Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Μπρα ντε φερ Χρυσοχοΐδη-Ραγκούση

Με προσωπικές αναφορές η κόντρα μεταξύ του υπ. Προστασίας του Πολίτη και του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ. Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, που άσκησε σφοδρή κριτική. Στοιχεία για υπαίθριες συγκεντρώσεις στο δίμηνο.

Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Μπρα ντε φερ Χρυσοχοΐδη-Ραγκούση

Έντονη αντιπαράθεση -που έχει και προσωπικά χαρακτηριστικά- διεξήχθη στην Ολομέλεια μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση για το νομοσχέδιο που αφορά στις διαδηλώσεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί σκληρή κριτική στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καταθέτοντας αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και στα άρθρα 1 έως 14 και 19 (αφορούν στις διαδηλώσεις). Σφοδρά πυρά στην Ολομέλεια εξαπολύουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σημείωσε πως «μέσα σε ένα δίμηνο έγιναν 119 υπαίθριες συγκεντρώσεις, με το 87% να έχει λιγότερους από 500 συμμετέχοντες. Οι μισές συγκεντρώσεις είχαν λιγότερα από 50 άτομα. Ωστόσο σε 112 από τις 119, το οδόστρωμα κατελήφθη».

«Είναι κανείς ευχαριστημένος από αυτή την κατάσταση;» σημείωσε ο υπουργός, για να προσθέσει, «η Ελλάδα, με την πολιτική ατολμία 45 χρόνια τώρα υστερεί θλιβερά στην Ευρώπη. Είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει ρυθμίσει αυτό το δικαίωμα». Σημείωσε χαρακτηριστικά, «τελευταία στην Ευρώπη. Εκτός πραγματικότητας των αναγκών των πολιτών» και ανέφερε, «ως κυβέρνηση δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή την κατάντια». Παράλληλα υπογράμμισε πως «ο νόμος θα εφαρμοστεί, το λέω με πεποίθηση και αποφασιστικότητα» και προσέθεσε «δεν είναι μια δήλωση αυταρχισμού. Είναι μια πράξη ευθύνης».

Κατά την ομιλία του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ραγκούση, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα. Χαρακτηριστικά σημείωσε «φίλε Γιάννη, σκέψου ποια σημαία κρατάς». Συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ «γέννησε μια κληρονομία καταστροφικής πόλωσης, που το κόμμα που συμμετέχεις την έχει ακόμα και σήμερα». Μάλιστα αναφερόμενος εκ νέου στον κ. Ραγκούση, σημείωσε, «χαίρομαι φίλε Γιάννη, που επιτέλους η χώρα αναπνέει σήμερα έξω από ένα τοξικό κλίμα».

Είχαν προηγηθεί αναφορές του Γιάννη Ραγκούση στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και σφοδρή κριτική στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Για «μία αποφράδα ημέρα για τη μεταμνημονιακή μεταπολίτευση» είχε μιλήσει ο κ. Ραγκούσης, κάνοντας λόγο για «αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο». Μάλιστα είπε «είναι πραγματικά ένα νομοθέτημα που επιβεβαιώνει πως όσο και αν πληρώσετε στα media, η αλήθεια είναι μία: ότι είστε απέξω “κούκλα” χάρη στα media αλλά από μέσα “πανούκλα” και σε επίπεδο αρχών και σε επίπεδο αξιών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v