Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικροπιστώσεις: Αύξηση του ποσού στις 50.000 ευρώ ζητά η αγορά

Πρόταση για διπλασιασμό του ανώτερου ποσού χορηγήσεων από τις 25.000 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο. Τι παρεμβάσεις ζητούν στο αρχικό κεφάλαιο για την ίδρυση φορέα μικροπιστώσεων και στο επιτόκιο δανεισμού σε σχέση με το τελικό κόστος.

Μικροπιστώσεις: Αύξηση του ποσού στις 50.000 ευρώ ζητά η αγορά

Κλίμα συναίνεσης διαμορφώνεται στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά στις μικροχρηματοδοτήσεις, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. «Η κυβέρνηση είναι ευτυχής που με το νομοσχέδιο ικανοποιεί ένα αίτημα δεκαετιών της αγοράς και της κοινωνίας», σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η εποπτεία των νέου τύπου αυτών των πιστωτικών ιδρυμάτων επιλέχθηκε να γίνει από την ΤτΕ καθώς έχει την αναγκαία υποδομή και τεχνογνωσία. Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο κ. Ζαββός ανέφερε πως ο έλεγχος προβλέπεται κατά την αδειοδότηση να γίνεται στους δύο μετόχους που θα ασχοληθούν με τις μικροπιστώσεις. Παράλληλα όμως διασφαλίζεται η δυνατότητα της ΤτE να ελέγχει το σύνολο των συμμετεχόντων, καθώς υπάρχει και το Μητρώο Επιχειρήσεων.

Αναφορικά με το αίτημα, το ποσό χορηγίας να μην είναι 25.000 ευρώ αλλά 50.000 ευρώ, ο υφυπουργός είπε ότι αυτό είναι το ποσό-πλαφόν που έχει υιοθετηθεί από τα περισσότερα μέλη-κράτη της ΕΕ. Για τον προσδιορισμό του επιτοκίου αναγνώρισε πως είναι ένα κρίσιμο θέμα και έδειξε ανοικτός να ακούσει προτάσεις.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης υπογράμμισε πως οι μικροχρηματοπιστώσεις αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, που έρχεται να σταθεί δίπλα και παράλληλα με τον τραπεζικό δανεισμό και θα δώσει ανάσα στην πραγματική αγορά. Όμως είπε ότι «δεν πρέπει να υποκαθιστούν τα τραπεζικά δάνεια, αλλά οφείλουν να λειτουργούν συμπληρωματικά, χωρίς να ισχύουν τα σκληρά τραπεζικά κριτήρια, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν όσες μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα».

Σε επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαδάς, που πρότεινε να αυξηθεί το ανώτερο ποσό χορηγήσεων από 25.000 σε 50.000 ευρώ. Επίσης είπε ότι το αρχικό κεφάλαιο που προβλέπει το νομοσχέδιο για την ίδρυση ενός ιδρύματος μικροχρηματοδοτήσεων είναι υψηλό και πως θα μπορούσε να είναι στις 250.000 ευρώ. Τέλος, σημείωσε ότι για το επιτόκιο δανεισμού μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη το τελικό κόστος να μην ξεπερνά το 40% του κεφαλαίου.

Από την πλευρά της ΕΣΕΕ, ο διευθυντής και νομικός σύμβουλος Αντώνης Μεγγούλης μίλησε για ένα θετικό νομοσχέδιο, ενώ μεταξύ άλλων ζήτησε για το επιτόκιο να υπάρξει ένας μηχανισμός, ώστε να παραμείνει λογικό για να μην αποτύχει ο θεσμός στην πράξη. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας υπογράμμισε ότι είναι θετικό που τα ιδρύματα αυτών των μικροχρηματοδοτήσεων θα εποπτεύονται από την ΤτE, δεν θα απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις και θα καλύπτονται δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με την εκπαίδευση.

Τέλος, θέματα που αφορούν στη φορολόγηση της εκκαθάρισης των αναδρομικών των συντάξεων -υπάρχει σχετική ρύθμιση σε άρθρο του νομοσχεδίου- έθεσαν ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος και ο πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v