Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικές φωτιές ανάβει το νέο κατηγορητήριο για Παπαγγελοπουλο

Σήμερα ξεκινά η συζήτηση, αύριο η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για το νέο κατηγορητήριο κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Οι θέσεις των κομμάτων.

Πολιτικές φωτιές ανάβει το νέο κατηγορητήριο για Παπαγγελοπουλο

Επιστροφή στους υψηλούς τόνους στην πολιτική σκηνή, καθώς σήμερα συζητείται στην Ολομέλεια το “γαλάζιο” αίτημα για διεύρυνση του κατηγορητηρίου του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (φωτ.).

Η συζήτηση θα έχει έντονο πολιτικό “άρωμα”, καθώς το συγκεκριμένο θέμα πυροδοτεί μετωπική σύγκρουση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και θα γίνει αύριο, λόγω των προληπτικών μέτρων, που λαμβάνει η Βουλή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στη σημερινή συνεδρίαση το λόγο θα πάρει ο πρώην αναπληρωτής Δικαιοσύνης, ενώ θα υπάρξει παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Επίσης αναμένεται να τοποθετηθούν πολιτικοί αρχηγοί από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, όπως ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Παράλληλα συνεχίζονται κανονικά οι συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής και τις επόμενες ημέρες είναι προγραμματισμένη ακρόαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη. Να σημειωθεί πως η προανακριτική επιτροπή είχε αρχικά επεκτείνει τις εργασίες της έως τις 20 Μαΐου, ενώ τώρα θα δοθεί νέα παράταση για να ολοκληρώσει το έργο της μέσα στον Ιούνιο.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ερευνάται ήδη από την προανακριτική για τέσσερα αδικήματα: την πρόκληση και προσφοράς σε τέλεση κακουργήματος, την ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, την ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και την ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση. Σήμερα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το αίτημα 30 “γαλάζιων” βουλευτών για διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Ειδικότερα οι βουλευτές αναφέρονται σε μια σειρά καταθέσεων μαρτύρων και επισημαίνουν πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ενδέχεται να τέλεσε τα ακόλουθα αδικήματα: Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος. Εκβίαση. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου. Δωροληψία Υπαλλήλου. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας . Επισημαίνεται ωστόσο πως “η ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση (αρ. 46 παρ. 1 ΠΚ σε συνδυασμό με αρ. 224 ΠΚ) δεν αφορά την παρούσα πρόταση και απλά μνημονεύεται ως ήδη διερευνώμενο από την ήδη συσταθείσα Επιτροπή”.

Υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου θα ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής, με τη Φώφη Γεννηματά να επισημαίνει σε δήλωση της πως “από την πρώτη μέρα ξεκαθαρίσαμε πως θα κάνουμε τα πάντα για να διερευνηθεί η υπόθεση και να καταλογιστούν οι ευθύνες όπου κι αν βρίσκονται. Δεν μας διακατέχει δίψα για εκδίκηση, αλλά η κάθαρση είναι εγγύηση για να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον”.

Την ίδια στιγμή πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σημείωναν πως στην προανακριτική επιτροπή φάνηκαν οι διαστάσεις του σκανδάλου Novartis και καταρρίφθηκαν οι ισχυρισμοί της Νέας Δημοκρατίας περί σκευωρίας.

Αναφορικά με τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως πρόκειται για μία προειλημμένη απόφαση καθώς οι “γαλάζιοι” βουλευτές έκαναν τη σχετική πρόταση πριν καταθέσουν ουσιώδεις μάρτυρες όπως η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου (που την προηγούμενη εβδομάδα ολοκλήρωσε την κατάθεση της) και η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη (που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα). Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να μετατρέψει το σκάνδαλο της Novartis σε "σκευωρία" με κύριο στόχο να παγώσουν οι έρευνες που αφορούν πολιτικά πρόσωπα.

Όσον αφορά στη διαδικασία η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου οκτώ ώρες, ενώ ανά τρίωρο θα διακόπτεται για λόγους υγιεινής για 15 λεπτά. Αναμένεται να μιλήσουν οι εισηγητές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ένας κύκλος δώδεκα ομιλητών συνολικά από τα κόμματα, όσοι πολιτικοί αρχηγοί το επιλέξουν, ένας υπουργός της κυβέρνησης και ο ίδιος ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Η ψηφοφορία θα γίνει αύριο και θα εισέρχονται στην Ολομέλεια οι βουλευτές τμηματικά (60 βουλευτές κάθε ώρα), στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για να μην υπάρξει εξάπλωση του κορωνοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v