είπαν η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ 25, ενώ “παρών” είπε η Ελληνική Λύση.

Κατά την τοποθέτηση της στην Ολομέλεια η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη σημείωσε πως “ο πολιτισμός είναι μια βαθιά πολιτική έννοια” και προσέθεσε “το νομοσχέδιο που φέρνουμε είναι διαφορετικό από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχουμε διαφορετική άποψη”. Νωρίτερα ο “γαλάζιος” εισηγητής Γιάννης Λοβέρδος είχε επισημάνει πως “είναι ξεκάθαρα ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να κάνει πιο εύκολη τη ζωή όλων εκείνων που εμπλέκονται στην παραγωγική, καλλιτεχνική, πολιτισμική δημιουργία”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση για τον πολιτισμό πήρε ευρύτερες διαστάσεις και είχε και έντονο ιδεολογικό “χρώμα”. Η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ραλλία Χρηστίδου σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι απόλυτα αντίθετος στη φιλοσοφία της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τον Πολιτισμό αποκλειστικά ως οικονομικό προϊόν.

Λίγο αργότερα ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής εξαπέλυσε βέλη στην κυβέρνηση πως βλέπει την τέχνη ως εμπόρευμα. Σε υψηλούς τόνους ήταν και η κριτική του επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος σημείωσε προς την κυβερνητική πτέρυγα “ο καλλιτέχνης είναι ανύπαρκτος στο νομοσχέδιο σας” και προσέθεσε πως “δεν είστε φιλελεύθεροι, προσποιείστε τους φιλελεύθερους”

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ανέφερε πως "αναμφίβολα επιβάλλεται η αξιοποίηση του ΑΚΡΟΠΟΛ και είναι ένα θετικό βήμα αυτό που γίνεται”. Για να προσθέσει “θα έλεγα, μάλιστα, ότι ήδη έχει αργήσει καθώς ο δημιουργικός και πολιτιστικός κλάδος εξακολουθεί να είναι ακόμη ανώριμος και αυτό το βλέπουμε καθημερινώς τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενώ υπάρχουν αυξημένες δυνατότητες κερδοφορίας, παραμένει άτονη η ανάπτυξή του, λόγω απουσίας μιας ολιστικής εθνικής στρατηγικής".

Τέλος η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Σοφία Ασημακοπούλου επέκρινε την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει τον πολιτισμό να "ματώσει επειδή δεν έχει στρατηγικό σχέδιο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v