«Αυτή τη στιγμή, εν μέσω μιας μεγάλης εξόδου στην αγορά και την κοινωνία, δεν είναι απολύτως αναγκαίος ο ανασχηματισμός. Όταν θα έχουν παγιωθεί τα πράγματα και όταν ανοίξει η αγορά από την 1η Ιουλίου και μετά και σε χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, θα πάμε σε αλλαγές».
Αυτή η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη (στον ΣΚΑΪ), εκ των πλέον στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, πυροδότησε και πάλι τα σενάρια του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Για πρώτη φορά άλλωστε προσδιορίστηκε και η χρονική στιγμή της πιθανής ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος και όχι από οποιοδήποτε, τυχαίο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου.
Η είδηση άρχισε να κυκλοφορεί ταχύτατα στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία και λίγες ώρες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω θέση του κ. Γεραπετρίτη και προφανώς, κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό, έκανε το… σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις: διέψευσε, ως όφειλε, το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, χωρίς να προκαλέσει την παραμικρή έκπληξη, δεδομένου, αφενός, ότι μια τέτοια πολιτική πρωτοβουλία δεν προαναγγέλλεται και αφετέρου, για να καταλαγιάσει ο θόρυβος που είχε ξεσπάσει από την πρωινή παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας.
Η ουσία πάντως είναι μία. Από τη στιγμή που το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, που υπήρχε πάνω στο τραπέζι, έχει απομακρυνθεί, ειλημμένη θεωρείται η απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Άλλωστε, με… κομψότητα το είχε υπονοήσει και ο ίδιος σε συνέντευξή του πριν από τρεις εβδομάδες (στο Star), δηλώνοντας ότι «θα γίνει κάποια στιγμή, αλλά δεν είναι επί του παρόντος».
Ένα χρόνο θητείας
Αυτή τη στιγμή, όπως όλα δείχνουν, μάλλον πλησιάζει και ίσως εντός του Ιουλίου, μετά τα γενέθλια της κυβέρνησης για τον ένα χρόνο της θητείας της, ο πολυσυζητημένος ανασχηματισμός να λάβει σάρκα και οστά. Κατ’ άλλους, η στιγμή των αλλαγών ίσως πάει λίγο παρακάτω, με χρονικό ορίζοντα τη ΔΕΘ, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, με τον τελευταίο λόγο να ανήκει στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος φέρεται ήδη να έχει συζητήσει το θέμα με τους στενούς του συνεργάτες.
«Γίνονται λάθη και είναι πολύ σημαντικό να τα διορθώνουμε πολύ γρήγορα», έχει αναγνωρίσει ο κ. Γεραπετρίτης, φέρνοντας ως παράδειγμα την κίνηση να μη διαχωριστεί εξαρχής ο τομέας της μετανάστευσης, σε αυτοτελές υπουργείο, κάτι που έγινε στη συνέχεια. Η ηλεκτρονική αξιολόγηση των υπουργών από το Μέγαρο Μαξίμου είναι διαρκής και σχετίζεται με τον βαθμό υλοποίησης της στοχοθεσίας για το κάθε χαρτοφυλάκιο. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δεν χρειάζονται σαρωτικές αλλαγές, αλλά στοχευμένες κινήσεις σε επίπεδο προσώπων, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστούν και δομικές αλλαγές που θα συμβάλουν στην ουσιαστική αλλά και επικοινωνιακή προσπάθεια για τη «φυγή προς τα εμπρός» και την περαιτέρω ενίσχυση του μεταρρυθμιστικού προφίλ της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανές θεωρούνται αλλαγές στα οργανωτικά σχήματα των υπουργείων, με συνενώσεις και διαχωρισμούς όπου κρίνεται απαραίτητο.
Κομβικό ρόλο στην «επόμενη μέρα», άλλωστε, παίζει και το πακέτο των δισ. ευρώ που αναμένονται από τις Βρυξέλλες και το Ταμείο Ανάκαμψης και με το οποίο, όπως έχει διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να αποτελέσει την αφορμή για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Και για να το πετύχει αυτό, αναζητά τους καλύτερους δυνατούς διαχειριστές-συνεργάτες.