Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνεται το κατηγορητήριο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Υπέρ ψήφισαν 175 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής. Δύο τα άκυρα ψηφοδέλτια. Αποχή από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Τι καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.

Διευρύνεται το κατηγορητήριο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Βουλή. Υπέρ της “γαλάζιας” πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα απείχαν από τη διαδικασία.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 177 βουλευτές και των δύο κομμάτων, εκ των οποίων 175 είπαν “ναι” στη διεύρυνση του κατηγορητηρίου αλλά υπήρξαν και 2 άκυρα.

Οι απουσίες ήταν τρεις και συγκεκριμένα η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Καστανίδης, που απέστειλαν στον Πρόεδρο της Βουλής επιστολές στις οποίες αναφέρουν: «εάν ήμουν παρών, θα ψήφιζα σύμφωνα με τη θέση του κόμματός μου».

Νωρίτερα πολιτικές διαστάσεις πήρε η διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης έριξε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο, χωρίς να το έχει τοποθετήσει σε φάκελο. Ακολούθησε μία «μίνι» συνεδρίαση και αποφασίστηκε η κάλπη να ανοίξει, να βγάλει ο κ. Καλογιάννης το ψηφοδέλτιο, να το τοποθετήσει σε φάκελο και να το ξαναρίξει στην κάλπη.

Για παραβίαση της διαδικασίας της μυστικής ψηφοφορίας έκανε λόγο η Γραμματέας της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο περιστατικό και με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία και επισημαίνει ότι αυτή δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Να σημειωθεί πως οι βουλευτές ψήφισαν για τη διερεύνηση τυχόν περαιτέρω ποινικών ευθυνών για τυχόν επιπλέον αξιόποινα αδικήματα: 1. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος, 2. Εκβίαση, 3.Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, 4. Δωροληψία υπαλλήλου, 5.Ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, 6.Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος, 7.Εγκληματική οργάνωση περίπτωση συμμορίας σύμφωνα με το άρθρο 187 παρ. 3

Το θέμα έχει πυροδοτήσει έντονη πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με τη χθεσινή συζήτηση να διεξάγεται σε υψηλούς τόνους. Για το “μεγαλύτερο φιάσκο προανακριτικής επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους” έκανε χθες λόγο από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλά για άδικη και εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος του.

Την ίδια στιγμή “γαλάζιες” πηγές κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα πως τηρεί “αμήχανη σιωπή για την ταμπακιέρα, δηλαδή τις καταγγελίες πέντε εισαγγελικών λειτουργών”. Υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου ψήφισε και το Κίνημα Αλλαγής, με τη Φώφη Γεννηματά να έχει επισημάνει σε δήλωση της πως “δεν μας διακατέχει δίψα για εκδίκηση αλλά η κάθαρση είναι εγγύηση να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον”.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ερευνάται ήδη από την προανακριτική για τέσσερα αδικήματα : την πρόκληση και προσφορά σε τέλεση κακουργήματος, την ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, την ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και την ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση. Η προανακριτική επιτροπή συνεχίζει σήμερα τις συνεδριάσεις της με την κατάθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη.

Κ. Τασούλας : Κυριάρχησε η προστασία της μυστικότητας της ψήφου

Ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας σημείωσε ότι "το κυρίαρχο στοιχείο αυτής της ψηφοφορίας, το οποίο και εφρόντισαν να τηρηθεί τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, είναι η μυστικότητά της. Εφόσον ο συνάδελφος ψήφιζε χωρίς φάκελο, διακινδύνευε, παραβιαζόταν η μυστικότητα της ψήφου του. Εκείνη τη στιγμή λοιπόν έπρεπε να αποφασιστεί ποια θα είναι η τύχη αυτού του διπλωμένου ψηφοδέλτιου. Εκ του αποτελέσματος απεδείχθη ότι ο κ. Καλογιάννης ψήφισε τελικά μυστικά, κανείς δεν ξέρει τι ψήφισε».

