Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η αποτυχία στην οικονομία προηγείται του κορωνοϊού

«Ρίξατε το καράβι σε ξέρα πριν την πανδημία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κορωνοϊός μάλλον σας βόλεψε σε σχέση με τις επιδόσεις σας... ακόμα περιμένουμε την επενδυτική έκρηξη», τόνισε. Τι προτείνει η αντιπολίτευση.

Τσίπρας: Η αποτυχία στην οικονομία προηγείται του κορωνοϊού

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση πως η ύφεση δεν είναι αποτέλεσμα του κορωνοϊού αλλά δικό της αποτέλεσμα, άσκησε o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Παραλάβατε μία οικονομία να τρέχει με 2,8% ρυθμό ανάπτυξης και πετύχατε το πρωτοφανές κατόρθωμα τον Οκτώβριο του 2019, πριν έρθει ο κορωνοϊός, να την οδηγήσετε σε ύφεση. Αυτό δεν είναι κατόρθωμα του κορωνοϊού, είναι επιτυχία δική σας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει στον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Είχαμε μία οικονομία σταθερά αναπτυσσόμενη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα και την πήγατε εσείς οι άριστοι σε ύφεση. Ο κορωνοϊός μάλλον σας βόλεψε σε σχέση με τις επιδόσεις σας στην οικονομία και τώρα θα τα ρίξετε όλα εκεί». Για να προσθέσει, «ακόμα περιμένουμε να δούμε την επενδυτική έκρηξη».

«Ρίξατε το καράβι σε ξέρα πριν την πανδημία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε, «τα κάνατε θάλασσα. Η αποτυχία σας προηγείται του κορωνοϊού. Προηγείται και συνεχίζεται και στη διάρκεια της πανδημίας».

Για να επισημάνει πως, στην πραγματικότητα, τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι μόλις 8,5 δισεκατομμύρια, ενώ 3,2 δισεκατομμύρια είναι οι αναστολές πληρωμών και 2 δισεκατομμύρια η επιστρεπτέα προκαταβολή. Όπως επεσήμανε, το σύνολο των μέτρων είναι 14 δισεκατομμύρια με τις εγγυήσεις δανείων και πρόσθεσε πως για να φτάσουμε στα 24 δισεκατομμύρια, αθροίζονται μέτρα, ευχές και υποτιθέμενες επιδράσεις.

Παράλληλα άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται συγκεκριμένα σάιτ και μέσα ενημέρωσης και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία. Μεταξύ άλλων είπε, «δώσατε χρήματα του ελληνικού λαού για να σας λιβανίζουν ότι είστε ο Μεσσίας και ο Μωυσής σε ανύπαρκτα μέσα».

Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ επικεντρώθηκε σε ευαίσθητους τομείς όπως ο τουρισμός, η εστίαση, ο πολιτισμός κ.α.

Παράλληλα επανέλαβε την πρόταση για την καθιέρωση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για 1,9 εκατομμύριο νοικοκυριά, στα οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, εποχικά εργαζόμενοι, αυτοπασχολούμενοι κ.α. Αυτό θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα 400 ευρώ κατά άτομο, στα 200 ευρώ για τον δεύτερο ενήλικα στο νοικοκυριό και 100 ευρώ ανά τέκνο.

Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης και επεσήμανε προς την κυβερνητική πτέρυγα, «έχετε αποφασίσει να αντιμετωπίσετε την κρίση ως ευκαιρία για μια μεγάλη και βαθιά αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας και στην αγορά εν γένει. Ο θάνατος του εμποράκου, θα έλεγε κανείς παλιά. Ο θάνατος ενός δυναμικού τμήματος της οικονομίας, θα πω εγώ σήμερα». Και επεσήμανε πως «ζόμπι είναι η οικονομική σας πολιτική, που μας οδήγησε στην ύφεση πριν την πανδημία».

Η δευτερολογία 

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Εurogroup και εστίασε σε δύο σημεία που αφορούν στα πλεονάσματα και στην πρώτη κατοικία. Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα επεσήμανε πως στο κείμενο γίνεται αναφορά σε πλεόνασμα το 2021 και προσέθεσε “το υπογράψατε αυτό;”

Συνέχισε τονίζοντας πως το κείμενο αναφέρεται η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας τον Αύγουστο. Για να υπογραμμίσει “δηλαδή εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης έχετε δεσμευτεί ότι θα επανέλθουμε σε πλεονάσματα το 2021 και πως θα αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας” για να προσθέσει πως “αυτά είναι για να μπούμε σε βαθύ στοχασμό για το τι έρχεται”.

Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Αλέξης Τσίπρας χτύπησε “καμπανάκι” πως η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα βρεθεί σε μία διαπραγμάτευση για το πόσο μεγάλα θα είναι τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας σε ποσοστό επί του ΑΕΠ. Για να προσθέσει πως αυτό μπορεί να γίνει είτε τον Απρίλιο του 2021 στη συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο ή και νωρίτερα το Δεκέμβριο του 2020 με τον προϋπολογισμό.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό επεσήμανε “αυτή είναι η πραγματικότητα, εκτός αν έχετε στόχο να δραπετεύσετε” και προσέθεσε “όπως σας πιέζουν σύμβουλοι σας να πάτε σε εκλογές πριν έρθουν τα μαντάτα για τα μέτρα, την ύφεση, τα λουκέτα και την ανεργία”. Τόνισε δε πως “μόλις κάνετε αυτό το απονενοημένο διάβημα θα δείτε και τις δημοσκοπήσεις και τους δείκτες και το ποια θα είναι η απάντηση του ελληνικού λαού”.

Από το βήμα της Βουλής, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως καλλιεργεί μία ψεύτικη εικόνα με τους αναπτυξιακούς δείκτες, ενώ άσκησε έντονη κριτική σε μία σειρά διατάξεων που τρέχουν για την αγορά εργασίας. Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη επεσήμανε “παρουσιάσατε μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που βιώνει ένα μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων”. Παράλληλα αναφέρθηκε σε προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία όπως η μείωση στο 6% του ΦΠΑ για την εστίαση και η μείωση σε μόνιμη βάση της προκαταβολής φόρου.

Κλείνοντας τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα βιώσιμο κοινωνικό μοντέλο και επεσήμανε πως η κυβέρνηση συγκρούεται “με μια πραγματικότητα που μέρα με την μέρα θα γίνεται χιονοστιβάδα”. Επανέλαβε τέλος πως πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα χρήματα που έχουν πάει στα μέσα ενημέρωσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v