Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς άνοιγμα των κλειστών χώρων στην εστίαση

Νέες άρσεις περιοριστικών μέτρων ανακοινώνονται σήμερα. Οι εσωτερικοί χώροι, τα beach bar και τα γυμναστήρια. Τα νέα κρούσματα της πανδημίας και η στήριξη Μαξίμου σε Θεοχάρη.

Προς άνοιγμα των κλειστών χώρων στην εστίαση

Σε νέα αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας προχωρά η κυβέρνηση, μετά και τις αντιδράσεις αρκετών επαγγελματιών για την παρατεταμένη ύφεση που βιώνουν, αναμένοντας να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τους.

Πρώτος γνώμονας της κυβέρνησης, όπως επαναλαμβάνεται σε κάθε ευκαιρία, είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ωστόσο με δεδομένα τα θετικά σχετικά στοιχεία των τελευταίων ημερών -παρά τις όποιες εξαιρέσεις-, βούληση του Μεγάρου Μαξίμου και των αρμόδιων υπουργείων είναι οι διορθωτικές κινήσεις και η επίσπευση των διαδικασιών σε κάποιες οικονομικές δραστηριότητες. 

Τις ανακοινώσεις θα κάνει λίγο μετά το μεσημέρι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης και, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες από τις σκέψεις που υπάρχουν και πιθανόν να δημοσιοποιηθούν σε λίγες ώρες, αφορούν, μεταξύ άλλων: την υπό αυστηρούς όρους λειτουργία των εσωτερικών χώρων των επιχειρήσεων εστίασης (εισηγήσεις υπάρχουν και για πιο γρήγορη επαναλειτουργία των κέντρων διασκέδασης), την πώληση αλκοόλ και τη δυνατότητα χρήσης μουσικής στα beach bar, καθώς και το άνοιγμα των γυμναστηρίων εντός του μήνα.

Μία από τις παραμέτρους που φέρεται να λαμβάνονται υπόψη από επιστήμονες και κυβέρνηση είναι η κοσμοσυρροή έξω από καφέ-μπαρ στα κέντρα των μεγάλων αστικών κέντρων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να σημειώνει σχετικά: «Φυσικά και ο συγχρωτισμός είναι ο εχθρός που πρέπει να νικήσουμε. Πρέπει όλοι να προσέχουμε. Θα συνεχίσουμε να το λέμε: Τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας και τις αποστάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, φυσικά, δεν παρατηρήθηκε η τήρηση των αποστάσεων. Εμείς θα συνεχίζουμε διαρκώς να εκπέμπουμε το ίδιο μήνυμα: Είναι προς το καλό όλων μας, κάτι που κερδίσαμε με κόπο, να μην το χάσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Βασικές προτεραιότητες

Βούληση της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να τηρηθούν και οι παραβάτες να τιμωρηθούν, με την προειδοποίηση να αφορά ακόμα και το κλείσιμο των επιχειρήσεων που δεν ανταποκρίνονται στις υποδείξεις. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό επιτελείο, όπως σε όλο το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, η υγεία και η ασφάλεια για όλους παραμένουν βασικές προτεραιότητες. Η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων είναι συνεχής και οι όποιες αποφάσεις θα συνεχίσουν να λαμβάνονται με βάση τη διασφάλιση της ζωής των πολιτών.

Πάνω σε αυτό το ζήτημα, ανησυχία υπήρξε χθες στο άκουσμα της είδησης για 12 κρούσματα κορωνοϊού στην πτήση από την Ντόχα προς την Αθήνα. Σε καραντίνα μπήκαν και οι 91 επιβάτες της πτήσης, ενώ προσωρινά ανεστάλησαν οι πτήσεις από το Κατάρ προς τη χώρα μας.

Η Ελλάδα, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, θα δέχεται επισκέπτες από τις χώρες που παρουσιάζουν βελτίωση στην επιδημιολογική τους καμπύλη, ταυτόχρονα, όμως, θα παραμένει σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο επιδείνωσης σε κάποιες από αυτές. Θα γίνονται υποχρεωτικά τεστ για όλους τους επισκέπτες μέχρι τις 15 Ιουνίου και στη συνέχεια στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, κάτι πάντως που δεν καθησυχάζει τους τοπικούς πληθυσμούς.

Χθες, εξάλλου, μετά και την επίθεση που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, η κυβέρνηση «κάλυψε» τον υπουργό, θέλοντας να ρίξει τους τόνους και να ξεπεράσει τις όποιες αρρυθμίες παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα. «Η κυβέρνηση ενωμένη, με όλους τους υπουργούς προσηλωμένους στον κοινό στόχο, συνεχίζει, με σύνεση και υπευθυνότητα, την υλοποίηση ενός δυναμικού σχεδίου που προσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα και στον κόσμο», σημειώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v