Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεραμέως: Στόχος των αλλαγών στην Παιδεία η καλλιέργεια κριτικής σκέψης

Η υπουργός Παιδείας μίλησε στη Βουλή για ρυθμίσεις που απλώνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα, σημειώνοντας πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με ξένα πανεπιστήμια.

Κεραμέως: Στόχος των αλλαγών στην Παιδεία η καλλιέργεια κριτικής σκέψης

Για ένα «σχολείο της κριτικής σκέψης», που διαπλάθει «ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες», μίλησε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, περιγράφοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου που ψηφίζεται αύριο και το οποίο έχει προκαλέσει τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Κατά την τοποθέτησή της, μίλησε για ρυθμίσεις που «απλώνονται» σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα σημειώνοντας πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με ξένα πανεπιστήμια (καθώς έχει υπάρξει ενδιαφέρον για συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια).

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, σημειώνοντας πως στόχος είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ενίσχυση της πληροφορικής, των κλασικών γραμμάτων, της φυσικής αγωγής και των ξένων γλωσσών.

Συνέχισε λέγοντας πως αυξάνονται τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα, με στόχο τη συστηματικότερη παρακολούθηση, προχωρά η τράπεζα θεμάτων στο λύκειο, εισάγεται το «κόντρα» μάθημα στην τρίτη λυκείου, με στόχο να ενισχυθεί μία ευρύτερη καλλιέργεια.

Μιλώντας στην Ολομέλεια επεσήμανε πως η αξιολόγηση δυσφημίζεται ως έννοια ακόμα και σήμερα, αναφέροντας πως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον εντοπισμό αναγκών και την ανάδειξη δυνατοτήτων. Όσον αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, είπε ότι θα προχωρήσει μετά από εκτενή διαβούλευση με τους φορείς.

Παράλληλα σημείωσε πως θα λειτουργήσουν 28 πρότυπα και 34 πειραματικά σχολεία, ενώ θα υπάρξει ανοιχτή πρόσκληση για μετατροπή και άλλων σχολείων σε πρότυπα και πειραματικά.

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε «τους θέλετε όλους ίσους αλλά ίσους προς τα κάτω». Νωρίτερα αναφέρθηκε σε μία σειρά θεμάτων -όπως για παράδειγμα η κριτική για τα αγγλικά στα νηπιαγωγεία- λέγοντας, «ένα στόχο υπηρετούμε, να δώσουμε περισσότερα εφόδια στα παιδιά μας» και επισημαίνοντας «στις θεωρίες συνωμοσίας απαντάμε με στοιχεία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v