Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: «Όχι» σε νέα οριζόντια μέτρα, «ναι» σε αντιστροφή του brain drain

«Θα είμαστε πιο έτοιμοι σε πιθανή επιστροφή του κορωνοϊού», το μήνυμα του πρωθυπουργού. Επανεκκινεί η βιομηχανία του τουρισμού. Ποια περιοριστικά μέτρα αίρονται σήμερα.

Μητσοτάκης: «Όχι» σε νέα οριζόντια μέτρα, «ναι» σε αντιστροφή του brain drain

Με τη διπλή αγωνία, αφενός, αν θα διασωθεί τελικά ό,τι είναι εφικτό από την τρέχουσα σεζόν και αφετέρου, εάν η πορεία της πανδημίας συνεχίσει να είναι φθίνουσα, επανεκκινεί σήμερα στη χώρα μας η βιομηχανία του τουρισμού. Το έναυσμα έδωσε το βράδυ του Σαββάτου ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ξένα ΜΜΕ στη Σαντορίνη. Πλέον, το κυβερνητικό μικροσκόπιο θα έχει να παρακολουθεί στενά την υγειονομική κατάσταση στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα δεχθούν τη μεγάλη μάζα των ξένων επισκεπτών και ενώ ο κίνδυνος επιστροφής του ιού το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανός.

Μόνο που τότε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, όταν η πανδημία κτύπησε την πόρτα και της χώρας μας.

«Δεν θα επένδυα στην τύχη. Και σίγουρα δεν θα άφηνα σε καμία περίπτωση τη χώρα απροετοίμαστη για το σοβαρότατο ενδεχόμενο, τη μεγάλη πιθανότητα να επιστρέψει ο κορωνοϊός με κάποιο τρόπο το φθινόπωρο ή τον χειμώνα. Θα είμαστε πιο έτοιμοι», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του παρέμβαση (ΣΚΑΪ).

«Γιατί το λέω αυτό; Πρώτον, έχουν επενδυθεί δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, δολάρια και τα πιο λαμπρά μυαλά δουλεύουν για να βρουν φάρμακα και εμβόλια. Δεν ξέρουμε πότε θα είναι διαθέσιμα, αλλά υπάρχει μία πρωτοφανής κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας... Δεύτερον, η κοινωνία είναι πιο έτοιμη. Οι κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα προστασίας μας έχουν γίνει δεύτερη συνήθεια… Είμαστε όλοι πιο υποψιασμένοι, έχουμε αλλάξει συμπεριφορές μας. Τρίτον, τα συστήματα υγείας μας είναι πιο έτοιμα. Θα έχουμε τον Οκτώβριο πολλά περισσότερα κρεβάτια εντατικής από ό,τι είχαμε τον Μάρτιο. Και τέταρτον, θα είμαστε πιο έξυπνοι στα τεστ και στην ιχνηλάτηση».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι «και να χτυπήσει ο ιός, δεν θα χρειάζεται να παίρνουμε οριζόντια μέτρα. Θα μπορούμε να κλείνουμε ένα σχολείο -ο μη γένοιτο- εάν υπάρχει σε ένα σχολείο, ένα οικοδομικό τετράγωνο, έστω μία πόλη, αλλά όχι κατ’ ανάγκη οριζόντια μέτρα, θα μπορούμε να είμαστε πολύ πιο έξυπνοι στα μέτρα τα οποία παίρνουμε».

Παράλληλα, μίλησε για την ευκαιρία που δίδεται στη χώρα μας, με αφορμή την εμπειρία των τελευταίων μηνών: «Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να εργαστούν σε έναν όμορφο και ασφαλή τόπο όπως η Ελλάδα. Βλέπουμε κόσμο ο οποίος θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα, ίσως η καλύτερη διαφήμιση για την αντιστροφή του brain drain ήταν αυτό που έγινε στον κορωνοϊό, για την αντιμετώπιση της παθογένειας που οδήγησε πολλούς ανθρώπους να φύγουν, για την κακοπιστία, την έλλειψη αξιοκρατίας, την εικόνα ότι είμαστε ένα κράτος-μπάχαλο συχνά. Όλα αυτά άλλαξαν και η προστιθέμενη αξία αυτής της εμπειρίας έχει τεράστια σημασία και πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την επόμενη μέρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πτήσεις και αφίξεις

Από σήμερα, για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν, αλλά μόνο για πτήσεις και ταξιδιώτες οι οποίοι έχουν συγκεκριμένους, όχι για τουριστικούς, σκοπούς. Διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας της EASA.

Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης επιτρέπονται όλες οι πτήσεις, πλην αυτών από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σχετικά με τις θαλάσσιες αφίξεις, επιτρέπεται για τα σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα, το οποίο θα μείνει σε καραντίνα, για να προετοιμάζεται για μελλοντικές τουριστικές ή άλλες διαδρομές. Από την άλλη, συνεχίζεται η απαγόρευση του κατάπλου των πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια.

Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις, ανοίγουν τα σύνορά μας με τη Βουλγαρία, ενώ θα παραμείνουν κλειστά τα χερσαία σύνορα από Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων.

Από σήμερα και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που θα είναι ανοιχτά για τις πτήσεις που έρχονται από αεροδρόμια που είναι εκτός λίστας EASA (η λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Πτήσεων), θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ. Μέχρι κάποιος να πάρει το αποτέλεσμα (σε μια μέρα), θα αυτοπεριορίζεται στο ξενοδοχείο της επιλογής του. Στην περίπτωση που βρεθεί θετικός στο τεστ, θα μένει 14 ημέρες σε καραντίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v