Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο ψηφίζει η Βουλή

Ποια η επιχειρηματολογία της κυβερνώσας παράταξης. Οι επιπλέον κατηγορίες, οι γιατροί, οι εταιρίες  και η… ταμπακιέρα. Απέχουν από την ψηφοφορία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο ψηφίζει η Βουλή

Με την απουσία τεσσάρων κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25, θα πραγματοποιηθεί σήμερα νωρίς το απόγευμα η μυστική ψηφοφορία στη Βουλή για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Το κλίμα για μία ακόμη φορά δυναμιτίστηκε χθες, με την ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ από τη μία και των υπολοίπων κομμάτων  της αντιπολίτευσης από την άλλη, με την πολιτική πόλωση να επανέρχεται μαζί με την «νέα κανονικότητα» μετά την πανδημία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, επέλεξε να μην τοποθετηθεί στην παρούσα φάση, αν και τα στελέχη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας διατήρησαν πολύ υψηλούς τόνους. Στη σημερινή ψηφοφορία αναμένονται απουσίες και από το ΚΙΝΑΛ, καθώς Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου φέρονται να βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ και ο Χάρης Καστανίδης ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πληροφορίες τον θέλουν να μην πηγαίνει να ψηφίσει.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το «μεγαλύτερο φιάσκο προανακριτικής επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους», με πηγές της ΝΔ από την άλλη να τον κατηγορούν ότι «σύρθηκε στη Βουλή για να υπερασπιστεί τον κ Παπαγγελόπουλο στην Προανακριτική Επιτροπή. Για την ταμπακέρα, δηλαδή τις καταγγελίες πέντε εισαγγελικών λειτουργών κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, ο κ. Τσίπρας τήρησε αμήχανη σιωπή», σημειώνουν.

Όπως λένε στην Πειραιώς, έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψη τη βούλησή τους «για την πλήρη και σε όλες τις πτυχές της διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης -την οποία διερευνά η Προανακριτική- που συνιστά μια απροκάλυπτη παρέμβαση της εκτελεστικής στην δικαστική εξουσία. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η κυρίως υπόθεση Novartis δεν έχει ελεγχθεί διότι τελικά έφυγε από την ουσία της, δηλαδή από τους γιατρούς και τις κακές πρακτικές εταιρειών φαρμάκου και χρησιμοποιήθηκε με άθλιο τρόπο από τον ΣΥΡΙΖΑ για να πληγούν πολιτικοί του αντίπαλοι».

«Επαρκείς ενδείξεις»

Με βάση τη μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας που απέστειλε προς τη Βουλή η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, σύμφωνα με την κυβερνώσα παράταξη, «προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ότι ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλος, πέραν των αδικημάτων για τα οποία ήδη διεξάγεται σχετική έρευνα από τη Βουλή, τέλεσε και άλλα, συνεπικουρούμενος από έτερα πρόσωπα, στο πλαίσιο και κατά την άσκηση των καθηκόντων του, με σκοπό τον έλεγχο και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης σε συγκεκριμένες υποθέσεις, που εμφανίζουν ενότητα εγκληματικής δράσης».

Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει τη διεύρυνση των αδικημάτων, που θα διερευνηθούν από την Προανακριτική, τα οποία φέρεται ότι τέλεσε με τη συμμετοχή και τρίτων προσώπων ο κ. Παπαγγελόπουλος σε άλλες περιπτώσεις, κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Η πρόταση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου στηρίχτηκε, σύμφωνα με γαλάζιες κομματικές πηγές, «κυρίως στις καταθέσεις ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών, που μίλησαν για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου και σε άλλες κρίσιμες δικαστικές υποθέσεις, αλλά και στις αποκαλύψεις του επιχειρηματία Μιωνή που στοιχειοθετούν ενδείξεις τέλεσης βαρύτατων κακουργημάτων».

Εφόσον η πρόταση εγκριθεί από τη Βουλή, κάτι που θεωρείται βέβαιο, η Προανακριτική θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγξει και να παραπέμψει τον κ. Παπαγγελόπουλο, όχι μόνο για τα τέσσερα αρχικά αδικήματα, αλλά και για τα νέα που έχουν προκύψει από τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατηγορείται για πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος, εκβίαση, δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, δωροληψία υπαλλήλου, ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος, καθώς και εγκληματική οργάνωση - περίπτωση συμμορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v