Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τη Δευτέρα το «πακέτο 2» λόγω των κυβερνητικών ανακοινώσεων

Η επίσπευση του πρωθυπουργικού «διαγγέλματος» και η ανάγκη επεξεργασίας των νέων μέτρων. Απάντηση Αχτσιόγλου στον Τ. Θεοδωρικάκο για το «καπιταλισμό έχουμε» και την αποτροπή της εργασιακής ζούγκλας.

ΣΥΡΙΖΑ: Τη Δευτέρα το «πακέτο 2» λόγω των κυβερνητικών ανακοινώσεων

Η απόφαση του πρωθυπουργού να επισπεύσει την παρουσίαση (σήμερα) των νέων μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας, με έμφαση στον τουρισμό, οδήγησε στην ολιγοήμερη αναβολή του «πακέτου προτάσεων 2» του ΣΥΡΙΖΑ, που επρόκειτο να γίνει αύριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας και τα αρμόδια στελέχη έκριναν ότι χρειάζεται επαρκές χρονικό περιθώριο για να επεξεργαστούν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, προκειμένου να τις αντικρούσουν (όπου χρειάζεται) και να εμπλουτίσουν τις δικές τους προτάσεις.

Η παρουσίαση, πλην νέου απροόπτου, θα γίνει τη Δευτέρα, ενώ δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός για ανοικτή διαδικασία με τη συμμετοχή εκπροσώπων Επιμελητηρίων και επαγγελματικών κλάδων.

Σε κάθε περίπτωση, βασικά σημεία του επικαιροποιημένου προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» (σ.σ. το πρώτο είχε δημοσιοποιηθεί στην «καρδιά» του lockdown, στις 6 Απριλίου, με κεντρική στόχευση την αποτροπή της βαθιάς ύφεσης) έχουν ήδη γίνει γνωστά, μέσα από τις τηλεδιασκέψεις του κ. Τσίπρα και των αρμόδιων τομεαρχών με παραγωγικούς φορείς.

Η κεντρική ιδέα παραμένει: στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με έμφαση στο «μεσαίων»), με επιδότηση του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, ώστε να διασωθούν οι θέσεις και οι όροι εργασίας.

Ειδικά για τον τουρισμό, όπως έχουμε αναφέρει ήδη, η βασική πρόταση αφορά την πλήρη κάλυψη του παραπάνω κόστους, ενώ σε συνδυασμό με την εστίαση, προτείνεται η μη επιστρεπτέα ενίσχυση, ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ.

«Μισή δουλειά - μισή ζωή»

Η προσοχή στρέφεται στο εργασιακό πεδίο, καθώς τα πρώτα «θύματα» της νέας οικονομικής κρίσης καταγράφονται σε επιχειρήσεις που δρομολογούν απολύσεις ή αλλαγή των συμβάσεων, με προτίμηση στην εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό.

«Μισή δουλειά, μισός μισθός, μισή ζωή», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας κατά την προχθεσινή συζήτηση που είχε με νέους, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι, σε συνδυασμό με την οκταετή μνημονιακή περιπέτεια, «η σημερινή γενιά των νέων κινδυνεύει να γίνει μία χαμένη γενιά».

Στο θέμα εστίασε χθες η τομεάρχης (και πρώην υπουργός) Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή τις κυβερνητικές διαρροές για εκ περιτροπής εργασία με το 50% των αποδοχών και επιδότηση ενός περίπου 25% επιπλέον από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE. «Αν συμβεί αυτό, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα έχουν μειώσεις της τάξης του 20%-30%», είπε, καθώς από τη συνολική αμοιβή του εργαζόμενου… θα λείπει το τελικό 25%. Σημείωσε επιπλέον, ότι εάν η εκ περιτροπής εργασία συνδυαστεί με τη μερική απασχόληση, «θα οδηγηθούμε σε μισθούς 200 ευρώ τον μήνα».

Στα μαύρα σενάρια, επίσης, ενέταξε την απουσία κάθε προστασίας του κατώτατου μισθού, αλλά και την επαναφορά του υποκατώτατου.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου («καπιταλισμό έχουμε»), η κα Αχτσιόγλου τόνισε: «Ότι έχουμε καπιταλισμό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να παρεμβαίνει το κράτος. Προφανώς και μπορεί να κάνει ρυθμίσεις, να απαγορεύει απολύσεις και να επιδοτήσει μισθούς».

Υποχώρηση Κεραμέως για τις «κάμερες»

Πέραν του δίπτυχου οικονομία-εργασία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει βάρος και στο μέτωπο της εκπαίδευσης. Η υπαναχώρηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στο θέμα των καμερών στις σχολικές αίθουσες αποδίδεται στην αντίδραση που προκάλεσε στην εκπαιδευτική κοινότητα, «ενώνοντας» σε σημαντικό βαθμό καθηγητές και μαθητές.

Ως απόδειξη της υπαναχώρησης, επικαλούνται τη δήλωση της κας Κεραμέως χθες πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για κάμερες», παρότι στην Υπουργική Απόφαση που είχε υπογράψει αναφερόταν ότι «η κάμερα θα πρέπει να εστιάζει αποκλειστικά στον εκπαιδευτικό ή στον πίνακα της αίθουσας διδασκαλίας».

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό «με το αχρείαστο άνοιγμα των σχολείων» (πλην της Γ΄Λυκείου), καθώς και άλλες παρεμβάσεις του υπουργείου που έχουν επίσης προκαλέσει αντιδράσεις, ενισχύουν το αντιπολιτευτικό οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόκειται για μια απόφαση που ουδεμία σχέση έχει με την εκπαιδευτική διαδικασία. Εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης, που επιχειρεί, εσπευσμένα και πρόχειρα, να δημιουργήσει εικόνα επίπλαστης κανονικότητας», δήλωσε για το άνοιγμα των σχολείων ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης.

Για σήμερα το πρωί μάλιστα έχει προγραμματισθεί στην Κουμουνδούρου συνάντηση του κ. Τσίπρα με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v