Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρες για το νομοσχέδιο Εταιρικής Διακυβέρνησης

Πού βρίσκονται οι διαφωνίες και πού οι συναινέσεις. Σε ποια σημεία ασκεί κριτική η αντιπολίτευση. Τελικά στο νομοσχέδιο "ναι" επί της αρχής λένε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, "παρών" το ΜέΡΑ25 και "όχι" το ΚΚΕ.

Κόντρες για το νομοσχέδιο Εταιρικής Διακυβέρνησης

Σημεία ευρύτερης σύγκλισης αλλά και εστίες κριτικής έχουν καταγραφεί στο νομοσχέδιο για την Εταιρική Διακυβέρνηση και την Κεφαλαιαγορά, που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου συγκεντρώνουν ευρύτερη πλειοψηφία, ωστόσο επιμέρους ρυθμίσεις- όπως η τροπολογία για το Ελληνικό- πυροδότησαν συζήτηση στην Ολομέλεια.

Τελικά στο νομοσχέδιο "ναι" επί της αρχής λένε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, "παρών" το ΜέΡΑ25 και "όχι" το ΚΚΕ.

Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού αναφέρθηκε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Σίμος Κεδίκογλου, επισημαίνοντας πως “το ισχύον πλαίσιο είναι ηλικίας σχεδόν δύο δεκαετιών, με ελάχιστες νομοθετικές παρεμβάσεις στο μεσοδιάστημα». Παράλληλα σημείωσε πως υποθέσεις (όπως αυτές της Folli- Follie ή της Creta Farm) «στοίχησαν ακριβά, όχι μόνο στους επενδυτές – και δη στους μικροεπενδυτές- που έχασαν τα λεφτά τους αλλά και στο κύρος του Χρηματιστηρίου. Και αυτό το κύρος οφείλουμε να το ξανακερδίσουμε».

Βέλη στην κυβέρνηση για την τροπολογία που αφορά στην επένδυση στο Ελληνικό εξαπέλυσε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης κάνοντας λόγο «για ένα απίστευτα κακογραμμένο κείμενο». Μάλιστα ανέφερε πως η τροπολογία αυτή όσο και η αιτιολογική της έκθεση «είναι σε ορισμένα σημεία τόσο ασυνάρτητη, που μοιάζουν να είναι αποτέλεσμα Google translate».

Ιδιαίτερα σημαντικά χαρακτήρισε θέματα που έχουν σχέση με την αξιοπιστία της κεφαλαιαγοράς ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη ρευστότητας αυτή τη στιγμή στην αγορά και την επιχειρηματικότητα και οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Από το ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι « επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει για λογαριασμό του κεφαλαίου τις όποιες αντιλαϊκές εκκρεμότητες άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ".

Από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος σημείωσε πως με το νομοσχέδιο «υιοθετούνται διατάξεις σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση, αλλά τόνισε πως «το βασικό πρόβλημα δεν είναι το θεσμικό πλαίσιο, αλλά η οικονομική κρίση, η χρηματοδοτική ανέχεια, καθώς επίσης και η έλλειψη οράματος εκ μέρους της Κυβέρνησης".

Τέλος ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο « εσκεμμένα άτολμο σε κάποια σημεία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v