Επεσήμανε ταυτόχρονα πως «θα μου πείτε, ‘ήταν η διαδικασία όπως θα τη θέλατε να είναι’; Δεν λέω αυτό, αλλά δεν θα ήθελα επ ουδενί, όπως δεν θα ήθελαν και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής να υπάρξει παραβίαση της μυστικότητας με όποια τυχόν νομική επίπτωση είχε αυτή η παραβίαση, η οποία και πάλι θα εγείρετο στο τέλος της καταμέτρησης. Εκείνη τη στιγμή κυριάρχησε η προστασία της μυστικότητας της ψήφου και η οποία προστατεύτηκε αποτελεσματικά. Δεν υπήρξε λαθροχειρία. Λαθροχειρία θα ήταν η αφαίρεση της ψήφου και η μη ψηφοφορία εκ μέρους του συναδέλφου βουλευτή. Δεν αφαιρέθηκε ψηφοδέλτιο. Προστατεύτηκε ψηφοδέλτιο με τον φάκελό του, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση αιτιάσεως για τον βασικό πυρήνα τέτοιων ψηφοφοριών, που πρέπει να προστατεύουμε, και που είναι η μυστικότητα".

Κύκλοι της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Πιάστηκαν με την «κάλπη στην πλάτη».

Για «πρωτοφανή λαθροχειρία σε απευθείας μετάδοση πανελληνίως» κάνουν λόγο κύκλοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίζουν «σε ζωντανή αναμετάδοση κατεγράφη ο κος Καλογιάννης να ρίχνει στην κάλπη ψηφοδέλτιο χωρίς φάκελο, να ακούγεται «όχι , όχι είναι άκυρο!....» και μεταξύ άλλων να ακούγεται η αφοπλιστική φράση «Δεν θα το καταλάβουν»! Στη συνέχεια ΑΝΟΙΞΕ η κάλπη, ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ το ψηφοδέλτιο… τοποθετήθηκε σε φάκελο και η «διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά»!

Παράλληλα επισημαίνεται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή κατήγγειλε ως απαράδεκτη τη διαδικασία της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου αντί για τη δίωξη των υπαιτίων για το σκάνδαλο της Novartis. Ξεπερνά όμως κάθε φαντασία η λαθροχειρία που έλαβε σήμερα χώρα και την οποία παραδέχτηκε ανοιχτά από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρός της, στην προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σε συνέχεια της καταγγελίας που μόνος ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επισήμως (άρθρο 69 παρ. 2 εδ. Β ΚτΒ )».

Κύκλοι της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν «επιπλέον τα ψηφοδέλτια που μοιράστηκαν στους Βουλευτές δεν έδιναν τη δυνατότητα σε κάθε Βουλευτή να ψηφίσει χωριστά για κάθε μία από τις επτά υποτιθέμενες πράξεις που δήθεν τέλεσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος κατά παράβαση του άρθρου 60 του Συντάγματος. Συνολικά, όχι μόνο η διαδικασία είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα αλλά είναι και πρωτοφανής στα χρονικά του κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα. Μια μαύρη σελίδα για τη Δημοκρατία, γράφτηκε σήμερα. Σε απευθείας μετάδοση πιάστηκαν «με την κάλπη στην πλάτη»!

Π.Πολάκης : Ομολογία αποτυχίας η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για το Δ. Παπαγγελόπουλο

«Δεν νοιώθω ότι είμαι μάρτυρας σε μια σκευωρία αλλά μέλος - κατήγορος μιας επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, κατά την ακρόαση του από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Αναφερόμενος στην απόφαση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δ. Παπαγγελόπουλο σημείωσε πως η απόφαση της πλειοψηφίας ήταν ομολογία αποτυχίας. Συνέχισε λέγοντας πως «δεν βγήκε η πρώτη προανακριτική ότι είναι σκευωρία και γι'αυτό προχώρησαν σε άλλες κατηγορίες. Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και συνέβαλε στη χρεοκοπία της χώρας».

Παράλληλα αναφέρθηκε σε μια σειρά παλαιότερων υπουργικών αποφάσεων, λέγοντας πως οι αξίες των υλικών ήταν δυσθεώρητες και κάνοντας αναφορές και σε συγκεκριμένα φάρμακα. Να σημειωθεί πως κατά την είσοδο του στην αίθουσα ο Π. Πολάκης κάθισε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όχι εκεί που κάθονται οι μάρτυρες. Γεγονός που προκάλεσε ένα μίνι διάλογο με τους γαλάζιους βουλευτές Θ. Πλεύρη και Δ. Μαρκόπουλο. Η κατάθεση του Π. Πολάκη συνεχίζεται αύριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v